Над 300 служители на НОИ преминаха обучение за осигуряване на равен достъп на хора с увреждания

Националният осигурителен институт приключи успешно Дейност 1 „Обучения за професионална компетентност на служителите в НОИ за осигуряване на равен достъп на лица с увреждания” по Проект „Подобряване на професионалната компетентност на служителите в НОИ за осигуряване на равен достъп на хората с увреждания”

по Договор № ЦА14-22-14/12.09.2014 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

В рамките на дейността бяха реализирани общо 30 обучения в столицата и областните градове. В тях взеха участие 301 служители от Централно управление и териториалните поделения на НОИ, които успешно преминаха курсовете за подобряване на професионалната компетентност за осигуряване на равен достъп на хората с увреждания, за което всеки един от участниците получи сертификат.

По време на обученията, проведени в периода от 23 март до 7 юли 2015 г., участниците придобиха нови знания за подобряване комуникационните им възможности при предоставянето на осигурителни услуги на потребителите в неравностойно положение. В резултат на това те усъвършенстваха уменията си за пряк контакт с клиентите със специфични нужди и за осигуряването на равен достъп на клиентите на осигурителните услуги.

Придобитите по време на обученията знания допринасят за създаването на нов тип култура на обслужване в институцията, както и за общото повишаване на компетентността и ефективността на администрацията, тъй като имат определена и ясно изразена практическа насоченост.

Като една от ключовите публични институции, която обслужва пряко цялото население на страната, НОИ има важно значение за реализацията на общите цели на българската държавна администрация - да бъде ефективна, ефикасна и ориентирана към потребителите на предоставяните услуги.