Надзорният съвет на НОИ прие актюерски доклад за дългосрочното финансово състояние на фондовете на ДОО за периода 2016-2060 г.

На свое заседание, проведено на 29 юни 2016 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) прие актюерски доклад, анализиращ дългосрочното финансово състояние на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) в България.

В доклада, на базата на определен набор от демографски, макроикономически и социалноосигурителни допускания, е представена прогноза за приходите и разходите на ДОО за периода 2016-2060 г.

За основа на демографските допускания при актюерската оценка на фондовете на ДОО е използвана последната демографска прогноза на Евростат, а за макроикономическите допускания - прогнозните данни на Министерството на финансите. Социалноосигурителните допускания са съобразени с последните промени в законовата рамка и се отнасят най-вече до параметрите, определящи приходите и разходите на ДОО - размерът на осигурителните вноски, броят на осигурените лица и осигурителният им доход, условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, прилаганата формула за изчисляване на пенсиите, както и предвиденото в законодателството годишно осъвременяване на пенсиите.

При направените изходни допускания е изготвен базов вариант на прогнозата за приходите и разходите на ДОО за периода 2016-2060 г. Разгледани са и няколко теста за чувствителност, чрез които се проследява до каква степен резултатите от посочения базов случай са чувствителни към промени в допусканията.

Основната цел на актюерския доклад е да информира вземащите решения и обществеността за бъдещото финансово състояние на фондовете на ДОО в контекста на настоящото пенсионно законодателство и да служи като ориентир при вземането на бъдещи законодателни решения.

Актюерският доклад е публикуван в рубрика НОИ/„Статистика и анализи“/„Анализи“/“Други“.