От 15 до 17 септември 2015 г. в гр. Варна ще се проведат българо-германски консултационни дни

От 15 до 17 септември 2015 г. териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в гр. Варна ще бъде домакин на традиционните българо-германските консултационни дни.

Те се организират за 18-ти пореден път от Националния осигурителен институт на България и от Германското пенсионно осигуряване на Федерална република Германия.

В рамките на проявата четири екипа от експерти от двете страни ще консултират гражданите по конкретни случаи, свързани с преценката на права в областта на пенсиите на живеещите в България лица, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия.

Заинтересованите лица ще имат възможност да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност, съдържащи се в европейските регламенти.

Консултациите ще се проведат според предварително направени графици в сградата на териториалното поделение на НОИ в гр. Варна, намираща се на ул. “Охрид” № 6. Приемното време за трите дни е от 9.00 до 16:30 ч. Желаещите могат да си запишат приемен час на телефон (056/ 66 32 90); факс (056/ 66 32 40) или по електронната поща ( Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ). За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се за среща да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж и осигурителен доход, както и документ за самоличност.