УП 2 и УП 3 ще се подават по електронен път в НОИ от работодателя
От следващата година УП 2 и УП 3, които работниците и служителите получават при прекратяване на трудовото правоотношение, ще се изпращат в НОИ по електронен път от работодателя. Това е заложено в плановете на сегашното ръководство на НОИ, което кандидатства за нов четиригодишен мандат. Кандидатите за управител и подуправител на НОИ Бисер Петков и Весела Караиванова представиха концепциите си за управление на института пред депутатите от социалната комисия. Така няма да има опасност работникът да изгуби някой от документите, ако през годините е сменял няколко работни места, обясни управителят на института Бисер Петков.

Плановете са от следващата година по електронен път да се подават и документите за отпускане на обезщетение за безработица. "Другото е свързано с редовно подаване на документи за отпускането на парично обезщетение за безработицата; да отпадне нуждата лицата да посещават и НОИ, след като са посетили бюрото по труда, за да се регистрират", каза Петков.

Националният осигурителен институт да разпраща подсещащи писма до бъдещите пенсионери, че им предстои да си подадат документите, и съвети как да го направят. НОИ ще разпраща писма до лицата 1 г. преди да навършат възрастта за пенсия. В тях ще има указания какви документи да приготвят и откъде да ги набавят, обясни Петков. За да влезе в сила тази практика, ще е нужна промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Друго нововъведение в програмата на Петков предвижда бъдещите пенсионери да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране. НОИ ще вади служебно всички нужни документи и удостоверения от осигурителния архив. Тази промяна ще влезе в сила от началото на 2019 г., когато отпада изискването за посочване на трите най-добре платени години преди 1997 г. за изчисляване на пенсията. Очакванията на Петков са тя да съкрати времето за отпускане на пенсията от сегашните 4 месеца от датата на подаване на заявлението на 45 дни.

В рамките на сегашния мандат на Бисер Петков като управител на НОИ са въведени 32 електронни услуги, сред които и изчисляване на прогнозен размер на пенсията. Тази услуга ще стане достъпна и за изчисляване на ранните пенсии на полицаи и военни, тази есен, обеща Петков. Той обяви, че НОИ няма да се конкурира с универсалните пенсионни фондове по отношение на вноската за втора пенсия. "Става дума за различни институции с различни цели, но да, хората имат право на избор и политиката на НОИ ще бъде политика на информираност, за да може тези хора да направят информиран избор", допълни Петков.