Може ли КТД да промени наредба?

27.06.2016, 21:01 2617 1

27.06.2016, 21:01
Публикации: 66 / 0
Подписан е нов колективен трудов договор за системата на народната просвета. Една от  промените включва и изплащане на представително облекло на помощник директор по административната дейност и главния счетоводител.   Браво.  В наредбата за представителното облекло на учителите обаче изрично е посочено на кого се полага такова. Изброени са точните длъжности и горепосочените не са от тях. Възможно ли е сам министъра да променя своя наредба с колективен договор?  Ако е възможно, защо в КТД на училищно ниво директора да не прибави и друти административни длъжности: Техн. сътрудник, административен секретар и т. н.
#1 | 27.06.2016, 22:53
Публикации: 4391 / 732
Явно новия КТД е в унисон с новия просветен закон, според който пари за представително облекло се дават и на помощник директора и главния счетоводител. Но закона влиза в сила от есента, а от кога влиза в сила КТД не зная.

Все пак, мисля, че някъде беше написано, че ако на гл. счетоводител, например, сте дали работно облекло за 2016 по стария ред (работно, а не пари за представително) не се полагат пари по новия закон (за същата 2016). За догодина - да, пари вместо облекло. Предполагам, че докато дойде време да се прилага новият закон ще има и промяна в наредбата. А и да няма, законът е по-висшестоящ акт.

А в КТД на училището може би може да заложите и други длъжности, но доколкото не са определени в норматив ще бъдат облагаеми. Дали ще са социални разходи не зная, но пък там има ограничение до 3%.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група