Процедура за установяване, регистриране и отчитане на трудова злополука

05.12.2011, 14:08 10471 2

05.12.2011, 14:08
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ, РАЗСЛЕДВАНЕ, РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс за социално осигуряване - чл. 55, чл. 57 - 60, чл. 349
*Наредба за медицинската експертиза на работоспособността (ДВ, бр. 47 от 2005 г.)
* Наредба за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки (НУРРДТЗ, обн., ДВ, бр. 6 от 2000 г.)

2. Цел на процедурата
Процедурата има за цел да се опише редът за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки и да се посочи приложимата към това нормативна уредба.

3. Страни по процедурата
* Работодателят и работник/служител.
* Работодателят и компетентните здравни и осигурителни органи.

4. Осъществяване на процедурата
Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, причинило неработоспособност или смърт, което е станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, както и по време на обичайния път за отиване от работното място до мястото на живеене, мястото на хранене или на получаване на възнаграждението и обратно.
Не се смята за трудова злополука умишленото увреждане на здравето от пострадалия.

а) Деклариране на настъпила трудова злополука
Декларирането на настъпилата трудова злополука става по следната процедура:
* Пострадалият, непосредственият му ръководител или свидетелите на злополуката незабавно уведомяват ръководителя на териториалното поделение на НОИ.
* ТП на НОИ организира разследване на обстоятелствата на злополуката, при което задължително се канят представители на работниците/служителите и на синдикалните организации в предприятието. За резултатите от разследването се съставя протокол по образец, препис от който се предоставя на ТП на НОИ.
* С декларация по образец работодателят уведомява ТП на НОИ в тридневен срок за злополука, за която се смята, че е трудова,. Ако са пострадали повече лица, декларация се подава за всяко от тях. Декларациите се вписват в регистъра за трудовите злополуки в предприятието.
* Когато трудовата злополука е довела до временна неработоспособност, осигурителят предоставя на ТП на НОИ и копие от болничния лист.
* Независимо от подаването на декларация осигурителят е длъжен да уведоми незабавно териториалните поделения на НОИ, на Главна инспекция по труда и другите компетентни органи за всяка злополука, причинила увреждане на повече от трима работещи, както и за всяка злополука, довела до инвалидност или смърт, или има основание да се предполага, че ще доведе до такива увреждания. Когато злополуката е довела до инвалидност или смърт, задължително се уведомява и прокуратурата.

б) Процедура за разследване и установяване на трудова злополука
По подадената декларация от осигурителя ТП на НОИ открива досие за трудова злополука.
* По преценка на длъжностното лице по чл. 60, ал. 1 от КСО независимо от това дали се прави разследване от прокуратурата или други компетентни органи, се открива производство за разследване на злополуката. Разследването е задължително, когато има данни за увреждане на повече от трима работещи, за инвалидност или смърт, или когато има основание да се предполага, че ще доведе до такива увреждания. В тези случаи производството се открива незабавно. Производство може да се открие и по инициатива на контролните органи на НОИ при наличие на достатъчно данни за трудова злополука.
* Производството се открива със заповед от ръководителя на ТП на НОИ, в която се определят членовете на комисията за разследване на злополуката, в която могат да се включат представители на инспекцията по труда, синдикатите и работодателя, както и от други компетентни органи.
* При всяко разследване на злополука имат право да присъстват, в зависимост от случая, лицата по чл. 58, ал. 4 и 5 от КСО.
* Разследването на трудовата злополука трябва да установи конкретните обстоятелства и причини за нейното възникване, вида на уврежданията, както и всички други данни, които ще подпомогнат териториалното поделение на НОИ да се произнесе за характера на злополуката.
* Резултатите от разследването се оформят в протокол, който съдържа данните по чл. 10, ал. 1 от НУРРДТЗ. Протоколът се прилага към досието за трудовата злополука, като екземпляри от него се връчват на ТП на НОИ, на пострадалия (неговите наследници), на осигурителя, на представителите на органите, участвали в разследването.
* Лицата по чл. 58, ал. 4 и 5 от КСО подписват протокола и при несъгласие в 3-дневен срок дават писмени възражения, които се прилагат към протокола.
* Длъжностното лице по чл. 60, ал. 1 от КСО издава разпореждане за приемане или за неприемане на злополуката за трудова по утвърден от управителя на НОИ формуляр в 7-дневен срок от декларирането, а при злополука по повод на нетравматично увреждане - в 7-дневен срок от получаване решението на органите по експертиза на работоспособността. Разпореждането се изпраща на осигурения и на осигурителя в 7-дневен срок от издаването му, а копие от него - на териториалната инспекция по труда.
* Издаденото разпореждане може да се обжалва от осигурителя и от пострадалия или от неговите наследници по реда на чл. 117 от КСО.
* Наличието на причинна връзка между злополуката и настъпилата временна неработоспособност, временно намалена работоспособност, инвалидност или смърт се установява от органите за медицинска експертиза на работоспособността.

в) Процедура за регистриране и отчитане на трудовите злополуки
* Осигурителят поддържа регистър на трудовите злополуки, в който се вписват данните по чл. 14, ал. 1 от НУРРДТЗ.
* Осигурителят с писмена заповед определя лице за поддържане на регистъра и за съхраняване на декларациите за трудови злополуки.
* Осигурителят съхранява декларациите за трудова злополука не по-малко от 5 години считано от датата на регистрацията.
* НОИ създава и поддържа информационна система за трудови злополуки, в която се включват и данните от декларациите за трудова злополука.
* Отчитането на трудовата злополука се извършва по показателите, установени в чл. 17 и 18 от НУРРДТЗ.
* НОИ подава периодично информация за трудовите злополуки на МТСП и НСИ по ред, определен от техните ръководители.

г) Досие за трудовата злополука
За всяка трудова злополука ТП на НОИ открива досие, което съдържа:
* Декларацията за трудова злополука.
* Протокол от разследването на трудовата злополука, когато такова е извършено.
* Разпореждането за приемане или за неприемане на злополуката за трудова.
* Копия от болничните листове (първичен и продължения) за временната неработоспособност, настъпила в резултат на злополуката.
* Документи, свързани с медицински и други разходи.
* Други документи, свързани със злополуката.
Пострадалият и осигурителят имат право да се запознават със съдържанието на досието.
Досиетата се съхраняват пет години след прекратяване на осигуряването в ТП на НОИ, след което се предават за съхраняване в Държавния архив.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
Ако осигурителят не изпълни задълженията си относно установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки, той подлежи на предвидените в чл. 349 от КСО глоби в размер от 50 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Уведомление по образец за настъпилата трудова злополука
* Заповед на ТП на НОИ за организиране разследване на обстоятелствата на злополуката
* Протокол по образец за резултатите от разследването
* Декларация от работодателя по образец за уведомяване на ТП на НОИ за настъпилата трудова злополука
* Копие от болничния лист
* Уведомление от осигурителя до териториалните поделения на НОИ, на Главна инспекция по труда и другите компетентни органи
* Заповед по образец на ТП на НОИ за откриване производство за разследване на трудова злополука
* Протокол по образец за резултатите от разследването на трудовата злополука
* Разпореждане на длъжностното лице по чл. 60, ал. 1 от КСО издава разпореждане за приемане или за неприемане на злополуката за трудова по утвърден от управителя на НОИ формуляр
* Писмо за обжалване на издаденото разпореждане
* Протокол за наличието на причинна връзка между злополуката и настъпилата временна неработоспособност, временно намалена работоспособност, инвалидност или смърт
* Регистър на трудовите злополуки при осигурителя
* Писмена заповед на осигурителя за определяне на лице за поддържане на регистъра и за съхраняване на декларациите за трудови злополуки
* Отчет по образец за настъпилите трудови злополуки.

#1 | 04.05.2016, 12:45
Публикации: 7 / 2
правилно ли разбирам, че при промяна само на възнаграждението на работник, не се прави Уведомление в НАП за тази промяна?
#2 | 04.05.2016, 13:39
Публикации: 1187 / 228
Да.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група