НОИ откри нова сграда в архивния център в с. Невестино

На 16 октомври 2015 г. с тържествена церемония беше открито ново архивохранилище на Обединения осигурителен архив на Националния осигурителен институт (НОИ) в с. Невестино, област Кюстендил.

Лентата бе прерязана от г-н Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика и председател на Надзорния съвет на НОИ, управителя на НОИ г-н Бисер Петков и директора на териториалното поделение на институцията в гр. Кюстендил г-н Пламен Младенов. Сред официалните гости на събитието бяха още г-н Николай Николов – заместник-министър на труда и социалната политика, областният управител на Кюстендил г-н Виктор Янев, както и кметът на община Невестино г-н Димитър Стаменков.

В слово си управителят на НОИ изрази своето задоволство от факта, че в рамаките на година и половина институтът открива второ ново архивохранилище „Новата сграда е част от един проект, който Националният осигурителен институт развива успешно вече 10 години. Тя е следващата крачка към нашата основна цел – да осигурим на клиентите на НОИ качествено обслужване и ефективна защита на правата им на осигурени лица.“, допълни Петков.

Новата сграда е 11-то архивохранилище в архивния комплекс и напълно отговаря на съвременните стандарти за функционирането на такъв тип помещения. Архивната зала е разположена върху площ от 576 кв. м. След пълното й оборудване в нея ще се съхраняват разплащателните ведомости на осигурители, прекратили дейността си без правоприемник, от териториалните поделения на НОИ в градовете Кюстендил, Благоевград, Перник, София-град и София-област. Сред по-големите работодатели, чиито документални масиви ще бъдат поместени в новото архивохранилище, са някои от най-големите държавни дружества от близкото минало, като металургичния комбинат „Кремиковци” и „Стомана” АД – гр. Перник.

Aрхивохранилищният комплекс в с. Невестино е най-големият архивен център в структурата на Националния осигурителен институт. От създаването му през 2006 г. до момента в него се съхраняват разплащателните ведомости и трудовоправните документи на над 6 400 осигурители, прекратили дейността си и които нямат правоприемник. Сред по-големите от тях са БГА „Балкан”, „Балканкар-6-ти септември”, “Чугунолеене“ АД - гр. Ихтиман, АПК „Средец” и др. Общият обем на съхраняваната в комплекса информация надхвърля 178 000 дела, като на тяхна база вече са издадени близо 119 000 удостоверения за осигурителен стаж и доход.