Дневник за движението на трудовите книжки

24.07.2016, 14:45 14421 4

24.07.2016, 14:45
Публикации: 5 / 0
Здравейте колеги,
Някой попълва ли Дневник за движението на трудовите книжки, когато същите не са издадени от настоящия работодател и работника е подал заявление трудовата книжка да се съхранява в трудовото му досие.
Ако имате такъв дневник, бихте ли го споделили.
#1 | 24.07.2016, 16:30
Публикации: 4400 / 737
Чл. 1 (5) Всеки работодател трябва да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки съгласно приложение № 1.

Ако си правите "Дневник за движението на трудовите книжки" може да е с всякакво съдържание, което ви е полезно, доколокото няма нормативно определено. Но със сигурност трябва да имате писмено желание от работника.
#2 | 24.07.2016, 16:58
Публикации: 5 / 0
Аз имам писмено желание на работника трудовата книжка да му се съхранява в трудовото досие. В дневника не попълвам данните, защото книжката му се съхранява при мен.
Направих един дневник за движението на трудовите книжки, когато са ми представили примерно 2 бр. и те се подписват на реда, на който са получили едната книжка, а другата остава при мен.
Ако имате някакъв примерен образец, ще бъда благодарна ако го споделите.
Това, което изготвих не знам дали ще върши работа пред Инспекцията по труда.
Прикачам моя файл и ще бъда благодарна за коментари по него.
#3 | 24.07.2016, 21:12
Публикации: 4400 / 737
Нямам образец. Доколкото съм чувал или не съм чувал, ИТ не търси точно такъв дневник, понеже няма нормативно изискване за наличието му. Търси дневника за издадените ТК.

А това: "В дневника не попълвам данните, защото книжката му се съхранява при мен" - ако се отнася за нормативния дневник за издадените ТК - би трябвало да вписвате издадената ТК, а че работникът после е пожелал да я остави в досието си е друга работа.
#4 | 25.07.2016, 11:34
Публикации: 326 / 5
А дали е редно да се съхранява от работодателя трудовата книжка, независимо от това, че имате писмено заявление от служителя? Питам, защото аз лично ги връщам трудовите книжки. В Наредбата пише, че се връщат от работодателя след попълване на данните.
Чл. 1. (1) При постъпване на работа работникът или служителят е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка с изключение на случаите, когато постъпва за първи път на работа.
(2) Работодателят, след като вземе необходимите данни от трудовата книжка, я връща на работника или служителя.
Може и да не го интерпретирам правилно и това да се отнася само за първоначалното попълване, но все пак ги връщам дори и  когато след това нанасям в ТК промени по договора. За това  движение си водя отделен дневник на всеки служител (при мен няма фирми с много персонал),  го съхранявам  дневник в досието му.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група