За креативността на НОИ в сферата на електронните услуги...

29.07.2016, 09:32 3019 4

29.07.2016, 09:32
Публикации: 1187 / 228
Днес, докато ровех в електронните новини, попаднах на следния идеен проект на НОИ, които предстои да се реализира догодина:
"От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека."
Съвсем добронамерено, реторично и петъчно се питам защо е необходимо да се поддържа регистър на осигурените лица, да се харчат луди пари за разработката, внедряването и поддръжката му, на работодателите да е нормативно вменено да се подават по установен ред и срокове информация под форма на декларации и какъв изобщо е смисъла от него в светлината на този благороден мерак за предлагане на нови "облекчаващи електронни услуги, които в крайна сметка не облекчават никого и звучат откровено абсурдно на фона на постоянното тръбене за намаляване за намаляване на административната тежест и разтоварване на работодателите от излишни ангажименти?
Аз, като един мнителен човек си представям, че работодателя пак ще трябва да прави УП-та(тези същите, които уж му бяха спестени, въпреки, че от НОИ и до момента си ги изискват, карайки хората да пишат декларации, че страстно желаят да представят такива), но в електронен вид, и по този начин "облекчен" ще трябва да ги завира в електронната им система, естествено в определени срокове. А-а-а-а, да  - и в определен формат, за който естествено ще бъде разработен и нов софтуер, който също така естествено ще бъде платен от държавата и разработчиците ще го доизкусуряват впоследствие.
"Имало разминаване между данните в електронния регистър и разплащателните ведомости на предприятията". Ами като има, нека НОИ влезе в ресора на ревизионните си дейности и да отстранява подобни слабости с механизмите, с които разполага към момента, вместо да прибягва до съмнителни новаторства. Отделен въпрос е колко компетентен и безхаберен специалист трябва да си, за да работиш системно така, че да допускаш разминавания между регистри и ведомости...
Съвсем сериозно мисля да напиша едно официално писмо, в което да изложа мнението си многопластово, по-детайлно и естествено по-добре оформено в стилистичен и граматичен аспект...
#1 | 29.07.2016, 10:00
Публикации: 11932 / 2173
Hrili ,
в много отношения си прав. Трябва обаче да отчетем някои неща . Все още се изисква УП2 особено за стари периоди , когато не съществуваше персонален регистър. Не е отпаднало никъде и обстоятелството, че лицето може да декларира, че е съгласно за целите на пенсионирането да се ползва ПР. Аз отдавна не съм писала УП2 поради тази причина - и за хората се явява удобство да се ползват данните наготово. УП3 ще се пише - няма как-  при различни ТС и ОС или други обстоятелства. Едно нещо ме дразни обаче в този подход - всичко се стоварва отново на счетито и вместо лицето да си носи документите / УП3 имам пред вид / ще му ги подаваме ние. Хем сме длъжни да  издадем УП3 и на лицето и в същото време да го пратим и в НОИ. Ставаме комплексни и , както обичаш да казваш,  многопластови  :good: специалисти / и това на фона на адвокатските напъни / .
#2 | 29.07.2016, 10:35
Публикации: 1187 / 228
Аз съзнавам, че в момента "плачем за нероден Петко", обаче ме дразни подобен подход, който не отчита реалностите и настоящата база, която е напълно използваема в този си вид. Какво му е на регистъра на осигурените лица и на Декларация 1(тук можем да се впуснем в отделна схоластична дискусия каква е пък, аджеба, практическата стойност на Декларация 6?)? След като има разминаване между отделните източници, ами нека НОИ встъпи в задълженията си изяснява на какво се дължат те - това е нещо напълно естествено и закономерно. За тази цел те разполагат с нормативни механизми и база - законови актове, ревизии, провеки и т.н.
Аз съзнавам и приемам, че за старите периоди, когато липсва информация в електронен форма, трябва да се изготвят документи - това е напълно естествено и нормален елемент от процеса на пенсиониране и по никакъв начин не отричам неговата необходимост, роля и значение - все пак съм човек с отношение към тази материя, понякога до дребнавост.
Проблемите идват от вменяването на абсолютно излишни ангажименти, водещи допълнителни тежести и предпоставки за нови проблеми след себе си...
#3 | 29.07.2016, 11:30
Публикации: 4364 / 719
Като ще е тъй, предлагам облекчение на работата занапред, като не става за назад - НАП, НОИ, НСИ или който и да е държавен огран да направят една унифицирана и всеобхващаща програма за заплати и да им пращаме ежемесечно копие на ведомостта. НАП да си гледат данъците, НОИ болничните, НСИ отпуските и т.н. :)

#4 | 29.07.2016, 11:35
Публикации: 144 / 13
Няма по самопридаваща си тежест администрация от НОИ. Бавно, с никакъв административен капацитет и с единствена цел да се спасят някакви жалки работни места се мъчат стотици хиляди хора -  и счетоводители и хора определено не в разцвета на силите си.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група