НОИ отчете резултатите по проект за изграждане на интегрирана система за електронен обмен на данни

На 21 юли 2015 г. на заключителна конференция Националният осигурителен институт (НОИ) отчете резултатите от изпълнението на проект „Разработване и внедряване на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт (НОИ) за изплащане на парични обезщетения от ДОО”

по Оперативна програма „Административен капацитет“, финансиран от Европейския съюз и съфинансиран чрез Европейския социален фонд.

Събитието бе открито от управителя на НОИ г-н Бисер Петков, а сред официалните гости бяха членове на Надзорния съвет на института, представители на държавни институции, както и представители на софтуерни компании.

По време на конференцията бяха представени действията, предприети от НОИ и изпълнителя на проекта „Контракс“ АД за успешното изграждане на информационна и технологична платформа за обезпечаване електронния обмен на данни и документи за изплащането на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване (ДОО) между НОИ и осигурителите и самоосигуряващите се лица. Специално внимание беше обърнато на интегрираната система като част от процеса за пълно електронизиране на обмена на данни за този вид плащания. Посочено бе, че новоразработеният софтуер надгражда съществуващите бизнес процеси с нови като предоставя възможност за извършване по електронен път на административната услуга по изплащане на паричните обезщетения от ДОО в съответствие с изискванията на нормативната уредба. В тази връзка бяха представени и инициираните от НОИ промени в съществуващото законодателство, с които се регламентира новия ред за представяне на документите пред институцията.

На събитието беше отчетено, че пълното електронизиране на процеса за електронен обмен на данни ще доведе до значителни ползи за участниците. По този начин ще се намали административната тежест върху бизнеса, ще се повиши качеството на обслужване и удовлетвореността на потребителите. Новата система ще съкрати сроковете за подаване и обработка на данните и ще намали вероятността за грешки при попълването на документацията. Също така ще се съкратят сроковете за изплащане на обезщетенията, което е в интерес на осигурените лица.

С внедряването на интегрираната система НОИ започва практическата реализация на втория етап от пълната електронизация на обмена на данни между участниците в процеса - подаване на данни и документи за изплащане на обезщетения от осигурителите и самоосигуряващите се лица. Той трябва да стартира от 1 януари 2016 г. С въвеждането в експлоатация на интегрираната система НОИ отговаря на един от основните приоритети на ОПАК - създаване на условия за ефективно реализиране на комплексното административно обслужване чрез осигуряване на оперативна съвместимост на ключови регистри в държавната администрация.

Подробна информация за проекта съдържа информационната брошура, публикувана на интернет страницата на института (www.noi.bg) в рубрика НОИ/“Проекти“.