Да и аз мислех да залича прекратяването, но сега и като прочетох статията може и да оставя нещата така. Благодаря за отговора и статията :)
Здравейте,
имам следния казус и ако някой е изпадал в същата ситуация моля за съвет:
служител на срочен договор (изтича в средата на Септември и без срок на изпитване)ползва болничен от средата на Август до 28.08 вкл. на 29.08 иска да напусне и подписва документи по взаимно съгласие. Освободен е считано от 30.08. Днес идва и представя болничен, който се оказва продължение на първия т.е. от 29.08 до края на Септември. Как се процедира в този случай? Излиза, че е напуснал докато е бил в болничен...
аз се чудя за тези, които не шофират в едно населено място, както и за тези, които ходят да обработват различни ниви в различни населени места.
Здравейте,
във връзка с промените в Наредба 5 и бъдещото деклариране на населеното място в което се намира работното място, искам да Ви попитам според вас шофьори, трактористи и други подобни. счита ли се, че изпълняват трудовите си задължения в различни населени места и съответно да се декларират с код "00000"?
Здравейте,
нали пътят до работа не се включва в работното време? Имаме служители, които пътуват по час за да стигнат до работа и смятат че е част от работното им време. А не откривам нищо с което ясно да им докажа, че не е така.
Здравейте, трябва да подам по ел. път прил. 10,  имам баща, който е заявил, че иска да ползва  част от тези 15 календарни дни отпуск от изписването на детето. Въпросът ми  удостоверението от болницата за изписване на детето прикачват ли се някъде? Тъй като в програмата никъде не попълвам коя е датата на която е изписано детето, а само от кога до кога иска отпуск (понеже няма да ги ползва всичките)
Здравейте,
доста четох, но никъде не откривам това, което ме интересува, а именно: има ли някъде регламентирано от закон, наредба и т.н., че работодателя е длъжен да прави проверки за употреба на алкохол на назначените  шофьори. Ако не прави проверки и стане инцидент по вина на пияния шофьор, работодателя няма ли да бъде наказан също, заради това че е допуснал шофьора да кара пиян? Само да уточня че, шофьорите не превозват хора. Някой може ли да ми помогне с мнение  :smile1:
А за каква промяна са споразуменията? Ако правите някаква промяна и подавате уведомление в НАП за нея, датите не ми се връзват. Уведомленията за промяна в трудовия договор се подават в тридневен срок от сключване на допълнителното споразумение.
Някой друг ползвал ли е тази програма? Изчислява ли вярно частта на запора според Вас?
и аз не искам да подавам две, затова реших да попитам тук за мнение
по банка...мислех с ордер, но човека си искаше парите, а нямаше как да дойде да си ги получи
Здравейте,
изплатили сме заплати на служителите за 01.2017 на 31.01.2017 с изключение на 1 човек (поради забавен болничен). Днес и на него му платихме заплатата. Ще бъде ли проблем ако подам само една декларация 6 с дата 31.01, която ще е за всички служители?
Преди години имах абсолютно същия случай .Тогава ходих да се консултирам и от НОИ ми казаха само да подавам декларации 1 и да плащам осигуровките( за да не ми се налагало да правя корекции после), а когато донесе всички документи (с лицензиран превод и т.н.) да ги подам, бяха казали, че фирмата няма вина в случая и няма защо да правят проблем. След първия болничен нищо друго не съм подавала и доколкото знам не са й плащали. Казаха, че след като бъдат подадени всички документи ще й изплатят каквото трябва. Тя има изгода да си представи документите и да си получи парите в крайна сметка.
Обезщетение, дължимо от страната, към която е отправено предизвестие – чл. 220, ал. 2 от КТ:

Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. Това означава, че ако работникът или служителят е връчил предизвестие на работодателя за прекратяване на трудовия си договор, в случай че работодателят като предизвестена страна се възползва от възможността, предвидена в чл. 220, ал. 2 КТ, то той ще дължи обезщетение.
Може.
Доходите от положен труд без трудово правоотношение (граждански договор) не са с характер на трудово възнаграждение, тъй като върху тях се внасят осигурителни вноски само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт (фонд “Пенсии”) и не се дължат вноски за общо заболяване и майчинство.
Чл. 46.
(3) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.
И при мен е така, все още не са обработени декларациите  вече 4 дни. Някой знае ли дали ще има промени във формата им през 2017?
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Осигурителят е длъжен в 14-дневен срок да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход, както и да удостоверява факти и обстоятелства, свързани с тях, по искане на:
1. осигуреното лице или негов представител - за периоди преди 1 януари 2000 г.;
2. (В сила от 01.01.2018 г.) длъжностните лица по чл. 40, ал. 3, чл. 54ж, ал. 1 и чл. 98, ал. 1.

това е от сайта на НАП, датата е 01.01.2017