Публикуван е вторият брой за 2015 г. на информационния бюлетин на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че вторият брой за 2015 г. на информационния бюлетин на НОИ вече е публикуван на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието е онлайн от 17 юни и е достъпно в рубриката „За потребителя” - “Информационни материали”.

Водещият материал в него е посветен на предстоящото от 1 юли 2015 г. осъвременяване на отпуснатите до 31 декември 2015 г. пенсии. Разгледана е както предвидената актуализация на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, така и свързаните с нея нови размери на минималните пенсии за трудова дейност. В публикацията са посочени и осъвремените размери на пенсиите, несвързани с трудовата дейност.

В новия брой на изданието отново присъстват анализи на социалноосигурителна тематика, като този път те са насочени към краткосрочните обезщетения. Първият от тях прави задълбочен преглед на ситуацията при разходването на средствата от държавното обществено осигуряване за този вид плащания през 2014 г., а вторият се фокусира върху резултатите за миналата година от дейността на програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ.  

На страниците присъства още информация от шестата работна среща на мрежата „Координация на комуникациите по социална сигурност“, посветена на използваните от социалноосигурителните институции комуникационни канали и възможностите за тяхното развитие, както и материал, представящ дейността на териториалното поделение на НОИ в гр. Враца.

Съдържанието се допълва от два преводни материала - за усилията на Международната асоциация по социално осигуряване за ограничаване на рисковете на работното място и за стремежа на африканските държави към все по-пълно формализиране на социалната закрила на населението на континента.    

Третият брой на “Бюлетин на НОИ” за годината ще излезе в средата на месец септември 2015 г.