Допълнителна информация; Клиента получава стоката /и монтажа и /. Подписани са приемо-предавателни протоколи и отказва да плати. Проблемите произтичат от договора. Не мога да коментирам повече. Няма и да плати.
Здравейте,
Моля за съдействие по следния въпрос: какви са контировките при случай по т.6.3, б."г' от СС 18 ? Нещо не мога да включа.

P.S. Спестяван време:  т.6.3. буква Г гласи:

Продажба на продукция и стоки
.
.
.
6.2. Когато продавачът запазва значителни рискове, свързани със собствеността, сделката не е продажба и приходът не се признава.
6.3. Продавачът запазва значителни рискове, свързани със собствеността, когато:
а) поеме задължение за незадоволително изпълнение, което не е покрито с гаранция;
б) получаването на прихода от конкретна продажба на продукция или стоки зависи от създаването на приход за купувача, след като продукцията или стоките бъдат продадени на други лица;
в) експедираната продукция или стоки подлежи на монтаж, представляващ съществена част от договора, която все още не е изпълнена от предприятието;
г) купувачът има право да анулира покупката по причини, посочени в договора за покупко-продажба, и предприятието не е сигурно дали ще получи възнаграждение.
Декларация по чл. 62 - за този който подписва ГФО. Според мен стига.
А повече инфо:

Как е закупена къщата - с или без ДДС? Ако без - от физическо лице ли ?

Ползан ли ДК?

Да.  Вижте това. Може би ще Ви помогне. От 2015 г. но е актуално.

Успех
Ок, и аз мислех така, но апарата не позволява издаване на сторно бележка. Явно ще отида на място за да проверя дали правилно сторнират...?

Ще пиша, ако има нещо ново.

Благодаря на включилите се.
Т.е. считате, че би следвало да се издава сторно касова бележка?
Здравейте колеги,

Въпроса ми е следния: Издава ли се сторно бележка от касов апарат по новите правила по -късно от 7 дни от покупката? По -точно ал.4.
Питането ми е по повод на това, че днес в един магазин касовия апарат не е могъл да генерира сторно бележка защото върнатата стока е закупена преди 2 месеца.

От фирмата, която го поддържа ми казаха, че срока за издаване на сторно бележка е 7 дни. За повече подробности да питам в счетоводството. От НАП - да прочета наредбата - чл.31. По тази причина и качвам чл. 31. Тук не видях такова ограничение...?

Бележка : фирмата не прилага СУПТО.

Според наредба 18, по точно чл. 31/цитирам го/:
Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2018 г.) (1) Сторно операция при рекламация или връщане на стока, при операторска грешка или при намаление на данъчната основа, след приключена сметка на клиента, се документира чрез издаване на документ от ФУ или ИАСУТД.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2019 г., в сила от 29.03.2019 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Сторно документът съдържа най-малко посочените в чл. 26, ал. 1, т. 1 - 11 реквизити, както и номер, дата и час на издаване на фискалния/системния бон, по повод на който се издава сторно документът, причината за сторно операцията и надпис "СТОРНО". Когато сторно документът се издава от ФУ, съдържа и индивидуалния номер на фискалната памет от фискалния бон, по който се извършва сторно операцията, а когато се издава от ИАСУТД, съдържа индивидуален номер на ИАСУТД от системния бон, по който се извършва сторно операцията. Когато лицето ползва софтуер, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, в сторно документа се отразява и уникалният номер на продажбата, по която се извършва сторно операцията.
(2а) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2019 г., в сила от 29.03.2019 г.) При документиране на сторно операция, във връзка с която е издадено кредитно известие, в което са посочени количеството и видът на стоките или услугите, в сторно документа се допуска да се отпечата сумарният оборот по съответните данъчни групи и код на данъчната група, като задължително се посочи номерът и датата на кредитното известие. Предходното изречение не се прилага в случаите на чл. 27, ал. 3, т. 3.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) При извършване на сторно операция се извършва и проверка за касова наличност във ФУ/ИАСУТД. Не се допуска извършване на сторно операция при недостатъчна касова наличност, с изключение на случаите на сторно операция при операторска грешка, включително по отношение начина на плащане.
(4) Сторно операцията при операторска грешка се извършва до 7-о число на месеца, следващ месеца, в който е допусната грешката. Сторно операция при връщане или рекламация на стока или при намаление на данъчната основа се документира в момента на възстановяване изцяло или частично в брой на заплатената от клиента сума.Когато възстановяването на сумата се извършва чрез предоставяне на ваучер или други заместващи парите платежни средства, се извършва сторно операция, след което се отразява продажбата на ваучер или заместващите парите платежни средства.
(5) При извършване на покупка от или под наблюдението на орган на НАП (контролна покупка) лицето по чл. 3 връща сумата, когато предметът на покупката може да бъде използван за търговска продажба и неговата потребителна стойност не е намаляла или услугата не е консумирана изцяло или частично. При издадена фискална касова бележка лицето по чл. 3 извършва сторно операция по реда на ал. 1 и 2. Органите на НАП извършват контролни покупки при условия и по ред, определени от изпълнителния директор на НАП, като средствата се осигуряват от бюджета на НАП.
(6) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) Когато по реда на ал. 5 се извършва контролна покупка на стока, доставена от лицензиран пощенски оператор по смисъла на Закона за пощенските услуги чрез пощенска пратка с наложен платеж, не се заплаща наложеният платеж. В тези случаи органът по приходите се легитимира и извършва проверка за наличие на издаден фискален/системен бон, придружаващ стоката. Когато има издаден фискален/системен бон, лицензираният пощенски оператор връща стоката на лицето по чл. 3 за извършване на сторно операция по реда на ал. 1 и 2. Органът по приходите заплаща стойността на пощенските услуги за доставка и връщане на стоката, предмет на контролна покупка, ако такива са дължими.
(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) Не се допуска сторно операция при продажби на горива, натрупани през ЕСФП, и на стоки или услуги, които не са програмирани и регистрирани с наименованието си и с единична цена, ако такова програмиране се изисква съгласно чл. 27, ал. 3.
(8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) Не се допуска сторно операция при продажби на стоки и услуги от автомати на самообслужване.
(9) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) Сторно операция за продажба, документирана с фактура по чл. 34 или чл. 58, ал. 2, може да се извършва чрез издаване на кредитно известие от ФУ или ИАСУТД, ако се възстановява сума в брой в момента на издаване на известието. В този случай сторно документът съдържа освен задължителните реквизити по ЗДДС и по ал. 2.
(10) (Нова - ДВ, бр. 8 от 2020 г., предишна ал. 9 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) Когато по разпореждане на държавен контролен орган или въз основа на резултати от анализ в акредитирана лаборатория се извършва изтегляне на стока от пазара, лицето по чл. 3 уведомява своевременно НАП за това обстоятелство, като посочва периода и документа (заповед, протокол и др.), въз основа на който се изтегля стоката.
(11) (Нова - ДВ, бр. 8 от 2020 г., предишна ал. 10 - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) В случаите по ал. 10, когато на клиента се възстановяват пари в брой при връщане на стоката, се допуска да се извърши сторно операция чрез ФУ/ИАСУТД, без да е наличен фискалният/системният бон за продажбата. В този случай:
1. вместо номер на фискалния/системния бон се посочват цифрови символи "9", съобразно функционалността на устройството/системата, а вместо дата и час на издаване на фискалния/системния бон се посочват текущата дата и час;
2. вместо индивидуалния номер на фискалната памет от фискалния бон, по който се извършва сторно операцията, съответно индивидуалния номер на ИАСУТД от системния бон, по който се извършва сторно операцията, се посочва индивидуален номер на фискалната памет на устройството, на което се извършва сторно операцията, или индивидуален номер на ИАСУТД, на която се извършва сторно операцията;
3. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) когато лицето използва софтуер, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, вместо уникален номер на продажбата, по която се извършва сторно операция, се посочва уникален номер на продажбата от вида ХХ000000-0000-0000000, където първите два символа са съобразно буквения идентификатор на фискалното устройство, а останалите са нули.
(12) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Когато на клиента се възстановяват пари в брой при рекламация/връщане на стока, продажбата на която е документирана с фискален бон преди въвеждане в експлоатация на софтуер за управление на продажбите, включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, и в него не се съдържа уникален номер на продажбата, при извършване на сторно операция вместо уникален номер на продажбата, по която се извършва сторно операция, се посочва уникален номер на продажбата от вида ОО000000-0000-0000000. Първите два символа са латински букви О, а останалите са нули. Допуска се първите два символа да са съобразно буквения идентификатор на фискалното устройство, а останалите да са единици.
(13) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2021 г., в сила от 26.02.2021 г.) Допуска се лице, използващо софтуер, който не е включен в списъка по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС, да издава сторно фискален бон, съдържащ УНП или друг номер във формата на УНП, както и да подава този номер към сървър на НАП.

Извинете, но след като напуска няма ли чл. 224 от КТ за неизползвания отпуск?
Извинете, че пиша тук - не можах да пусна тема.
Един въпрос - лице, което през 2020 г. е престанало да бъде самоосигуряващо се подава ли годишна Д6?
Нямат бланка. Използва се чл. 96, ал.1. Когато прави такава регистрация през 02.2020 за една фирма и написах за оборота - те ми звъняха да ме питат по кой член е .
Да задам и аз едн въпрос: Самоосигуряващо се лице - на максимален процент - декларира 01.2020, че се осигурява по ТД на максимума. Цяла година подавам нулеви Д1. Сега при годишната декларация получавам служебна бележка, че за 6 месеца е било на 2200 лева осиг.доход за за 6 месеца на 3000 лева . И сега изравняването в ГД? Има само доходи от наем. те не участват, но Д6- - 13-ка. Може ли и дали е необходимо да се изравява? Ако д1 останат така?
Защо върху 610.00?  Мисля, че за времето на болничния / без да има право да получава болнични / не се начислява ДОО. И  здравното е само 4.8 % . Ако през декември е целия месец в болничен, то няма  ДОО  по-точно само за 3 дни - здравни също за 3 дни / и после само 4.8 % здравни, но за разликата до 3000 хил.
Важно: Ако лицето е самоосигуряващо се, работи по трудов договор и има извършено годишно изравняване на данъка там където работи по трудов договор са спазени изискванията на чл. 52 от ЗДДФЛ лицето не следва да подава ГДД и следователно не подава приложението за изравняване на дохода към нея.  Подава единствено декларация 6 - т.н. 13-ка. Ако работодателя не е извършил годишно изравняване и / или лицето има да декларира обстоятелства в ГДД различни от получаването на доход / например за заемите то подава ГДД и следователно подава и приложението към нея, доколкото в самата декларация следва да посочи, че е самоосигуряващо се лице.

Самоосигуряващото се лице в посочения пример не следва да подава приложението, защото не подава ГДД. В указанията за попълване на самото пирложение пише“ Тази таблица се попълва само от самоосигуряващите се лица, получаващи доходи от дейност като и т.н. Ако нямаш доходи не подаваш приложение.
Да попитам и аз - ДУК / не по кодекса на труда / - декларира ли се някъде - напр. в ТРегистър?
а) предоставянето на права за ползване, на експертни услуги или услуги на посредници, свързани с недвижимия имот;