НОИ отчете резултатите по проект за повишаване квалификацията на служителите за ефективно обслужване на хората с увреждания

На 28 юли 2015 г. на заключителна конференция Националният осигурителен институт (НОИ) отчете резултатите от изпълнението на проект „Подобряване на професионалната компетентност на служителите в Националния осигурителен институт за осигуряване на равен достъп на хората с увреждания”

по Оперативна програма „Административен капацитет“, финансиран от Европейския съюз и съфинансиран чрез Европейския социален фонд.

Събитието бе открито от управителя на НОИ г-н Бисер Петков, а сред официалните гости беше и г-н Минчо Коралски, председател на Агенцията за хората с увреждания.

В своето изказване г-н Бисер Петков подчерта, че административните услуги на институцията се характеризират както с широк обхват на осъществяваните комуникации с клиентите, така и със специфичен социален профил на обслужваните групи лица. „Вярвам, че след като наученото бъде приложено в практиката, ще имаме една още по-добра администрация, която умее да се справя ефективно с характерните трудови предизвикателства при обслужване на хора със специфични потребности“, допълни г-н Петков.

По време на конференцията бяха представени основните цели на проекта, дейностите, реализирани от НОИ по време на неговото изпълнение, както и резултатите от проведените обучения. Лектори от „Институт за управление на програми и проекти“ ЕООД, изпълнител на обученията по проекта, запознаха участниците с основните етапи на неговото изълнение и представиха подробен анализ за постигнатото при обученията. Специално внимание беше обърнато на правата на лицата с увреждания и на националните и европейските изискванията за осигуряване равен достъп на хората със специфични нужди.

На събитието беше отчетено, че проектът е постигнал всички очаквани резултати. В подкрепа на тази оценка бяха представени данни за постигнатите стойности на индикаторите за изпълнението му, както и информация за удовлетвореността на участниците в обученията.