Здравейте! Ще ползвам темата за да попитам: когато няма продажби в онлайн магазина, подава ли се одиторски файл до нап?
Здравейте! Онлайн магазин в коя категория активи трябва да бъде и с каква амортизационна норма трябва да амортизира, в случай че няма срок на ползване? Нематериален дълготраен актив, категория VІ, амортизационна норма?
Здравейте! С каква год. амортизационна норма трябва да е онлайн магазин, в случай че няма указан срок за експлоатация? Мисля че трябва да е VІ категория?
Ползвам тема за Пенсионер с личен труд и ТЕЛК. Лицето е с личен труд 660 лв., осигурява се върху МОД  за СОЛ / за м.07-710лв./ само здравни 8%. ТЕЛК над 50% . В Д1 , трябва ли в т.31 Начислен мес. обл. доход по чл.24 ЗДДФЛ да се отбелязва сумата за личния труд 660 лв.? Не се удържа данък.
Не разбрах какво искате да направите.
В частта с месечно ДДС си попълвате сумата от тримесичието, в част 3 корекция си посочвате коригиращо то ДДС с отрицателен знак.
Подава се по държави корекцията.
[/quote]
Когато ДДС то за внасяне за държава Германия /да кажем 30 евро/  за 1во тримесечие е по-малко от коригиращото ДДС /36 евро/
За да не отварям нова тема, ще задам въпроса си за корекциите тук. Има върната стока от месеците Ноември и Декември 2021. Издадени са кредитни известия за сумите. Сега като подавам СД по OSS  за 1-во тримесечие посочвам ДДС то, което ми е в намаление. Но за тези дължави конкретно ДДС за внасяне е по-малко от коригиращото и в ДДС за внасяне не се намаля цялата му стойност. Значи ли това, че ще внасям повече ДДС, защото в Декл. не мога да коригирам цялата сума на ДДС което ми е за приспадане.
И аз това се чудих. Мисля като валутен превод. В инструкцията за плащането към НАП се изисква след вх. номер на подадената декларация да се посочи и идентификаторът на задълженото лице , с който е рег. в НАП , за целите на идентифициране на плащането. Това ме навежда на мисълта, че не е като плащане към бюджета, защото там има място за посочване на този номер на лицето.
Щом не сте регистрирани по OSS се предполага, че не сте стигнали прага 10 х евро. До този праг, ако изпращате стоките от Бг начислявате 20% ДДС.
И двете фактури са от имено на фирмата към ФЛ / не към платформата/. На тази с 20% пише, задължен за деклариране на ДДС е платформата, като текст само. На другата - 0% ДДС пише -износ на стока, продуктът се изпраща от БГ, предполагаема доставка на платформата. По принцип и аз смятам да осчетоводя само тази с 0% ддс , тъй като имам износна МД и трансп. документи доказващи износа. Така че, за мен тази сделка е износ.
Здравейте! Бг фирма продава B2C  във Великобритания чрез платформа . Пратките са под 135GBP
Платформата декларира ДДС-то, събира го при продажбата и го внася. Има МД за износа на стоките от БГ. Фактурите за продажбите се генерират автоматично от платформата. За тези пратки се генерират две фактури една с ДДС 20% и друга с ДО без ДДС  и ДДС 0%.
Как според вас  трябва да се въведат тези две фактури?
Само да ви насоча, че услугата , която ще ви извършат не е ВОП.  По- скоро вижте рег. по ДДС по чл.97а.
Понеже намерих отговор на въпроса си, ще го споделя с вас. Дано е полезно:
чл.113 ал.18 и ал.19 ППЗДДС
(18) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2015 г., в сила от 06.01.2015 г., доп. - ДВ, бр. 3 от 2019 г., в сила от 08.01.2019 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2021 г., в сила от 01.07.2021 г.) Лицата, регистрирани на основание чл. 156 и 157а от закона, не отразяват в дневника за продажбите данъчните документи и отчетите по чл. 159г от закона, издадени във връзка с извършените доставки на вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и дистанционна продажба на стоки, внасяни от трети страни или територии.
(19) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2021 г., в сила от 01.07.2021 г.) Лицата, регистрирани на основание чл. 154 и 156 от закона, не отразяват в дневника за продажбите данъчните документи и отчетите по чл. 159г от закона, издадени във връзка с извършените доставки на услуги, за които прилагат режимите с място на изпълнение извън територията на страната.
Предполагам, че щом получавате фактура от Етси тя е за комисионната, която плащате на Етси за продажбите, които извършвате чрез нея/тази платформа/. Ако сте регистрирани по чл.97а по ЗДДС, за тази услуга трябва да начислявате ДДС с протокол. Етси би трябвало да подават Vies за услугата, която продават на клиентите и то ако и двете фирми са рег. по ДДС в страни членки на ЕС.
Здравейте! Въпросът ми е, за продажбите към ФЛ в страни от EU, при които ДДС ще се отчита чрез OSS - тези продажби отчитат ли се в месечната СД по ЗДДС подавана в страната и ако "да" , в коя колона се посочват в Дн за продажби?
Много зависи с каква програма работите. Аз лично изчислявам по курса за долар към датата на издаване на фактурата. Доставчикът ми е в долари и не знам как ще стане ако вземате курса на всяка комисионна към деня й.
Здравейте! При фирма, която продава изцяло онлайн стоката си, как се попълват справките за статистиката? Когато попълниш Приходи от продажба на стока в ОПР, ти изисква попълване на Справка продажби, където трябва да се посочи търг. обект площ и бр? Някой сблъсквал ли се е с този проблем?
Не искам да коментирам как е работено до сега, но щом е цитирана дата 01 юли, става въпрос за регистрация OSS, при продажби на крайни потребители в ЕС и извън него. Срокът е до края на юни за тази регистрация и първия дан. период е 07-09 месец. Отчита се на тримесечие. Дано съм ви била полезна.
Здравейте! За изминалата година 2020 фирмата е работила само с онлайн продажби, но смяната на осн. дейност по КИД-2008 не е декларирана в АВ.
Сега при попълване на НСИ отчети,  ми изисква попълване на справка Продажби - мисля че тя е само за физически търг. обекти / но не ме допуска без тази справка/.
Може ли сега да се направи смяна на осн. дейност в АВ?Дали е фатално, че не е променена през 2020?
Благодаря! Както виначи ясни, точни , помагащи!
Здравейте! Граждански договор, който обхваща м.7 м.8 м.9 Изплатена сума по договора на 18.09.2020 г. Как трябва да се подадат Д1 и Д6?
1. Генериране на Д1 за м.07 м.08 и м.09 в един файл или в отделни?
2. Д6 в три колони дата на изплащане 30.09.2020 отново за м.07 м.08 м.09 с посочени осигуровки за всеки месец.
3. Осигуровките, при изплащане на сумата на 20.09.2020, се дължът до 25.10.2020 както и подаването на Д1 и Д6.
4. ДДФЛ деклариран с декл. по чл.55 в срок до 31.10.2020 и срок за внасяне на данъка 31.10.2020
Притеснява ме най-вече Д1 ако трябва да е в един файл как ще се генерира?