Болнични със застъпващи се дати

13.09.2019, 18:36 395 2

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


g_166

  • Публикации: 50 / 0
Здравейте,
Имам служител, който има издаден болничен лист от личния си лекар за периода 02.09-03.09. След това има нов болничен от 03.09-08.09 за хоспитализация и след това от 09.09- 13.09 за домешно лечение.
Интересувам се трябва ли да върна първия болничен да се коригира след като имам съвпадащи дати. Ако не, то тогава как би следвало да го въведа за подаване?

Lila

  • Публикации: 59 / 6
От сайта на НОИ - "Въпрос: Как следва да се попълнят данните в т. 9 “Работни дни или работни часове през периода по болничния лист с право на парично обезщетение и работни дни/работни часове, за които осигурителят изплаща възнаграждение” от Раздел I. „Удостоверявам следните обстоятелства“ от удостоверение, приложение № 9 при застъпени периоди на временната неработоспособност?

Отговор: Когато болничните листове са със застъпващи се периоди е необходимо да се съобрази, че ако болничните листове са налични при осигурителя преди представянето на удостоверение, приложение № 9, за първия болничен лист в т. 9 се попълва целия период, вписан от лекаря/лекарите в издадения болничен лист “от ден” “до ден вкл.”, а в една от колоните “Работни дни” или “Работни часове” - броя на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват от втория болничен лист. За втория болничен лист се попълва целият период “в отпуск от” и “в отпуск до”, така както е издаден болничния лист и броят на всички работни дни или работни часове от периода.
Ако за първия от два болнични листове със застъпващи се периоди вече е представено в НОИ удостоверение, приложение № 9, в което е вписан броя на всички работни дни или работни часове от периода по болничния лист, съответно целия календарен период на отпуска “от ден” “до ден вкл.”, тогава за втория болничен лист в т. 9 се попълва целият период “от ден” “до ден вкл.”, вписан от лекаря/лекарите, които са издали болничния лист и броят на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват с първия болничен лист.
В случай че и за двата болнични листове със застъпващи се периоди са представени в НОИ удостоверения, приложения № 9 е необходимо за втория болничен лист да се подаде удостоверение № 9 с код “Корекция”, в което в т. 9 да се попълни целият период “от ден” “до ден вкл.”, вписан от лекаря/лекарите, които са издали болничния лист и броят на работните дни или работните часове, намален с броя на тези, които се застъпват с първия болничен лист."

bobo

  • Публикации: 2828 / 383
Малко е нелогичен вариантът, при който се намаляват дните по първия болничен, дори и да ни е известно, че има втори застъпващ. С чиста съвест и в двата случая бих подал втория болничен с намален ден, следвайки логиката на хронологичната последователност. Към което, впрочем, води последният абзац от отговора на НОИ.

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook