Според мен изчакайте да ви издадат окончателната фактура за услугата и тогава си самоначислете ДДС с Протокол по чл. 117 за извършени ви услуги в 3-ти страни и дори в ЕС!







Осчетоводяваш си я в дневник покупки, както осчетоводяваш фактурите, които са БЕЗ право на данъчен предит
Благодаря за мненията!
Аз мислех, че този примерно 12 мес.осигурителен стаж трябва да е непосредствено преди болничните/майчинството, но сега като се зачетох в Наредбата пише "да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател;
Все пак ще отида на консултация в НОИ, за да няма недоразумения
Казус с една позната - бременна в 4 месец, но е с регистрация в Бюрото по труда по чл.9 без обезщетение, а само здравни осигуровки й плащат. Жената преди това дълги години е работила нискоквалифициран труд в чужбина и реално има осигуряване в БГ само 13 месеца в далечните 2002/2003 г. Какви са вариантите жената да получава майчинство?
1, Ако я назначим отсега във фирмата, за да й текат осигуровки - тя няма да има достатъчно осигурителни месеци нито за болнични, нито за майчинство ......или има някаква вратичка?
2. Както е в БТ - оттам само социално обезщетение за майчинство й ли се полага и колко евентуално?
3. Малко тъп въпрос, но може ли да си купи осигурителен стаж, за да придобие право за болнични и майчинство?
4. Има ли други  варианти?
Значи остава по-изчистеният вариант - чл. 327,ал.1, т.12 - заявление от работника за прекратяване на ТД, поради придобиване право на пенсия, считано от 11.07 - без предизвестия
Аз вписах по-горе основанието за прекратяване - чл. 328, ал.1, т.10
И заради предпазливостта сякаш клоня към прекратяване на 11.07. Благодаря на всички включили се в дебата!
По чл.71 го освобождавайте - няма предизвестие. Ако не е изминал 1 месец от назначаването - не му дължите и обезщетение за отпуски
Освен изброените документи от Roxan, предоставям и един БГ опис на сделката, от който да е видно - кой ви е доставчика /на БГ изписан/, търговска фактура номер и дата, превод на БГ език на стоките с количество и стойност............нищо, че това е вътрешен документ и не е от заклет преводач
Тогава логически нещата водят към дата 10.07, въпреки, че е неделя /което е споменала като вариант и колежката "ХХХХХ"?!?
Защо да го лишим от обезщетение - ще му изплатим, разбира се!?!
Прекратяваме договора на основание чл. 328, ал.1, т.10.
Моля и за други КОНКРЕТНИ отговори за датата на прекратяване!
Значи последен работен ден е 08.07. Коя дата следва да впиша в заповедта, респ. в трудовата книжка 9.07...,10.07 или 11.07?
при положение, че 10.07. е неделя?
Здравейте,
Съгласно справка от НОИ, датата на придобиване право на пенсия на служителка е 10.07.2022
Кой ден трябва да впиша в заповедта за освобождаване - при положение
Правилно ви е отговорил/а Storno20, т.е. с КИ от Сърбия ще си отпишете заприходената с първоначалната МД стока в склада. Още тогава с първият внос вие сте платили ДДС и вероятно сте си го ползвали през дневник покупки, така че няма какво друго ДДС да "мислите". С Кредитното известие също така ще си намалите задължението към доставчика, т.е. той трябва да ви върне посочената там сума или ако имате регулярни доставки - да си я приспаднете при следващо плащане.
Ще издадете Кредитно известие с основание - върната стока или анулирана сделка
Заедно с кредитното ще издадете и сторно касовият бон от КА
Не се надявам, ама как да постъпя? Мисля да пробвам с прилагане на декларация от служителката за отказ от откриване на банкова сметка към досието с болничните. Евентуално ще очакваме обаждане от НОИ за изясняване на обстоятелствата.
Да, но за 2 дни, НОИ няма да превежда пари и не им трябва сметка, а по-скоро да си направят опция в сайта, че сметка не е необходима до 3 дни болничен!
Здравейте,
Служителка ми представи болничен лист за 2 дни. Въведох го в системата на НОИ, но програмата ми изисква банкова сметка, а колежката няма сметка и няма намерение да си открива, нито пък от НОИ ще чака обезщетение. Направих се на луда и вписах, че лицето има декларирана банкова сметка, прие ми временно файла, изпратих го. Но, получих Справка за приети и ВЪРНАТИ документи с причина - липса на банкова сметка. Какво да правя в случая? Може ли служителката да си напише декларация, че няма и не желая да си открива банкова сметка?
Щом транспорта ви е включен в Инвойса при вноса на стоките, явно трябва този транспорт да ви увеличи себестойността на стоките, които влизат в склада, т.е стоката ви при вноса, вкарвайки я в складовото ви стопанство - трябва да включва всички разходи за придобиването й - както това, което сте платили за самата стока, така и разхода за транспорт, за застраховка или терминални такси /ако има такива/, разходи за такси опаковки, такси батерии или ЕЕО....
С други думи - ако транспорта ви е включен в инвойса - си увеличавате стойността на стоката с него и не го включвате в никакви други декларации. Ако транспорта ви е начислен от БГ или чуждестранна фирма, за което ви е издадена отделна фактура, то  фактурата от БГ превозвач, я посочвате в дневник покупки
Много ви благодаря! Отново ми бяхте много полезна с компетентното си мнение!