НОИ беше домакин на международна конференция за пенсионните системи

Националният осигурителен институт (НОИ) бе домакин на международна конференция на тема “Пенсионните системи на България и страните от Евразия“, която се състоя на 24 и 25 септември 2015 г. в гр. Варна.

Събитието бе организирано от Международната асоциация на пенсионните и социални фондове (МАПСФ). Конференцията бе открита от заместник-министъра на труда и социалната политика г-н Николай Николов, от управителя на НОИ г-н Бисер Петков и от директора на МАПСФ г-н Евгений Аметов.

В проявата участваха ръководители на пенсионни институции от Източна Европа и страните от Евразия, както и представители на академичните среди у нас. В рамките на проведените разговори бе направен преглед на конкретните мерки, предприети от държавите в региона в отговор на общите демографски и макроикономически предизвикателства, пред които са изправени съвременните пенсионни модели. По време на дискусията стана ясно, че въпреки различните подходи на страните от региона, пенсионните им реформи са фокусирани върху една обща цел – осигуряване на достатъчно широка и стабилна фискална основа за устойчивост на пенсионните системи като основен стълб на социалната защита на застаряващото население.

По време на конференцията управителят на НОИ г-н Бисер Петков представи анализ на пенсионните реформи, реализирани в България през последните няколко години. Акцент в неговото изказване бяха последните промени в Кодекса за социално осигуряване и влиянието, което те имат върху социалноосигурителния модел в страната. Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване г-н Никола Абаджиев запозна участниците с развитието на капиталовите стълбове в българската пенсионна система.  

В рамките на събитието представители на пенсионни институции от Русия, Полша, Молдова, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Грузия и др. представиха пенсионните си системи и предприетите реформи за справяне с демографския проблем.