Здравейте,
След покана от НАП е извършена корекция в СД по ЗДДС в няколко месеца от 2019 година.
Как следва да се направи корекция на финансовия резултат?
За удостоверение за местно лице ли става въпрос?
как ще се декларират стокикте с фисок фискален риск от м.10.2023?


Представяме ви KiK AIСhat, захранван от Chat GPT.


Каква е тази молба за отпуск по болест? Кой я одобрява или неодобрява?
Не`ква нова вероятно  :wink1:
Да, означава.
НАП се интересуват принципно само от задълженията ни към тях, за да си ги ... вземат.
Благодаря!
Не съм сигурна дали е задължително, но е желателно със сигурност.
Според мен е по-добре на ТД да остане сегашния осигурителен доход, а като ЗП само на разликата до 3400.
Мисля, че протоколи да, но покани не.
Сега се зачетох по-задълбочено в промените...

2. размер на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица;

Означава ли това, че задълженията към собствениците няма да се декларират  :hmmm:
Здравейте,

Работник, който няколко месеца не е плащал вноски по кредита си поради здравословни проблеми и причини, каза че от банката му се обадили и му казали, че ще изпратят проверка на работодателя, защото бил казал че получава голяма заплата а не плаща по кредита. Възможно ли е това и какво бихме могли да очакваме евентуално?

Същият този работник когато говорил със служителка на банката (бил е на работа - не в болничен, не в отпуск) служителката изразила съмнение, че той работи по време на болнични и казала, че ще сигнализира НОИ да оспорят болничните. Действително има болничен за пет дни от август, който е подаден на 21-ви август и още стои със статус Обработва се. Получихме писмо от НОИ че ще бъде изчислено обещетението, когато бъдат подадени осигуровките за юли, а те са подадени ден преди болничния. Възможно ли е действително от банката да са пуснали някакъв сигнал до НОИ и какви биха били последствията?

Само да кажа, че служителят не ползва често и продължителни болнични - има 15 дни в юли и 5 в август с прекъсване и с различни диагнози. Понеже често му се налага да остъства, било за да отиде на преглед или изследване, било защото не се чувства добре, ползва отпуск в такива дни.

По негово обяснение, когато е провеждал разговора с банката е обяснявал на служителката, че има здравословни проблеми и в този момент някой от колегите до него нещо го е питал по работа, и служителката го питала дали е на работа, той казал да и за това тя е решила, че той работи по време на болнични.

Доста дълъг пост, дано ме разбрахте.

Въпросите ми са възможно ли е банката да предизвика проверка и какво можем да очакваме, както и дали може да са пуснали сигнал до НОИ и това да е причината за неизплащането на болничния.

Благодаря предварително на всички, които ще се включат!


Когато болничният е издаден в края на месеца (след 25ти), едната фирма го осчетоводява в месеца, за който е издаден, а другата за следващия месец.
Така подадени, НОИ отказва плащане.



Какво означава това?
Болничният е един и същ, с един и същ период, не би трябвало да има значение коя фирма кога го е подала, след като и от двете е подаден в срок.
Освобождаването е преди вливането, което ме навежда на мисълта, че Д1 трябва да се пуснат от първата фирма и съответно обещетенията да се изплатят от нея.
Декларирането на приход е задължение, декларирането на разход - право.  :wink1:
И моя номер се води на фирма, в която съм съдружник, и която не работи от години. Плащам си сметката като ФЛ, не осчетоводявам фактурите и толкова.
Вижте това дали ще Ви свърши работа.
ще се назначи служител на трудов договор ,който ще може да разписва.