Да, явно това ще стане, мислех  дали няма друг вариант.  Двете фирми ,в които работи на основен и допълнителен ТД са на един адрес и се обслужват заедно. По основен ТД е на максималния. 
Здравейте, сега се установява че по допълн.ТД по чл.111, на лицето е удържан в повече ДДФЛ и съответно деклариран с Д6 през м.07.  Как следва да се процедира сега ?
От сайта на НАП:
Данъци (приходи на централния бюджет):    BG88 BNBG 9661 8000 1950 01

Получател пак ТД НАП ли е?
Може и така да е, но получих отговор от познат ДЕС, че моят вариант е правилен,  а и е по просто и щом не влияе на фин. резултат  е правилно - това последното е от мене  :smile1:  Благодаря за включването и дискусията.
Ами КИ играе ролята на сторно - заприходили сме актив, за който се оказва че се разваля сделката и не е трябвало да начисляваме амортизация - нито го продаваме, нито го подаряваме, нито го  бракуваме за да следваме баналните правила  :smile1: Отписваме актива и с "неправилно" от сегашна гл.точка начислената амортизация/разход/ си увеличачаме приходите
Ами той ефектът /приходът в с-ка 709/ е същия, само дето по вашия вариант става по-сложно, а  и кой знае после как ще трябва да се натъкмява справката за ДМА на статистиката  :smile1: . Освен това според мене трябва да следваме логиката на сторното - както е първата операция по заприхождаването, така  трябва да се "анулира"  и после всичко останало.
Ами разликата е  241/709 - така всичко си идва на мястото  :smile1:  а що се отнася до цифри - приемете следното, като се абстрахирам от ДДС-то :   ДМА 100 х.  начислена амортизац за 2020 и 2021 -общо 30х.
  Все в някоя сметка остава разлика с начислената амортизация, във вашия варинат - в 401.КИ е със стойността на първоначалната фактура, а стойностите са от порядъка на 300хил. лв
Сещам се за какво намекваш, но нещата не са такива. В момента се водят дела по други неща от сделката тъй като тя е комплексна. Мене ме касае тази част, тъй като има изадени документи, плащания и все пак годината трябва да се приключи.  чл.75 от ЗКПО "говори" за грешки, в случая няма грешка. До  м.11.2022 всичко си е било точно.
Никой ли няма идея  или не иска да каже  :smile1: .  Като най-лесен вариант , моята идея е следната - м.11  е осчетоводено   503/401 и  за КИ 498,4531/401 с червено сторно. Сега мисля вместо 498 да коригирам на 206 и за начислените амортизации    241/709 , само не знам дали е коректно?
Здравейте, случи ми се следната случка: Накратко- през 2020 г. ЮЛ продава на друго ЮЛ ДМА. Същите са заприходени от купувача и им се начисляват амортизации. През 2022 г продавачът издава КИ с основание -Връщане на плащане по недействителен предвар.договор. и връща парите по сметка. Как "най-безболезнено" следва да се осчетоводи всичко това?
Изпращам Ви един файл на точно такъв човек - допълнителен договор на лице, осигурено на максимума по основен ТД. ..
Защо са попълнени и т.21- до 26 ? Нали не се дължат ос.вноски ? Освен това накрая има и удръжка на личните осигуровки  ?
Да си задам тогава въпроса така: По допълнителен ТД ,в Д1 трябва ли да се попълват т.16 и останалите до т.28, след като върху труд.възн. не се дължат осигуровки, тъй като лицето по осн.ТД е осигурен на максимума?
Здравейте, как трябва /кои "клетки"/ да се попълва Д1 на лице на допълнителен трудов договор, при положение че в друга фирма е осигурено на МОД ?
..................
ДДС за юли, подаден в август, ще бъде възстановен началото на септември. (За три години само два пъти са ми възстановявали в последния ден на месеца на подаване)
.....................

Явно вие въстановявате  ДДС по някой друг член -  по редовната процедура ще ме чакат 2 месеца да си го "избия" , а то няма как  и ще се натрупа за 3 месеца и чак тогава ако благоволят може да го върнат, може още 6 месеца да ме моткат с ревизии
Да, но при мене тази процедура като цяло ще продължава постоянно в течение на 1 год. В чл.92 (1) т.1 това което пише , ако нарочно не внасям дължими текущи данъци и осигуровки, НАП няма ли автоматично да ми ги прихващат и да плащам само разликата ? Иначе излиза че ще си плащам текущите задължения  ДДФЛ авансов КД, осигуровки, а ще имам да вземам след......? месеца
С приключване на поцедурата си попълвате клетката за ефективно възстановяване в декларацията. От НАП ви правят проверка и си прихващат от наличните задължения, за което ви се издава документ. И ако е останало нещо за възстановяване - го възстановяват ефективно.
Да, но при мене тази процедура като цяло ще продължава постоянно в течение на 1 год. В чл.92 (1) т.1 това което пише , ако нарочно не внасям дължими текущи данъци и осигуровки, НАП няма ли автоматично да ми ги прихващат и да плащам само разликата ? Иначе излиза че ще си плащам текущо засълженията , а ще имам да вземам след......
Здравейте, фирмата е производител на хляб и естествено излиза на ДДС за възстановяване, като това ще се случва веки месец, поне 1 година напред. Тъй като досега не ми се е случвало да играя това упражнение може ли малко помощ как практически се постъпва, тъй като ДДС-то за възстановяване ще е е от порядъка на 20-30 хил лв месечно , а фирмата ще дължи ДДФЛ и осигуровки около 23-25 хил.лв месечно.