НОИ беше домакин на  работна среща на международния консорциум SAFE

От 18 до 22 януари 2016 г. Националният осигурителен институт (НОИ) беше домакин на работна среща на членовете на международния консорциум “Социални агенции за бъдеща Европа“ (SAFE).

В рамките на събитието представители на социалноосигурителните институции, участващи в проекта, се запознаха с резултатите от тестовото прилагане на Европейската система за електронен обмен на информация (EESSI) през миналата година и обсъдиха работнния план за дейността на консорциума за 2016 г.

В своето приветствие към участниците управителят на НОИ г-н Бисер Петков подчерта, че пътната карта на EESSI е основен приоритет в дейността на института през последните години. Той посочи, че като част от системата, НОИ е реализирал общо 5 проекта, насочени към различни аспекти на електронния обмен на данни, финансирани чрез европейски и собствени бюджетни средства. „Важно е да се отбележи, че позитивите на електронния обмен на данни станаха видими още преди официалното внедряването на системата“, заяви в заключение г-н Петков.

Консорциум “Социални агенции за бъдеща Европа“ е създаден през 2013 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия и в него с постоянни представители участват 13 осигурителни институции на страни от ЕС, сред които и НОИ. Основният предмет на дейността му е тестване между компетентните осигурителни институции на Европейската системата за електронен обмен на данни, която предстои да влезе в експлоатация през 2018 г. по силата на Регламент 883/2004 на Европейския парламент. Работните срещи на консорциума се провеждат на ротационен принцип в различни страни-участнички.