НОИ отбеляза своята 20-годишнина с юбилейна конференция

Националният осигурителен институт (НОИ) отбеляза своята 20-годишнина с юбилейна конференция на тема „20 години Национален осигурителен институт – постижения, предизвикателства, перспективи“.

Събитието, което се проведе на 12 април 2016 г. в София Хотел Балкан, събра на едно място голяма част от свързаните с институцията и социалното осигуряване у нас експерти. Присъстваха бившите управители на института, всички министри на труда и социалната политика от създаването на НОИ през 1996 г. до сега, представители на законодателната и изпълнителната власт, на партньорски организации и международни институции. По повод юбилея поздравителни адреси бяха изпратени от президента на Република България Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и от много национални и международни организации.

Събитието беше открито от вицепремиера по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ. Той открои основните етапи от развитието на социалното осигуряване у нас, като обърна специално внимание на съществения принос на служителите на института за провеждането на всички реформи в сектора през последните две десетилетия.

Поздравления по случай юбилея отправиха министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Комисията по труда, социалната и демографска политика към Народното събрание д-р Хасан Адемов и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В своя доклад по повод юбилея управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков подчерта, че постигнатите успехи в администрирането на социалното осигуряване за изминалите 20 години са плод на професионализма и отговорното поведение, трудолюбието и усърдността на всички служители на НОИ. Той посочи, че институтът навлиза в третото десетилетие от своето развитие с ясна визия и стратегия за бъдещо развитие. Г-н Петков направи кратка ретроспекция на историята на осигурителните институции у нас, отбеляза основните дейности, администрирани от НОИ през годините, и подчерта успешното развитие на електронните услуги на институцията и ролята им за подобряване на обслужването на гражданите.

В първия панел участие взеха Асия Гонева и Станимир Цоцов – членове на Надзорния съвет на НОИ, представляващи синдикалните и работодателски организации у нас. Лектори във втората панелна сесия бяха специалните гости на юбилейната конференция – Доменик Ла Сал, директор „Развитие на социалната сигурност“ към Международна асоциация за социално осигуряване МАСО), генералният директор на Австрийския пенсионноосигурителен институт Винфред Пингера, както и д-р Волфганг Щулц-Вайднер – координатор на Комитета по пенсиите към Европейската платформа за социално осигуряване (ЕПСО).

Юбилейната конференция на НОИ завърши с дискусия по поставените по време на двата панела въпроси и с церемония по награждаване на заслужили лица за принос в развитието на института и социалното осигуряване в България.