Автор Тема: Калкулатор: Самоосигуряващо се лице  (Прочетена 20558 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Katya

Калкулатор: Осигуровки самоосигуряващо се лице

Калкулаторът изчислява размера на социалните и здравни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице. Пресмята общата сума на осигуровките на осигурени и неосигурени лица за общо заболяване и майчинство.

http://www.kik-info.com/calculators/samoosig.php


Важно: Тук коментираме само този калкулатор. За въпроси, касаещи конкретни казуси по социално и данъчно облагане, молим ползвайте съответните раздели на форума. Мнения, които не са свързани с темата ще бъдат изтривани или премествани.
Неактивен karavelini

 • Регистриран
 • Публикации: 1
 • Рейтинг: 0
Хубаво би било в калкулатора за самоосигуряващите се да има възможност да пресмята сумите и при болнични. Примерно 3 дни болнични при заплата 420 лв. Колко ще заплатата, върху която ще се осигурява за ДОО и ЗО. Така ще улесните самоосигуряващите се.
elisapetrova

 • Гост
Още по-полезно би било, ако има опция да се ползва период, различен от пълен месец - при самоосигуряване, започващо или прекъсвано по средата на някой месец
Неактивен sillvi

 • Регистриран
 • Публикации: 1
 • Рейтинг: 0
za6to godinata ne moje da bade promenena na dryga, a ostava vse na 2010 ???? pri polojenie 4e na drygite kalkylatori moje da se promenq...nqkoi moje li da  mi otgovori,blagodarq
Неактивен Katya

Здравейте,

Този калкулатор го създадохме и поддържаме от 2010. Част от калкулаторите са създадени през 2008 и 2009 и затова при тях са достъпни сметки и за минали години.
Неактивен одил

 • Регистриран
 • Публикации: 8
 • Рейтинг: 0
 Браво! Благодаря, че Ви има!
Неактивен byni

 • Регистриран
 • Публикации: 5
 • Рейтинг: 0
в този вид калкулатора не позволява изчисляване на осиг.внски на самоосигуряващият се , когат осъщия има доходи оттрудови провоотношения и сбона на трудовия и осигурителния превишава максимума от 2000лв
Например- доход от трудова дейност 1700лв брутно + самоо сигуряване върху доход от 420лв. Как ще се изчисли ?
Неактивен Katya

в този вид калкулатора не позволява изчисляване на осиг.внски на самоосигуряващият се , когат осъщия има доходи оттрудови провоотношения и сбона на трудовия и осигурителния превишава максимума от 2000лв
Например- доход от трудова дейност 1700лв брутно + самоо сигуряване върху доход от 420лв. Как ще се изчисли ?

Напишете си осигурителния доход, както е записано точно под полето за осигурителен доход.
* Размерът на месечния осигурителен доход е от 420 до 2000 лева.
elisapetrova

 • Гост
Пак съм аз. С ново мнение относно калкулатора.
Първо да ви поздравя за подобренията в този калкулатор, които ми се струва, че сте направили от времето, когато съм го видяла за първи път.
Второ, открих едно несъвършенство - в частния случай, когато съдружникът получава възнаграждение, но се самоосигурява не чрез дружеството, изплатило възнаграждението - т.нар. от вас опция "без приспадане на осигуровки", или тези, които в Д1 са с код 90. Като я пробвах, видях, че всъщност осигуровки се приспадат и данъкът се изчислява при приспаднати осигуровки.
И трето, ... "кандидат крадлите"..... Някои от тях имат нужда от обратната информация. Често ми задават въпроса така: Този месец мога да внеса 400 лв за осигуровки. Какъв ще е  осигурителния ми доход?"

Дерзайте все така! Полезни сте много!
Неактивен Katya

Здравей,

Да, този калкулатор беше разширен откъм опции във времето.

При "БЕЗ приспадане на задължителни осигурителни вноски" се има предвид, следния случай:
1. СОЛ се осигурява чрез дружеството
2. Дружеството му изплаща възнаграждението
3. Не приспадаме осигуровките от възнаграждението, защото предприятието така е решило, тъй като няма задължение да ги удържа с изплащането на възнаграждението
4. Но осигуровките се приспадат от основата за облагане с данък, съгласно ЗДДФЛ.
5. Респективно остава задължението на СОЛ да си възстанови парите за осигуровки на дружеството или да ги приспадне от други задължения на дружеството към него.

Ето и нагледен пример: http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=93f405b04ec38ca23dbf6055f2fbcddc3500230
1000.00 лева възнаграждение върху, което се осигурява минус 70.30 ДОД лева е равно на 929.70 лева чиста сума за получаване. Осигуровките са приспаднати само от данъчната основа, а не от възнаграждението.

Случай, в който СОЛ не се осигурява чрез дружеството и му се плаща възнаграждение не сме предвидили в калкулатора, защото много лесно се смята :)

В тази връзка при избрано “Ще изплащам възнаграждение”достатъчно ли да има допълнителен чек “Осигурявам се чрез дружеството” ДА/НЕ и когато НЕ се осигурява, то всички осигуровки са 0.00, а данъчна основа е възнаграждението и вадим 10% ДОД, за да получим сума за получаване?

Относно обратното смятане на осигуровки не зная дали е възможно да обхванем всички случаи. Нека го огледаме първо. За примера, който си дала само осигуровки ли се смятат? Мисля, че и ДОД трябва да се включи, защото трябва да има изплащане на възнаграждение, заради майчинството…
elisapetrova

 • Гост
По първия пункт разбрах какво сте имали предвид. Дали изобщо има практика СОЛ, който получава възнаграждение от дружеството, да внася в касата парите за собствените си осигуровки, които все пак трябва да се плащат чрез дружеството, за да получи сума на възнаграждението, от която е удържан само данък, не е толкова важно. Може пък и да има :))))

За безмислието да има калкулатор за доходи на лица с код 90 няма какво да се убеждаваме - така е. Споменах го само, защото явно грешно съм разбрала какво имате предвид по горната точка :)

Относно обратното смятане. Ако СОЛката иска да и се зачете по-висок от минималния осигурителен доход, от който да и се изчсли обезщетението, осигуровките трябва да са внесени до 10-то число. Още в началото на месеца тя трябва да знае какви пари ще може да задели до 10-то число, за да и се получат нещата. А в момента на изплащане на реално възнаграждение, ако има такова реално изплащане, може да се ползва "правият" калкулатор (този, който обсъждаме в темата), за да се изчисли авансовия данък. Но той може да се ползва едва след като е ясна сумата (по груби сметки 1365,19 лв), върху която са внесени тези 400 лв осигуровки, и която е изчислена по обратния калкулатор. Нооооо, за да ви е весело и не чак толкова скучно при изработването му, може да въведете и кутийки за отработени дни и дни във временна нетрудоспособност, за да изчислите здравната осигуровка за дните във временна нетрудоспособност, да извадите полученото от наличните 400 лв и да сметенете разликата на какъв осигурителен доход отговаря.

Нагла съм. Или не чак толкова :)
Неактивен Katya

За сега това обратно смятане няма да бъде включено в плана за развитието на този калкулатор.Следете ни във Facebook

Последни теми

Последно в Новини

Говорилня

Тази функционалност на форума е само за регистрирани потребители.
Регистрирай се или влез в своя профил.