Облагане на доходи по ЗДДФЛ

21.07.2016, 10:11 10014 0

21.07.2016, 10:11
Отговаря доц. д-р Али ВЕЙСЕЛ - д.е.с., рег. одитор

Издава ли се служебна бележка за удържания данък върху доходите от личен труд на СОЛ в ЕТ-то му?
2. Възнаграждението за м.12, което е изплатено през м.01, следва ли да се увеличи по декларация в ЕТ-то? При условие че се увеличава в ЕТ-то, участва ли в годишната данъчна основа на СОЛ или не?
3. Ако следва да се увеличи възнаграждението за м.12, то как се попълва справката за окончателния размер на осигурителния доход на физическото лице?
СОЛ се осигурява на 2600 лв. и съответно върху толкова е и възнаграждението му за личен труд.


Получаването на доходи от личен труд е характерно за съдружници или акционери на дружества и член-кооператори на кооперации.
Съгласно параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ “правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери” са трудови правоотношения. Това означава, че за целите на данъчното облагане по реда на ЗДДФЛ доходът от полаган личен труд от съдружник или акционер в дружеството, както и от член-кооператор в кооперация се третира като доход от трудово правоотношение, независимо от вида на сключения договор.
Според чл. 42, ал. 2 от ЗДДФЛ, когато се изплащат възнаграждения за положен личен труд, месечната данъчна основа на самоосигуряващите се лица за доходи от трудови правоотношения по параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ се определя, като облагаемият доход, начислен от платеца за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.

В чл. 45, ал. 2, т. 2 от ЗДДФЛ е посочено, че работодателят издава и предоставя на работника/служителя служебна бележка по образец за придобития през годината облагаем доход и за удържания през годината данък, когато доходът е от правоотношение по параграф 1, т. 26, буква “и” от допълнителните разпоредби на закона.
Облагането по ЗДДФЛ се основава на паричния поток и няма връзка с облагането по ЗКПО, което се основава на принципа на начисляването.
Съгласно чл. 11, ал. 1 от ЗДДФЛ доходът се смята за придобит на датата на:
- плащането - при плащане в брой;
- заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
- получаването на престацията - за непаричен доход.
Разпоредбата на чл. 42, ал. 1 от ЗКПО изисква разходите на данъчно задължени лица, представляващи доходи на местни физически лица по ЗДДФЛ, които не са изплатени към 31 декември на текущата година, да не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане.
Според чл. 42, ал. 2, т. 1 от ЗКПО алинея 1 от този член не се прилага за разходите, представляващи основно трудово възнаграждение. Но доходът от положен личен труд не е трудово възнаграждение по смисъла на Кодекса на труда и поради липсата в ЗКПО на специална препратка към параграф 1, т. 26, буква “и” от ЗДДФЛ не е възможно да се приложи това изключение.

Посочените по-горе разпоредби относно доходите от личен труд не се отнасят за едноличните търговци. Собственикът на предприятието на едноличния търговец не получава доходи за положен личен труд в предприятието на търговеца, а доход от стопанска дейност като едноличен търговец. Затова според нас това не е възнаграждение и не възникват описаните във въпроса проблеми.
Доходите от стопанска дейност като едноличен търговец се облагат по общия ред, регламентиран в чл. 26 от ЗДДФЛ, освен ако не подлежат на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси и алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).
Съгласно чл. 26, ал. 1 от ЗДДФЛ облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на ЗКПО данъчна печалба. В чл. 43, ал. 8 от ЗДДФЛ е посочено, че лицата, извършващи стопанска дейност като едноличните търговци, правят авансови вноски при данъчна ставка 15 на сто при условията и по реда на ЗКПО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група