Благодаря за коментарите! Потвърдихте и моето мнение, че не трябва да се плаща! Другия месец ще пиша какво е станало!
Здравейте! В периода 1985-1989г съпругът ми е работил в СМК (строително-монтажен комбинат), който тогава е бил държавно предприятие, а сега е частна фирма. Поради предстоящо пенсиониране му трябва УП2. В счетоводството му казват, че ще му издадат такова срещу 20лв. имало такова фирмено решение, въпреки, че те не са счетоводна къща. Това не е ли нарушение на чл.5 ал.7 от КСО?
Здравейте! Имат ли право на ДМС за 2018г служители, които са се пенсионирали тази година в периода авгус-ноември. На 11.12.2018г кметът на Общината издава заповед до директорите на детските градини да изготвят списък за ДМС на всички служители, които имат действително отработено време от януари до декември 2018г. Но ние не сме включени в списъка, тъй като директора получил допълнителна устна заповед, пенсионери, напуснали и в дългосрочни болнични да не фигурират в списъка.  Има ли юридическа стойност устната заповед и какво следва да направим?
Благодаря! Приятна вечер!
Да, полагала съм труд до 31.08.2018г. Решението на ТЕЛК ми е подновено от 2017г  до 2019г.
Да, единственият! Да, работодателят ми знае и има копие от решението на ТЕЛК от 2014г!
Здравейте! Пенсионер съм от 01. 09.2018г  за стаж и възраст, имам и ТЕЛК - 50%. Не работя, но през м. октомври ми изплатиха диференцирано заплащане-643 лв. Във фиша видях, че са ми удържани осигуровки и данък 10%. Правилно ли ми е удържан данък, след като сумата  ми е по-малка от 660лв ( сума, която се приспада от дохода при инвалиди преди определяне на данък общ доход)?
Здравейте! ЕТ-таксиметрова дейност иска да се регистрира и като земеделски производител. Ще трябва ли да плаща и осигуровки като земеделски производител?
Здравейте! Ако ,служителят последния месец преди  пенсиониране е бил 10 дни в платен отпуск и 13дни е работил , обезщетението за 6 те заплати само върху работните дни ли ще е или влиза и отпуската? Благодаря!
 Благодаря и приятен ден! : flowers:
Здравейте!  В края на август ми предстои пенсиониране по възраст и осигурителен стаж. Имам  два въпроса :
  1,Кое ще е по-изгодно при изчисляване на размера на пенсията, да си ползвам годишната отпуска или да ми я изплатят при напускане?
  2,Ако си взема цялата отпуска до края на август, а напусна през септември, дължа ли на работодателя обезщетение за ползваните в повече дни платена отпуска ( за 4-те месеца до края на годината)?
 Благодаря!
Здравейте! Съпругът ми е ЕТ-таксиметрова дейност. Миналата година му съставих ГФО за 2016г и се подписах, но не съм получавала доход. Получих писмо от НАП, че като съставител на ГФО не съм попълнила ГДД. Как да попълня декларация с 0 лв. доход, след като не съм била в облигационни отношения със съпруга ми, моля за съвет какво да направя?
                  Здравейте!
Някой може ли да ми каже, дали тези касови апарати все още са действащи?
Благодаря!
Благодаря за отговора! Ще поясня, че в искането за обяснение освен основанието - неспазване на работното време и датата, работодателя не е посочил доказателства за час, лично ли е установил нарушението, имали свидетели. Освен това даже и устно не даде  обяснения за повода.
 Казал на друг колега, че ме видял на улицата, половин час преди края на работното време, но лично не ме е спрял и така да се каже да ме "хване в крачка".
Здравейте! В тридневният срок за писмените обяснения влизат ли събота и неделя или само работните дни?
Ако работодателят в искането си за неспазване на работното време не е уточнил от кога до кога не е спазено работното време, може ли и аз да не уточнявам кога съм напуснала работното място
Здравейте! Не съм счетоводител, но ме интересува, колко процента е ЗО на СОЛ само за дните в болнични- 4,8% или 8%? Благодаря!
Здравейте! Може ли таксиметров шофьор-ЕТ да попълни приложение 3 към ГДД?