Публикувани са функционалните изисквания на необходимия софтуер за връзка на осигурителите с НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) са достъпни „Функционални изисквания, структура и формат на данните, поддържани от програмните продукти за въвеждане, контрол, съхраняване, представяне, корекция или заличаване на данните от осигурителите и самоосигуряващите се за изплащане на паричните обезщетения от ДОО”.

Публикуваната информация, заедно с приложенията към нея, e насоченa към разработчиците на софтуера, чрез който от 1 януари 2016 г. осигурителите, самоосигуряващите се лица и осигурителните каси ще могат да се включат в електронния обмен на данни за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Тя съдържа подробно разяснение за техническите и програмни изисквания, на които трябва да отговарят специализираните продукти, за да бъде осъществена връзката между тази група задължени лица и НОИ. Чрез тях ще бъде реализирана функционалността за въвеждане, контрол и подаване към института в електронен вид и по електронен път на изискваната от действащото законодателство информация от страна на работодателите.

Изискванията са публикувани в Рубрика Е-услуги/ За разработчици на софтуер/ Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО.