Чудно, много благодаря. Предположих, че може с прости човешки думи да си задам въпроса, тъй като очевидно не питам нещо свързано с голяма фирма, а само и единствено със това какво трябва да подам за себе си като възобновяващо дейност СОЛ. Няма да продължавам.
Здравейте,
накратко - през 2014 бях СОЛ като всички документи бяха подавани от счетоводител.
През 2015 бях прекъснала самоосигуряването, бях безработна. Сега от 18.02 отново искам да започна самоосигуряването си (ЕООД), като подадох Декларация за регистрация, а в НАП ми казаха, че трябва да подам само още Д1.
Преди няколко дни 2 пъти опитах да подам Д1, без Д6, понеже видях, че счетоводителя ми за 2014 е пускал,че няма основание за Д6. Съответно ми отхвърли Д1 със следното:
Файлът е отхвърлен: Броя на декларациите от файла не отговаря на декларираните в придружителното писмо ! RMS:244
Декларациите се отхвърлят поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декларации обр.1 и обр.6.....

Сега прочетох, че трябва и Д6 да подам еднократно. Така ли е и ако да, какво би трябвало да попълня във всички тези полета за "дължими вноски", след като миналата година не съм имала дейност? А също и във "вид плащане"?
И трябва ли да чакам да изтече месеца, за да ги подам, защото някъде мисля, че видях, че трябва да подам Д1 в срок от 7 дни след като подам Декл. за регистрация иначе осигуряването става само за пенсия?!

Благодаря много!