Здравейте колеги, имам следния казус свързан с бащинство. На работник (международен шофьор) жена му ражда(20.9.23) докато той е на път. Изписват я 23.9.23, без вписан баща в акта за раждане. Майката и бащата нямат брак. На 28.9 в общината се подава заявление за припознаване и вписването на името на бащата. Има ли право бащата на 15те дни отпуск?  В понеделник ще звъня и до НОИ за този казус, но ако има някой който се е сблъсквал с нещо подобно моля за мнение. Благодаря предварително!
Здравейте , имам следния казус лице /международен шофьор/ без ТД при друг работодател, иска да работи само 1 седмица в месеца т.е по 1 курс. Има ли варянт, според вас, така че работодателя да го осигурява само за тези 5-7 дни? Какъв ТД трябва да бъде, моля за съвети.

Благодаря предварително!
Здравейте фактура издадена преди датата на регистрация трябва ли да се показва в ДДС дневника ? Разнасям я като опростена фактура, но като генерирам данни за декларация по ДДС тя не се показва?! Така ли трябва да е?
Благодаря предварително!
Благодаря Ви!
Здравейте, имам питане относно: На транспортна фирма и е издаден invoice tax document от чешкия Тол контрол за издаване на  разрешително за Унгария. Плащането е по банков път в лева по сметка в българска банка. Фактурата е без начислено ДДС . Трябва ли да се съставят протоколи по ВОП?
Здравейте имам следния казус. Започнала съм работа във фирма на 14.07.2014 на 8 часа. През 2019 раждам на 22.05 и до 22.05.2021 съм в отпуск по майчинство до навършване на 2 години на детето. След изтичането му използвам отпуска си за 2019,2020 и 2021 след което на 04.08.2021 напускам. При изчисляване на трудовия ми стаж счетоводителя е записал: 6 години 8 месеца и 20 дни. Аз го изчислявам друго  7 г.0м. и 16 дни. Кое е правилното, излиза ,че платените отпуски от 22.05.2021 до напускането ми не са включени в трудовия стаж?
Благодаря предварително!
Здравейте имам въпрос и предварително благодаря на отзовалите се!
Транспортна фирма регистрирана по ДДС в България изпълнява по заявка услуга транспорт на фирма регистрирана също по ДДС в Сърбия. Транспортната услуга е от Нидерландия до Германия. Тъй като фирмата за получаване на фактурата не е член в ЕС по кой член трябва да бъде издадена фактурата?
Здравейте, имам следното питане има издадена фактура от Германия за автомобилни гуми втора употреба. И двете фирми са регистрирани по ДДС,а касовата бележка е отбелязано ДДС. Трябва ли да се състави протокол по ВОП?
Здравейте, имам следния казус:
Фирма регистрирана по ДДС иска да дари изостанали от минали години авточасти и да ремонтира  превозно средство на дом за деца с умствена изостаналост.Тъй като не съм сигурна исках да попитам: Трябва да сключим договор за дарение, след което да издам фактура (договора и фактурата с една дата ли трябва да са ) и протокол и да го отразя в дневника на продажбите
609/304
609/4532
Правилно ли е това което мисля и има ли нещо което изпускам

Благодаря предварително!
Здравейте имам следните въпроси:
Днес подадох дек 1 и дек 6 през електронните услуги на НАП които трябваше да подам до 25.11,2016 осигуровките ги внесох още на 21,11,2016
и ми върнаха че са приети. Каква ще е глобата, до колко дни да очаквам НАП да ме извести за нея?
В ел приложение проверих за обявени актове санкции, но все още няма.

Благодаря ви предварително!