Имайки в предвид горното и това, че все още не е решено как и кога ще се строи, не е ли по-уместно сумата за разрешение за строеж да се отнесе по с/ка 219 Други дълготрайни нематериални активи? Моля някой да се включи. Къде е правилно да се отнесе разхода за включване в енергопреносната мрежа?
Здравейте,

Миналата година  ЕООД закупи земя с цел строителство на жилища. Същата е заведена в гр. 20.
Към момента има направени разходи за разрешение за стореж и за присъединяване към енергопреносната мрежа в размер на 20 хил. лева. Все още не е решено как ще се строи. Най- вероятно чрез обезщетение. Въпросът ми е къде да се отнесе разхода - директно по с/ка 613 Р-ди за придобиване на ДМА или по с/ка 602 и Р-ди за бъдещи периоди?
Благодаря. И аз мисля, че нямам основание да я отнеса към стойността на апартамента, който най-вероятно ще бъде продаден след окончателното му построяване и предаване. Но исках да съм сигурна в правилното определяне на стойността на придобиването му.
Здравейте,
Предоставяме услуга на строителна фирма и срещу сумата на услугата ще ни бъде  продаден апартамент. Издали сме авансова фактура за услугата. Сумата отразена в с/ка 412 клиенти по аванси. На същата стойност сме получили ф-ра за първоначална вноска за апартамента. Сумата е отразена по с/ка 207. Първо правилно ли е записването или трябва да ползвам 402 или 613 с/ка. Имаме протокол за прихващане на сумите. Освен това за част от предоставянето на услугата ползваме подизпълнител, който също ни е дал ф-ра за аванс. Този аванс към стойността на апартамента ли трябва да го отнеса, т.е. като разход за придобиване на ДМА или не? Моля за съвет. Благодаря.
Вие разбрахте ли на кои лича се променя булстата? Вашият СОЛ имал ли е булстат? В смисъл - бил ли е вписан в регистър БУЛСТАТ? Най-вероятно не е
До сега не е бил вписан в регистър Булстат. Ще има ли проблеми да продължава с ЕГН и тази година?
Не. Няма договор. Той е собственик в ЕООД-то и полага личен труд.  Д1 сме подавали от името на ЕООД, а в края на годината е подавано декл. по чл. 50 и Д6.
Но е СОЛ и се обърках, трябва ли да се променя нещо във връзка с промяната на булстата или при него няма да има никаква промяна.
Прощавайте, при СОЛ, който полага личен труд в ЕООД, трябва ли от името на дружеството си да подаде декл по. чл 62 ал.5?
Не подават. Няма промяна.
(9) (Изм. – ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 1.01.2018 г.) Алинеи 1 – 8 не се прилагат за:
1. бюджетни предприятия и еднолични търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит;
Здравейте,
Фирма е отпуснала кредит на работник за две години.
Кога е правилно да се начисли лихвата - в началото на периода или за всяка календарна година?
Да, но трябва ли да попълня кл. 17 и 18 и съответно да начисля здравно осугуряване и в/у 510 лева.
Здравейте. Изплащаме през месец декември годишен бонус на служителка, която е в майчинство. Въпросът ми е за Декларация 1. Не посочвам брой работни дни. Трябва ли да попълня т.17 и съответно процента на осигуровка или както при работен месец си попълвам всичко след т. 21. Сумата на бонуса е равен на максималния ОД.
Здравейте.
Аз също имам проблем с десетичната запетая. Направих промени в Контрол панела, но явно нещо греша. При корекция на данните в декл.6 и запис, отново ми изчезват стотинките. В момента в К. панела на short date е d.M.yyyy '.' Моля за помощ.
Здравейте,
Предстои закриване на ДЗЗД, състоящо се от 2 ЕООД, поради приключване на задачата, за която е създадено. Има 20 хил. неразпределена печалба. Може ли да се разпредели като дивидент на ФЛ или трябва задължително да се отчете като дивидент на двете ЕООД-та?
Изплатеното обезщетението по чл. 224 включва ли се в сл. бележка по чл 45, ал.2
Благодаря! Успешна седмица на всички!
Да, осигурителния доход не трябва да пада под МОД за 15 дни /за 12 отработени + 3 от работодател/.Това е често срещано явление при заплати равни или близки до МОД.
БРЗ се пресмята по начина, по който сте посочили. Без да проверявам сметките.
Благодаря Ви. Да БРЗ ми е вярна - 458,25, но моето притеснение е за осиг. доход. Аз го смятам 390(за 12раб.дни) + 631/20*3=484,65, а програмата 631/20*(12+3)=473,25, което по МОД и е над БРЗ. Кое е правилно?
Здравейте,
Правилно ли съм изчислила осигурителния доход при болничен? БЗ650/няма класове/.МОД631. За Януари лицето има 8 дни болничен.
За 12 раб. дни - 650/20*12=390 лв.
За първите 3 дни - 650/20*3*70% = 68.25 лв.
БТВ 458.25лв. Осигурителен доход 484.65 лв /390 + 631/20*3/
Но програмата, която изполвам ми изчислява за осиг. доход - 473.25 лв /631/20*15/
Моля за помощ. Аз ли греша?
Да, прекъсва се
Само ЗО ли се начисляват или трябва да се начислят и 3 дни за с/ка на работодателя?
Здравейте,
Имам майка в неплатен отпуск за гледане на дете след 2 год. възраст и представя болничен 14 дни за февруари. Въпроса ми е в такъв случай има ли 3 дни за с/ка на работодателя или трябва да внесем само ЗО 4,8%. Прекъсва ли се 6 мес. срок на неплатения отпуск с дните в  болнични?