Здравейте, имам запор на заплата по чл.466 ал.1, но моята нето заплата не надвишава 510 -МРЗ за в момента. Каква сума може да ми удържа счетоводителката. Аз внасям на ръка всеки месец по това дело. Благодаря!
Добър ден моят въпрос е дала съм болничен лист на 02.04. и още не е представен в нои срока не е ли до 15.04. или до по- късно е :question: а може би до 15.05 да си чакам  :noexpression:
В рамките на един месец след прекратяване на трудов договори имам ли право на болничен, като в разстояние на  две години т.с.-  от 04.09.2013 до 02.03.2014 ползвах 180 дни болничен за операция. Имам ли право на десет дни болиничен сега при тези услови?Регистрирана съм в бюрото по труда, имам осигуровки и съм ползвала 180 дни без прекъсване , но в две календарни години. Имам ли право на болничен - 10 дни примерно!
 :noexpression: Добър ден, предстои ми освобождаване, след преназначаване. По - точно , бях дълго време болничен , поради операция на щитовидна жлеза. След болничният ми имахме уговорка с работодателят ми да ме освободи, за да ида на трудова борса. Впрочем тя щеше да ме освобождава още през септември , но поради операцията ми не успя да ме махне. Тогава разбрах, че ме е водила на работа само 4-5 месеца /за периода от една година/, а през другото време съм била неплатен отпуск, за да не ми плащат осигуровки. Но това вече е минало, сега трябваше да ме освободят на 03.03.2014 година, но тя ми се обажда и ми казва ,/ ЧЕ СА МЕ ПРЕНАЗНАЧИЛИ/ без да ме питат, без да се подписвам на документ, просто не знам как стават тези неща, това го правят , за да си спестят обезщетението което е трябвало да ми изплатят.  Но сега ми отказват да ми платят и отпуските, които не съм ползвала , може ли да ми изчислите за два месеца / юли и август/ 2013 г., и три дни от септември , колко дни отпуск ми се полагат- НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛА ОТПУСК ИЗОБЩО! Имам ли правото да не подписвам заповедта за освобождаване , докато не ми ги изплатят, аз не съм подписвала и никакво допълнително споразумение за преназначаване - по принцип никой не ме е викал във фирмата и ме водят на работа . Кажете ми имам ли право да ми платят отпуските и колко ми се полагат за действително отработени два месеца ! Благодаря! В тази държавица - ЗАКОНИ НЯМА! Става въпрос за Монтана! Приятен ден! Благодаря!Почти всеки ден ходя до там и ги питам, какво става,/ а тя - ще ти се обадя за да ти кажа кога да дойдеш- ми отговаря! / :no:
Благодаря на всички Ви, питах само дали ще му признаят болничния, за да си оправдае отсъствието от работа. Не става въпрос за плащане, ще си плати и при личния лекар и не иска пари от НОИ! БЛАГОДАРЯ,приятен ден на всички!
Здравейте, мой познат започна работа през месец ноември 2013 г., но няма осигуровки за последната една година и малко повече! Въпроса ми е сега е на работа , осигурен е на този етап, но има ли право на болничен, макар и да не му се изплаща от НОИ. Просто има ли право джи пито да му даде болничен! Просто е болен човека, не го интересува дали ще му се плаща от НОИ. Благодаря!
Добър ден, моят въпрос е : Понеже сега съм болнични, и съм с 50% от минималната заплата т.с. -155 лв.- заплащане, сега като се промени заплатата на 340 ще се промени ли и при мен като съм болнични или не? Ще има ли и при мен увеличение или не? Благодаря!
Много благодаря, успешна нова година здраве и щастие. Може би с това трябваше да започна, за което се извинявам. Благодаря!
Здравейте, в момента съм болничен до 02.03.214 , операция на гуша. Моят работодател ме е осигурявал  през 2013 година за месец януари, юли и август до 03.09.2013 от 04.09.2013 съм болничен. Но.... през това време от 01.02.2013 до 30.06.213 ме е водил неплатен отпуск въпросът ми е: Имам ли право на трудова борса - платена , като имам девет месеца за последните 15 месеца.На съм била осигурявана на 4 часа ! Сложно ми е на мен да си изчисля дали имам право на борса с това прекъсване ,  когато съм била неплатен отпуск. Изедници са тези работодатели , а съм им работила по 10 часа, ама това е в нашата държава! Ще съм много  БЛАГОДАРНА , ако може някой да ми изчисли колко фактически са ми месеците - отработени при 4 часов работен ден и с прекъсване от пет месеца/ неплатен/!