Благодаря bobo за желанието да ми помогнете, но имали колега който да се е сблъсквал и решил този проблем
Здравейте,дано някой е имал такъв проблем, за да ми помогне. МОЛ на материални активи влиза в болница. В телефонен разговор отказва да упълномощи негов представител, за да се предадат активите, които дружеството трябва да ползва в процеса на дейността си. Изпратихме и писмено покана за предлагане на упълномощено лице и предвид телефонния разговор, очакваме да не се отговори. Какво следва в този случай? В ЗС няма ясно цитиран текст как се постъпва в такива случаи, които явно стават практика. Ще задам писмено въпроса до МФ, но това изисква поне един месец. Ориентирали сме се към нотариус да го представлява срещу заплащане, но това при евентуални липси ще издържи ли в съда? Разнопосочни са становищата на адвокати с които говорих.
Ако някой е имал такъв случай нека да подскаже как следва да се постъпи най-правилно. Ясно ми е, че без МОЛ не трябва да се пипа склада, но е належащо отварянето му по производствена необходимост.
"1.2. Прекратяване на допълнителен трудов договор /чл. 110 и 111 от КТ/ - прекратява се с изтичане на уговорения срок без предизвестие; с предизвестие от 15 дни (чл. 334, ал. 1 КТ). Издава се Удостоверение за трудовия стаж и не се вписва в трудовата книжка.
РОЗА КОСТОВА Юрист СБУ"
И това намерих като консултация.
Въпросът ми е следва ли да има писмена заповед за прекратяване "след изтичане на уговорения срок", предвид текста на чл.69 валиден за трудов договор и ако следва, кое от всички основания за прекратяване от КТ трябва да се посочи?
Здравейте,
когато има договор по чл.110 от КТ с фиксиран срок на действие, следва ли да има заповед за прекратяване по чл.325 ал.1 т.3 от КТ.
В становище на МТСП пише, че на това основание се прекратяват само срочни договори по чл.68 ал.1 т.1 от КТ.
Разгледах си текстовете, не съм споменавала СОЛ. Но благодаря за отговорите.
Разликата между колона 6 и 7 от таблиците е сумата на гражданския договор и изчислената  осигуровка е равна на отразената в приложение 3 към ГДД като преведена на база служебната бележка. Това е причината, за да задам този въпрос. Явно нещо не ми е станало ясно от указанието.
Здравейте, когато ФЛ има  само трудови доходи и доход от свободна професия върху които са изчислени осигурителни вноски, следва ли да подава Т1 и Т2 - има доходи за к.3 и к.5.3 от табличките?
Благодаря за желанието да ми отговорите! Независимо какъв характер имат бензиностанциите - ведомствени или не, колеги които подават информация до НАП имат ли други задължения. Ако има прекартиране на доставките, пренасочване от склад в склад, имат ангажимент, но какво задължава този чл.73д?
Свързването на колонката трябва и подаване на информация, но трябва ли и подаване на информация отделно на Агенция Митници по чл.73 д от ЗАДС?
Здравейте, имаме ведомствена нафтоколонка и получаваме гориво. Като получатели на горивото какво е нашето задължение към АМ по ЗАДС?
А това не означава ли, че чакайки ще се начислява амортизация на липсващ актив, а не е сигурно намирането му. Предстои и годишна инвентаризация и няма кой да се подпише ,че е наличен този актив. От практиката може ли да сподели някой как е процедирал? Ако предприемем действия да го възстановят хората имали достъп до него, какъв следва да бъде счетоводния израз на тези операции?  Да отпишем откраднатия актив / но кога точно/ със всички последващи данъчни изисквания и заприходим възстановения. Ако не представят фактура , следва оценка. Ако се предприеме удръжки от възнагражденията, като имуществени санкции, предвид  ограниченията на удръжките има вероятност сумата да не покрие възможността да купим нов такъв актив, който е необходим. Моля да споделите нещо от практиката си.
Благодаря, но липсата ми е друг дълготраен актив, а не транспортно средство.
Здравейте, повдигам тази тема, защото сега имам кражба. Кога следва да се даде счетоводен израз на липсата на актива - със завеждането на преписката в полицията, или да се чака отговор за прекратяването на образуваното производство?
Благодаря Ви за отговора.
Здравейте, когато клиент допусне щета на наетия актив, съставен е протокол двустранно подписан и има съгласие за поемане на разходите по възстановяванена щетата. При префактуриране на разходите по възстановяване на щетата следва ли да се начисли ДДС?
Нека уточним още нещо. Според мен е редно целия разход - дневни, нощувки  и разхода за гориво, уточнявам отново за СЛУЖЕБНИЯ автомобил е редно да бъдат отчетени като командировка . Има насадено разбиране, че ако автомобила не е собственост на дружеството се отчитат пътните като командировка, но ако автомобила е служебен, независимо че разхода на горивото е във връзка с командировката, го отчитат като разход за лекия автомобил, управленски и от там данък, а не се отчита като командировка.
Здравейте, в базата за определяне на данъка върху разходите по чл.204 ал.3 следва ли да се включва разхода за гориво на служебен лек автомобил, с който автомобил служител е бил командировка със заповед?
Здравейте, персонал в дружеството, включен в определението "персонал" в § 1 т.3 от Допълнителните разпоредби на НСКСЧ изпълнява рейсове до територията на съседна на Република България държава. Тези рейсове третират ли се като международни, или какво е определението за международни рейсове?
Нали затова изрично посочих, че имат 4 часа