Свободна професия и декларация по чл. 55

20.04.2018, 17:50 1657 7

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


wenci74

  • Публикации: 3 / 0
Здравейте,
самоосигуряващо се лице /свободна професия - фризьор/, регистрирано в регистър булстат по ЕГН, плаща наем на помещение на физическо лице и съответно следва да подаде декларация по чл. 55 за удържания данък. Декларацията се подава чрез ПИК в страницата на НАП, но при подаване изсписва грешка, че физически лица не могат да подават декларация по чл. 55 като платци на доход. В т.2 на част II излиза автоматино 2 и не мога да избера 1. Къде греша

ХХХХХ

  • Публикации: 5814 / 840
Като свободна професия имате БУЛСТАТ /независимо, че сигурно съвпада с ЕГН-то Ви/.
Като влезете с ПИК в системата на НАП има два данъчни сучекта - единия с БУЛСТАТ, другия с ЕГН. Подавате Д55 през БУЛСТАТА.

ПП Не съм пробвала дали Д55 може да се подава с ПИК, но би трябвало.

delphine

  • Публикации: 8270 / 1382
Подавам декларации чл.55 на лица-свободна професия с ПИК и само за информация :
Може да се подава, но подаването става през ЕГН , а не през ЕИК. В профила се визуализират като задължени лица "юридическо лице " / за ЕИК-а / и "физическо лице" / за ЕГН-то / . Подавате чл.55 през физическо лице по ЕГН.

delphine

  • Публикации: 8270 / 1382
Декларацията се подава чрез ПИК в страницата на НАП, но при подаване изсписва грешка, че физически лица не могат да подават декларация по чл. 55 като платци на доход. В т.2 на част II излиза автоматино 2 и не мога да избера 1. Къде греша

Грешите в това, че в случая като платец на доход наистина не можете да подавате декларация чл.55 , ако не сте и СОЛ. По-горният ми пост беше по отношение на това как следва да подавате , ако сте получател / не бях прочела, че искате в друго качество да подавате въпросната декларация / . Подайте чрез ЕИК като платец. Вероятно сте избрали ЕГН и платец, което не е възможно.

wenci74

  • Публикации: 3 / 0
Проблема е в това, че на екрана се визуализира само "физическо лице". Лицето е СОЛ и има регистрация в регистър Булстат по ЕГН.

Елена Лилова

  • Публикации: 2 / 0
Здравейте,
подала съм заявление до нАП за корекция на декларация  по чл.55 и 73, като във двете декларации е декларирана по-малка сума, а всъщност сумите по декларациите са по-големи. Сега ми се обади служителка от НАП и ми поиска Екселски таблици, с които да докажа, че трябва да се направи такава корекция. Може ли да ми кажете, ако сте имали такъв случай, какви документи сте предоставили?

Благодаря предварително!

marpan_64

  • Публикации: 5497 / 447
Не съм имала такъв случай, но си мисля, че за д.55 трябва да подготвите поименни справки по тримесечия, за да се види разликата.

Елена Лилова

  • Публикации: 2 / 0
Благодаря!

В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост


Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook