КиК Форум

Раздели => ТРЗ и осигуряване => Темата е започната от: dia_t в 29.03.2012, 10:43

Титла: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dia_t в 29.03.2012, 10:43
Здравейте!
Искам да попитам за моя приятелка.
Работи в една фирма от 1год. и 8 мес.Тези дни разбра,че е бременна и иска да излезе в болнични до края на бременноста,не по здравословни причини а от друга гледна точка .Притесненията и са ,че болничните и ще се отразят живот и здраве по нататък върху майчинството и . Осигурявана е на 600лв,ползвала е през последните 6 месеца само 5 дни болничен.
Можете ли да ми помогнете с изчислението на бъдещето и майчинство при положение,че излезе в болничен до края на бременноста и по колко ще получава приблизително като заплата по време на бременноста.
Благодаря ви предварително и се извинявам може би вече се повтаряме с този въпрос,но тя се притеснява да се обърне към ТРЗ в тяхната фирма.
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: irenabrili в 29.03.2012, 11:11
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: dia_t в 29.03.2012, 15:08
Благодаря зя отговора!
От това което разбираме е ,че ще получава 80% от месечното брутно възнаграждение по време на бременноста като болнични, а майчинството ще се изчислява на база сума получената  от тези болнични + останалите месеци до 24мес.Правилно ли се ориентираме.
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: dalila в 29.03.2012, 15:12
че ще получава 80% от месечното брутно възнаграждение но не повече от нетното.

а майчинството ще се изчислява на база базата, от която са изчислени болничните + останалите месеци до 24мес
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: avus в 27.04.2012, 23:40
Здравейте,
пред мен стой подобен казус, но проблема ми е, че нито личният ми лекар, нито наблюдаващият бременността ми искат да ми издадат болничен лист, а професията ми е Категория 1 и неискам да подлагам бебето на тези влияния. Макар, че съм все още в 8-ма г.с. искам да попитам кой издава болничен и за какъв срок? Мога ли да поискам (от кого) болничен до деня на раждането (респ. 45 дни преди това)?
Също ме интересува дали е по-добре да си изчистя платения отпуск за 2012 преди болничния или да го запазя за след майчинските?
Много станаха въпросите, но ми е много объркано и притеснено  :icon_question:
Благодаря предварително.
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Таня-ЛС в 28.04.2012, 10:30
Най-напред си вземи отпуската, а след това ще помислиш за болнични. Би трябвало лекаря наблюдаващ бременността да ти го издаде или да те прати на комисия. Няма как да ти издадат един болничен до излизането в майчинство, но може да ти издават такива, ако лекарите преценят това, че е наложително.
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: avus в 02.05.2012, 20:00
Благодаря за отговора, Таня-ЛС  :thumbup:
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: Valentina Valentinowa в 30.08.2014, 15:59
Здравейте, ако можете да ми отговорите на няколко въпроса относно болничните по време на бременност. Работих 6 месеца на непълен работен ден до края на Август, нетното ми възнаграждение беше около 250 лв. Предстои ми да започна работа като маркетинг специалист от Септември и брутната ми заплата ще е около 1000 лв. Но тъй като съм бременна искам, като започна новата работа, да си взема болничен до 45-то дни преди раждане, което се пада някъде Декември месец. Въпросът ми е: На каква база ще се изчислява болничния за Септември, Октомври и Ноември на база настоящата ми брутна заплата (от 1000 лв) или друго? И ако може някой да ми каже приблизително колко би могъл да е болничния ми за месец? Благодаря предварително! :) П.С. Иначе имам 4 години трудов стаж, като последната 1 година и половина имам само шесте месеца описани по -горе. :)
Титла: Re: БОЛНИЧЕН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
Публикувано от: ХХХХХ в 30.08.2014, 16:52
Обезщетението ще се определи от средния осигурителен доход 18 месеца преди болничния . При Вас ще има месеци с 250 лв, месеци с 1000 лв и/или други според осигурителния доход.  Сумира се и се изчислява средното. За месеците, през които нямате доход се взема минималната работна заплата за периода. Обезщетението не може да е под минималната заплата /за 2014 - 340 лв/

Виж КСО, чл. 49

Скрит текст :

В сайта има калкулатор за изчисляване на майчинството.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Цветa в 21.11.2014, 21:50
Здравейте , в едномесечен болничен съм поради бреминност, който изтича на 09.12.14г., след което ще работя 3 дни и ще изляза в платен отпуск.Въпроса ми е ще окаже ли влияние този отпуск на размера на майчинството и, ако да до каква степен?
Благодаря предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Katya Yankova в 22.11.2014, 00:45
Здравейте!
    Бременна съм в 4 месец и имам намерение да изляза в болничен. Знам че, за да се определи размера на болничния се гледат 18 месеца назад.В момента работодателя ме осигурява на 345 лв., имам осигуровки в един месец от два работодателя с 10 дни прекъсване м/у приключването и подписването на новия договор, имам обезщетение за безработица 4 месеца и около 20 дни болничен за този период. За горепосочениете незнам какъв осигурителен доход да взема под внимание. Може ли да ми обясните как сама бих могла да сметна обезщетението си ако изляза в болничен следвщия месец.
И още един въпрос  възможно ли е дневното обезщетение да е по-голямо от средно дневното ми брутно възнаграждение?
Благодаря предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: brit_86 в 15.12.2014, 17:29
здравейте,днес дадох болничният си лист,който е издаден от 8,до 22 .въпроса ми е  до колко време той ще бъде изплатен?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Pupeshche в 15.12.2014, 17:30
Вероятно другата година.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Мирослава Андреева в 27.12.2014, 09:26
Здравейте,бих желала и аз да попитам нещо.Наскоро разбрах че съм бременна в 7 седмица.Работя в неподходяща обстановка за бременна жена и бих искала да изляза в болничен,но понеже договора ми е срочен с изпитателен срок от 6месеца а вече са изминали 5 от тях,че се чудя дали ако сега пусна болничен работодателя има право след като измине този един месец да ме съкрати или нещо подобно,и ако е така какво бихте ме посъветвали да направя.Благодаря за помоща.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 27.12.2014, 12:31
Договорът Ви е срочен или безсрочен със срок на изпитване? По кой член от КТ е сключен?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Мирослава Андреева в 27.12.2014, 13:11
Безсрочен по чл.67 ал.1 т.1 от КТ и във връзка с чл.70 ал.1 от КТ
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 27.12.2014, 19:12
Докато сте в отпуск или болнични изпитателният срок не тече. Ако сега си вземете 2 месеца болничен, то като се върнете на работа пак ще Ви остава един месец от изпитателния срок. В рамките на този срок могат да Ви уволнят без всякакъв проблем. Дири и докато сте в болнични.
Съвет: помъчете се да изработите и оставащата част от срока за изпитване и едва след това си вземайте болнични, отпуски и т.н.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bobore в 29.12.2014, 21:37
Здравейте! При мен положението е подобно, но съм назначена на основание чл. 119 във връзка с чл. 68 ал.1, т. 3 от КТ - по заместване на друг служител и с изпитателен срок от 6 м. Има и срок за предизвестие за прекратяване на договора от 2 месеца - и за двете страни. Предполагам, че и при мен ще е същото, и все пак питам - ако изляза в болнични по майчинство преди края на изпитателния срок, по време на болничния доколкото разбирам не мога да бъда съкратена. Така ли е наистина? Относно последния отговор на потребител ХХХХХ, който съветва да се изработи и оставащата част от срока на изпитване - в този случай не се ли увеличава риска, ако работодателят реши да не поднови договора на служителя след изпитателния срок?
Благодаря Ви за отговорите!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 29.12.2014, 21:52
Наистина ли така сте назначена - на основание чл.119? Много съм шокирана понякога.
Как така да излезете в болнични по майчинство? Те не се раздават когато Вие искате. Тези болнични си имат определен ред на издаване - 45 календарни дни преди термина, 42 дни раждане и 48 дни гледане на дете.
Риск винаги съществува. Най-важното в тези случаи е работодателя да е Човек.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bobore в 29.12.2014, 22:26
Доста грешно съм задала въпроса ... По чл.119 е допълнително споразумение към трудовия ми договор, а не първоначалното ми назначаване :) Исках да попитам дали договорът ми може да бъде прекратен от работодателя по време на болничния, ако изляза по-рано в болничен (преди 45-тте дни кал. дни преди термина) по препоръка на лекаря.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: mildid в 03.01.2015, 12:11
Здравейте,
имам следния въпрос-от кога най-рано може да се излезе по болничен,и какви са условията,понеже
разбрах,че съм бременна ,а работата ми е свързана с ежедневни пътувания с автомобил и се притеснявам.
Благодаря
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 03.01.2015, 17:07
Няма определен период. Може и по време на цялата бременност да сте в болнични.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: staykova72 в 07.01.2015, 16:18
Здравейте! Имам следния въпрос: Бременна съм, разбрах, че трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж, за да вземам майчинство и болничен. И тъй като бях редовна студентка, такъв - нямам! Веднага уговорих с една фирма да ме назначат, за да мога да натрупам стажа, макар и след раждането. Осигуровките си ги плащам аз. Въпросът ми е ако изляза в болничен по време на бременността, пълната сума на осигуровките ли ще плащам и ще ми върви ли стажа. Пропуснах да кажа, че нямам 6 месеца стаж за болничен и ми е ясно, че няма да получавам обезщетение. Просто върви ли стажа и същата ли сума осигуровки ще плащам докато съм в болнични? Предварително благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 07.01.2015, 16:36
Върви стажът, осигуровките не са същите. Ако цял месец сте в болничен, има само здравни в размер на 20.16 лв.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: staykova72 в 07.01.2015, 19:38
Сърдечно благодаря за бързия отговор!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Mariana_ в 10.01.2015, 20:36
бременна съм в 8-ма седмица, преди 4-ри дни лежах в болница и ми казаха че ще ми издадат болничен за 1 месец. Въпроса  ми е  :   1. Дали мога да продължа с болничните листове до края на бременноста ми.   2: чух че ако ми изтече сега болничния лист и се върна на работа за 2-3 дни и пак излезна в болничен . така щяло да ми се прекъсне майчинството след това.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: megi1401 в 27.03.2015, 20:33
Здравейте, аз също бих искала да попитам на колко болничен имам право по време на бременност, защото ми казаха, че е 180 дни без този който е 45 преди раждане, а на мен няма да ми стигнат, защото от самото начало съм болничен и ще имам повече от месец между двата болнични ако наистина са 180 ако някой има някаква информация, която да ми е полезна много благодаря предварително
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: sea78 в 20.06.2015, 19:43
Здравейте, имам нужда от помощ по моя казус и не знам как да постъпя. Бременна съм в 6-ия месец и другия месец на 26.07.15г. ми предстои да изляза в болнични по майчинство.Да,но все още не съм назначена на трудов договор, а ми предстои назначаване,което чаках дълго, но ще е август месец. Въпроса ми е,мога ли да пропусна първия болничен от 45 дена до термина, а да взема този,който ще ми се издаде след като родя. И ще получавам ли обезщетение?
Благодаря
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: kalaaa в 30.07.2015, 09:51
Здравейте,вярно ли е ,че болничните по време на бременност се водят отделно от тези за общо заболяване.Имам взети 10 мес. за последните 3 год за общо заболяване и сега(имам тд) започнаха да ми издават болнични за бременност,но са ми ги сметнали заедно и ме викат на телк ,а ми остават още 2 мес. до излизане в 45дни преди раждане.Ще се раздвам някой да разясни как стоят нещата :)
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 30.07.2015, 09:54
Болничните за бременност са от 45-я ден. Предходните са за общо заболяване
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Нора Костадинова в 13.08.2015, 21:12
Здравейте !

Бременна съм във 2-ри месец след 3-та процедура ин витро.Още в началото почнах да взимам болнични, защото работя на място където има физически труд, носене на тежки неща и голямо психическо напрежение.Бременността ми е дълго чакана и много желана, също така имам и спонтанен аборт преди 2 години.Чела съм, че имам право на 180 календарни дни болничен, но за цялата бременност ще станат повече от 180 дни.Тази бременност ще протече в 2 календарни години.Това дали е в моя полза.До момента има около 50 дни болнични общо.Какво става след изтичането на 180-те дни.Ако отида на ЛКК ще ми дадат ли те болнични.Страх ме е да не се обърка нещо, ако се наложи да се върна на работа, по тази причина не смея.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 14.08.2015, 09:55
Цитат на: Нора Костадинова в 13.08.2015, 21:12
Здравейте !

Бременна съм във 2-ри месец след 3-та процедура ин витро.Още в началото почнах да взимам болнични, защото работя на място където има физически труд, носене на тежки неща и голямо психическо напрежение.Бременността ми е дълго чакана и много желана, също така имам и спонтанен аборт преди 2 години.Чела съм, че имам право на 180 календарни дни болничен, но за цялата бременност ще станат повече от 180 дни.Тази бременност ще протече в 2 календарни години.Това дали е в моя полза.До момента има около 50 дни болнични общо.Какво става след изтичането на 180-те дни.Ако отида на ЛКК ще ми дадат ли те болнични.Страх ме е да не се обърка нещо, ако се наложи да се върна на работа, по тази причина не смея.

Бременейте спокойно и не се притеснявайте за болничните!
Гинекологът Ви ще Ви изпрати на ТЕЛК, ако надхвърлите 180-те дни!
Пожелавам Ви едно здраво бебче! :)
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: fenche в 14.10.2015, 14:19
Здравейте,ползвам болнични от началото на бременноста понеже съм инвитро.Но се оказа,че до 45 дневният болничен няма да ми стигнат около 42 дена.Говорих със шефката и тя каза,че имам платена отпуска18 дена и след нея ще пуснем неплатена до 45 -те дни.Това ще ми се отрази ли по някакъв начин на болнични и майчинство след това.Благодаря ви предварително.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 14.10.2015, 16:41
Как така неплатен? Това са глупости. как разбрахте, че няма да Ви стигнат дните?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: fenche в 15.10.2015, 07:18
Цитат на: marpan_64 в 14.10.2015, 16:41
Как така неплатен? Това са глупости. как разбрахте, че няма да Ви стигнат дните?
Сега октомври-ноември като взема поредното продължение стават-180дни.Лк ми казаха,че след това може да се вземе болничен чрез телк(но било доста трудно)и по добре да си ползвам отпуска.Но платената ми отпуска е 18 дена а след това до 45 дневния има окло 20 дни какво да правя,посъветвайтеме и защо да не пускам неплатена ще ми се отрази по някакъв начин ли?Благодаря ви.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: n_alex76 в 15.10.2015, 09:49
Аз на Ваше място бих отишла на ТЕЛК. Не мога да разбера защо толкова плашат, че било трудно? Колкото пъти съм отишла за детето, винаги се съобразяват с това, което обяснявам. Ако и лекарят Ви препоръчва болнични- използвайте ги! Не ми се вярва от ТЕЛК-а да Ви откажат в предвид, че сте ин витро. Успех и се пазете!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: zwetyj в 08.12.2015, 00:32
Здравейте, имам следния въпрос и се надявам да ми помогнете: в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. (Вече 5месеца). Наскоро разбрах, че пак съм бременна (8 седмица). Кое ще е по-добрият вариант-да прекратя майчинството и да изляза в болничен до раждането или да остана с майчинството, имайки предвид , че през първата година взимах обезщетение от 1000 лв, а сега 340лв. Ако изляза в болничен, как се изчислява болничния и взима ли се под внимание периода на майчинството?
Благодаря предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: kati12 в 18.12.2015, 23:24
Здравейте :) Искам да попитам: аз от два месеца взимам болничен по 30 дни с диагноза заплашващ аборт.Днес ми изтича,а след 1 седмица ще ми пуснат 45-дневния преди раждане.Въпроса ми е за тази 1 седмица мога ли да взема болничен от личната за гледане на дете (на 3г.) и за тази седмица като е продължение на предните 2 болнични пак ли първите 3 дни се плащат от работодателя?И като 24-ти и 25-ти са почивни от цялата седмица ще ми изплатят само 3 дни нали?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Djili в 19.12.2015, 13:50
Здравейте, имам един въпрос: Когато научих, че съм бременна бях в платен годишен отпуск и понеже съм от провинцията не успях да ходя на работа в първия ми работен ден на 14.09.2015г. от повръщане и болки в коремната област. Въпреки че съм уведомила шефа си, пуснаха ми този ден 14.09. като самоотлъчка, а от 15.09.до момента си имам болнични. До ден днешен нямам отпуснати парични обещетения, от НОИ ми твърдят, че заради този един ден самоотлъчна са ми отказани болничните. Възможно ли е поради подобно нещо да ми откажат болничните до края на бременността и дали този проблем ще продължава по време на майчинството ми? Вече съм доста изтормозена чакам отговор!
Благодаря ви предварително!!!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Pupeshche в 20.12.2015, 10:54
Водите се неосигурено лице по време на самоотлъчката. Има някаква съдебна практика по въпроса, можете да потърсите. Реално от 14ти не сте се връщала на работа ли?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: kati12 в 20.12.2015, 17:58
След като съм била 2мес в болничен от комисия,а да 45-дневния ме дели 1 седмица трябва ли да взимам болничен за нея или да си се водя на работа?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: kalogathea в 14.03.2016, 15:17
Здравейте,
Моят въпрос е :
установи се бременност през 01,2014
цялата бременност бях в болничен т.е. 01.2014-07.2014 /до излизане в болничен за бременност и раждане/
как се урежда въпроса с неизползвания платен годишен отпуск за 2014 - при подаване на молба за парично обезщетения за неизползван отпуск ще бъде ли изплатен отпуска или редът е друг
благодаря предварително!
/болничния е без прекъсване, с решение на ТЕЛК след 6 тия месец/
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 14.03.2016, 15:24
Каква молба за парично обезщетение за неизползван отпуск?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: s_golemanova в 14.03.2016, 17:06
Забранява се компенсиране но платения годишен отпуск с парични обезщетения, освен при прекратяване на трудовото правоотношение. /чл.178 от КТ/
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: kalogathea в 14.03.2016, 18:49
тоест да разборам , че отпуска за 2014 е дължим, но ще ми бъде изплатен при напускане?
а мога ли след изтичане на отпуска за гледане на дете до 2 год да използвам невзетия отпуск за 2014 ?
въобще как стои въпроса с отпуска за 2014 /преди излизане в отпуск за раждане/ и как да не го загубя по давност?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 15.03.2016, 09:21
Цитат на: kalogathea в 14.03.2016, 18:49
тоест да разборам , че отпуска за 2014 е дължим, но ще ми бъде изплатен при напускане?
а мога ли след изтичане на отпуска за гледане на дете до 2 год да използвам невзетия отпуск за 2014 ?
въобще как стои въпроса с отпуска за 2014 /преди излизане в отпуск за раждане/ и как да не го загубя по давност?
1.Да
2.Да
3.Давностният срок е 2 години след годината, в която ще се върнете на работа след майчинството
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Apokalipsis в 10.04.2016, 17:18
здравейте,аз съм неусигорено лице,на 04.05.2016г започнах раб....разбрах че съм бременна ,искам да попитам в този интересен вариат ,в който аз съм временно назначена,имам ли право на болничен и също искам да попитам имат ли право даме уволнят или принудят да напусна работата си
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bubeto_6 в 17.04.2016, 16:42
Здравейте,
искам да ви попитам - т.к. ако взема болнични листа по време на бременност да кажем през цялата бременност - това че ще получавам обезщетение от болнични дали ще се отрази на майчинството ми ?
Дали майчинството ми ще бъде минимално зареди това, че съм взимала болнични ?
Благодаря ви предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 18.04.2016, 12:35
Цитат на: Apokalipsis в 10.04.2016, 17:18
здравейте,аз съм неусигорено лице,на 04.05.2016г започнах раб....разбрах че съм бременна ,искам да попитам в този интересен вариат ,в който аз съм временно назначена,имам ли право на болничен и също искам да попитам имат ли право даме уволнят или принудят да напусна работата си

Имате право на болнични, но изтече ли срока на договора могат да Ви освободят и по време на болничен.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: zuzu2016 в 01.05.2016, 16:25
Здравйте,

Бременна съм 27 седмица , до сега съм имала 10 дни болничен за тези 27 седмици.

Имам още 45 календанри дни работа преди 45те дни който ми се полагат преди термина.
1- Мога ли да излезна от сега в болничен? и каква е процедурата?

работа на постоянен договор и съм усигорявана на близо 2000 лева за последните 18 месеца.

2- Как ще се отразат болничните на обезщетението за маичинство?

Благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 01.05.2016, 18:40
1. Ако сте болна, ако имате проблем с бременността - може. Процедурата - отивате при лекаря и той решава имате ли нужда от болничен или не. Ако Ви даде болничен, вземате го и го носите на работодателя.
2. При тези условия едва ли болничният ще се отрази на майчинството
3. Пише се работЯ, ОсигУрявана, изречението се започва с главна буква и т.н. Добре е да използвате свободното време преди раждане за да усъвършенствате правописа.
Моля.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Павлина Харизанова в 30.05.2016, 18:08
Здравейте, бременна съм в 9 месец. Осигурявам се от ноември,  от 30,04 започна болничният ми 45 дни преди раждането. Искам да попитам имам ли в момента право на  платен болничен. Трябва ли да имам 12 месеца осигурителен стаж за платен болничен.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 31.05.2016, 09:25
За да имате право на обезщетение за бременност и раждане трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж, осигурена за ОЗМ. Този стаж може да бъде общ. Ако нямате 12 месеца стаж болничния няма да бъде платен, а плащането ще започне когато придобиете право. НОИ автоматично ще започне да изплаща и не е нужно да подавате каквото и да, когато придобиете стажа.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Maimun4o в 31.05.2016, 11:32
Здравейте, бих искала да Ви попитам ако съм в болничен през цялата бременност дали ще се отрази на изплащането на майчинството след раждане.
Благодаря.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Павлина Харизанова в 31.05.2016, 14:48
Цитат на: Елена- в 31.05.2016, 09:25
За да имате право на обезщетение за бременност и раждане трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж, осигурена за ОЗМ. Този стаж може да бъде общ. Ако нямате 12 месеца стаж болничния няма да бъде платен, а плащането ще започне когато придобиете право. НОИ автоматично ще започне да изплаща и не е нужно да подавате каквото и да, когато придобиете стажа.

Благодаря Ви за информацията :good:
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елеонора Матеева в 31.05.2016, 15:50
Цитат на: Maimun4o в 31.05.2016, 11:32
Здравейте, бих искала да Ви попитам ако съм в болничен през цялата бременност дали ще се отрази на изплащането на майчинството след раждане.
Благодаря.

На изплащането няма да се отрази, но на размера може да се отрази.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: jujuto1 в 07.06.2016, 12:43
Здравейте! Бременна съм в 4 месец. Последните 15 месеца съм осигурявана на 520лв., преди това на 360лв. Термина ми е началото на декември. Въпросът ми е, ако от следващия месец започна да ползвам болнични как това ще се отрази на обезщетението, което ще получавам по-късно за бременност и раждане.  Как ще бъде изчислено? За база ще се взимат месеците преди 45-те дни преди термина или месеца от който съм почнала да излизам в болнични?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 07.06.2016, 13:20
 За база ще се взимат 24 месеца преди 45-те дни преди термина, а периодите в болнични - базата, от която са изчислени
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: jujuto1 в 07.06.2016, 15:32
Цитат на: dalila в 07.06.2016, 13:20
 За база ще се взимат 24 месеца преди 45-те дни преди термина, а периодите в болнични - базата, от която са изчислени
Благодаря! Попитах, защото в друг форум прочетох това: "Болничните по време на бременността не се отразяват на обезщетението за бременност и раждане,ако 18 м преди болничния сте осигурени на една и съща сума." и вече не знам кое е вярно..
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елеонора Матеева в 07.06.2016, 15:47
Гледайте си здравето и не се занимавайте с такива дребни сметки.
Ако искате да имате пари, търсете възможности да ги изкарате, а не да правите подобни дребни сметки.
Желая Ви лека бременност и раждане!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Сиана Димитрова в 07.06.2016, 16:00
Здравейте, имам следния въпрос:
- Имам намерение да взема болничен 3 месеца преди начало на майчинството. Това дали ще намали дохода от майчинство, при положение, че той се изчислява на база на средните доходи през последните 2 години, а преди 1 година заплатата ми беше увеличена? Тоест, дали последните 3 месеца с по-висок доход, ще се броят към изчислението за среден доход от последни 2 години, или ще бъдат заличени, за сметка на 3 месеца отпреди увеличението?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 08.06.2016, 11:48
Тоест, дали последните 3 месеца с по-висок доход, ще се броят към изчислението за среден доход от последни 2 години,
Ако през тези 3 месеца сте в болнични, при излизането Ви в майчинство за тях ще се вземе доходът от който са изчислени болничните.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Сиана Димитрова в 08.06.2016, 12:08
Благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: мария ангелакова в 05.07.2016, 14:07
Здравейте,
Мога ли да бъда в болнични през цялото време на бременността или има някакво ограничение. Осигурена съм от 2007г. без прекъсване.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 05.07.2016, 14:12
Цитат на: мария ангелакова в 05.07.2016, 14:07
Здравейте,
Мога ли да бъда в болнични през цялото време на бременността или има някакво ограничение. Осигурена съм от 2007г. без прекъсване.

Това ще го прецени доктора, който ще наблюдава бремеността Ви.
Титла: отговор
Публикувано от: мария ангелакова в 05.07.2016, 14:20
Т.е няма определен със закон максимален срок на болничен по време на бременност, което е логично при евентуално тежка бременност. /Недай си Боже/
Благодаря !
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: valq82 в 06.07.2016, 19:34
Здравейте ! Бих искала да попитам следното : назначена съм в една фирма наши познати фективно от май месец , след което влезнах в болница тъй като съм бременна и счетоводителката не е подала декларация 1 за мен както и декларациите относно болничният. Не успявам да се свържа с нея ! Кажете ми какво би станало ако тази жена не подаде декларациите към болничният?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 07.07.2016, 09:49
1. Как разбрахте, че не е подала Д1?
2. Вие кога представихте болничния на работодателя?
3. Какви декларации към болничния?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: SummerLady в 11.07.2016, 15:59
Здравейте, моля ви за помощ. Моя колежка иска да излезе болничен 20 дни преди термин и отказват да й издадат болничен. обяснили й, че могат само 45 дни преди него? така ли е наистина или докторът я мотае?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 11.07.2016, 16:00
Ако е болна /лекарят преценява/ трябва да бъде издаден болничен за общо заболяване
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: SummerLady в 11.07.2016, 16:01
Цитат на: dalila в 11.07.2016, 16:00
Ако е болна трябва да бъде издаден болничен за общо заболяване
Не е болна- много е бременна :wink1:
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 11.07.2016, 16:02
Цитат на: SummerLady в 11.07.2016, 16:01
Не е болна- много е бременна :wink1:
Всички са много бременни :) преди 45-дневния болничен, но това не е основание за болничен. Да си вземе отпуск!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 11.07.2016, 16:05
Цитат на: SummerLady в 11.07.2016, 16:01
Не е болна- много е бременна :wink1:

Колко много е бременна?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: SummerLady в 11.07.2016, 16:26
Цитат на: marpan_64 в 11.07.2016, 16:05
Колко много е бременна?
20 дни преди термин
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 11.07.2016, 16:29
Цитат на: SummerLady в 11.07.2016, 16:26
20 дни преди термин

Оооо....... извинете! Разбрах, че 20 дни преди 45-дневния болничен иска болничен.

Могат по всяко време в периода от 45-я ден преди термина , до раждането да издадат болничен!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: SummerLady в 11.07.2016, 16:36
Благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: БИМ в 20.07.2016, 17:51
Здр какви документи трябва да подам в нои с болничния ми за 42 дни след раждане, аз съм самоосигуряващо се лице.Благодаря
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 21.07.2016, 09:02
Каквито сте подали и при 45 дневния болничен. Малката промяна идва, когато подавате третия болничен.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Красимира Бобова в 31.10.2016, 13:34
Здравейте, имам следният въпрос - В момента съм бременна с второто си дете и се водя в неплатен отпуск за отглеждане на дете от февруари месец тази година. Преди това 2 месеца съм била в платен отпуск и съответно година назад в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Ще излизам в болничен за тази бременност. Въпросът ми е на каква сума ще ми бъде изчислен болничния за тези месеци, в които съм била в неплатен отпуск и съответно доходите ми са били нула лева?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 31.10.2016, 14:05
на база Минималната работна заплата за страната за съответния период
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: daniella.hubcheva в 31.10.2016, 14:09
За тези месеци се взима МРЗ. Тук в сайта има калкулатор майчинство, който може да ти бъде полезен.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Красимира Бобова в 31.10.2016, 14:13
Много Ви благодаря. Това означава ли, че месеците, в които съм била в отпуск за отглеждане на дете до 2г. също би трябвало да се изчисляват на база минималната работна заплата или се изчисляват на обезщетението, което съм взимала - 340лв?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: daniella.hubcheva в 31.10.2016, 14:19
МРЗ
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Красимира Бобова в 31.10.2016, 14:24
Благодаря Ви много! Хубав ден!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: nadineta в 16.12.2016, 10:12
Здравейте! Бременна съм в 10-та г.с. Колко болнични общо мога да взема до края на бременността,тъй като естеството на работата ми е свързано с пътувания и работа в неблагоприятни условия. На 43 години съм. Наблюдаващият ми лекар спомена за 160 дни,а във форумите чета за 180. Има ли значение, че през пролетта на 2016г. съм ползвала два пъти болнични за ОВИ от личния лекар? Благодаря предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: dalila в 16.12.2016, 10:23
Цитат на: nadineta в 16.12.2016, 10:12
Здравейте! Бременна съм в 10-та г.с. Колко болнични общо мога да взема до края на бременността,тъй като естеството на работата ми е свързано с пътувания и работа в неблагоприятни условия. На 43 години съм. Наблюдаващият ми лекар спомена за 160 дни,а във форумите чета за 180. Има ли значение, че през пролетта на 2016г. съм ползвала два пъти болнични за ОВИ от личния лекар? Благодаря предварително!

Лекарят би трябвало най-добре да знае :)
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: teddaa в 29.03.2017, 11:15
Имам болничен по бременност от дата 31.01.2017-16.03.2017 първи който е 45дни,втория болнични ми започва от 20.03.2017-30.04.2017г но остава дупка между първия болнични и втория(16.03 до 20.03.).
Трябва ли да отиде при личния доктор да и издаде болнични за този период :question:
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 29.03.2017, 11:19
Да, трябва. От същия лекар, който е издал 45 дни преди раждане.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Danianita в 29.04.2017, 01:50
Здравейте. Предстои ми да изляза в болничен от 01.05.2017(наблюдаващия бременността ми лекар позволява това) .До 45-те дни отпуск по майчинство преди термина ще бъда почти 180 дни в болничен. Но през януари 2017 година ползвах14 дни болничен за пневмония. Въпроса ми е тези 14 дни ще се броят ли към тези 180*дни,които смятам да ползвам с диагноза'заплашващ аборт' и ако да, ТЕЛК ли ще трябва да минавам?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: станислава методиева в 28.06.2017, 14:00
Здравейте имам следния въпрос на който никой не може да ми отговори имам служител който от февруари 2016 започва да си взима болнични по бременност и идва време да се върне на работа но иска да си ползва отпуската сега за тази 2016 когато е била болнични има ли право на отпуска?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 28.06.2017, 14:09
Не разбрах въпроса Ви? Как така от февруари 2016 год. започва да си взема болнични по бременност? Нима е била все бременна през този период?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Таня Попова в 28.06.2017, 14:15
Danianita ще трябва да минете ТЕЛК за издаване на болнични след като изтекат 180 дни. Да и този болничен за пневмонията влиза в тези 180 дни.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Елена- в 28.06.2017, 14:49
Цитат на: marpan_64 в 28.06.2017, 14:09
Не разбрах въпроса Ви? Как така от февруари 2016 год. започва да си взема болнични по бременност? Нима е била все бременна през този период?

Може да е като слоновете, да го носи по 1 година  :lol:

Цитат на: станислава методиева в 28.06.2017, 14:00
Здравейте имам следния въпрос на който никой не може да ми отговори имам служител който от февруари 2016 започва да си взима болнични по бременност и идва време да се върне на работа но иска да си ползва отпуската сега за тази 2016 когато е била болнични има ли право на отпуска?

Това не е въпрос от изключителна сложност, че да не може никой да Ви отговори. Независимо, че лицето е било в болнични, то отпуска й се полага.
Скрит текст :
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: станислава методиева в 30.06.2017, 10:46
от момента от който разбира че е бременна започва с болничните началото на 2016 и към края след 9 месеца го ражда за тези които не ме разбраха и тя е била през годината болничен като се върне на работа за тази година ще има ли да взима отпуска?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: станислава методиева в 30.06.2017, 10:47
в инспекция по труда се обадих и не можаха да ми отговорят
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: n_alex76 в 30.06.2017, 10:56
Елена- вече Ви е отговорила на въпроса.Полага се отпуск за времето, когато е в болнични, защото се признава за трудов стаж.  :good:
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: станислава методиева в 30.06.2017, 13:41
Да благодаря за отговора исках само да Ви уточня въпроса
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: v_a_n_i_a_g_g в 03.07.2017, 19:46
Здравейте, и аз имам един въпрос. Бременна съм и в момента си ползвам годишния платен отпуск. Искам да ползвам болничен за около два месеца и след това да излезна в болничен за 45 дни преди раждането. Днес наблюдаващият ми лекар ми каза,че преди да ми издаде болничен трябва да имам най-малко 3 отработени дни и че ще имам проблем с изплащането на болничния, ако от отпуска излезна веднага в болничен.Не мога да разбера каква е логиката и не го намирам никъде написано това.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bobo в 03.07.2017, 22:09
А вие болна ли сте, или не сте, че се правят такива сметки?!?
А иначе за болничния няма разлика дали преди това сте били в платен отпуск или на работа, за НОИ е едно и също, те не различават дали сте в платен годишен отпуск или на работа.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: enigma111 в 25.09.2017, 18:04
Здравейте на всички! Имам следния въпрос: Скоро разбрах, че съм бременна и евентуално ще ми се наложи да изляза в болничен за повече от месец. В трудовата ми книжка пише, че брутната ми заплата е 490, а реално ме осигуряват на 1000 (бруто) . Та въпроса ми е 80% от кое ще ми изплатят от тези 490 или 1000лв ?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 25.09.2017, 18:25
Болничните са според дохода, върху който са внесени осигуровки за общо заболяване и майчинство през последните 18 месеца, но не повече от нетния доход. При заплата 490 и осигуровки върху 1000, не ми се мисли колко остава нетния доход...
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bobo в 25.09.2017, 19:12
Дел.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: enigma111 в 25.09.2017, 19:21
Благодаря за отговора, но все пак не ми стана много ясно. Реално нетната ми заплата е около 800 лв, а ме осигуряват на около 1000 ( в зависимост от часовете ми на работа ), но в книжката ми пише 490 бруто. През миналите 18 месеца са ме осигурявали на 1000. Не разбрах тези 490 лв играят ли някаква роля в случая..
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: delphine в 25.09.2017, 20:29
КСО
........
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.)
....................
 Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 25.09.2017, 20:30
Както сте описали ситуацията в началото, нещата изглеждат така: заплата 490 лв, минимален осигурителен праг 1000, нетна заплата около 320 лв. Ако приемем, че така е било през всичи 18 месеца преди болничния, то за един месец болничен, плащан от НОИ, ще получите 80% от хиляда лева, но не повече от 320. Т.е. 320 лв.
Сега уговорките:
- записът в трудовата книжка може да е стар (още от назначаването) и да не е актуализиран
- в трудовата книжка се вписва основната, а не брутната заплата. Без "клас", бонуси и т.н.
- може би ситуацията не е такава, както се разбира първосигнално.
За повече яснота:
- погледнете си фишовете за заплата. Вижте какво е запиасно като осигурителен доход и като нетно възнаграждение (сума за получаване без приападане на аванси и запори, ако имате такива)
- вземете си ПИК от НАП, ако вече нямате, и си направете проверка какви данни са подавани през последните 18 месеца.
- опитайте се сама да си направите изчисленията.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: enigma111 в 26.09.2017, 08:52
Много благодаря за разясненията. Определено ще послушам съветите ви !
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: zyzka8989 в 01.04.2018, 20:26
Здравейте!
Бременна съм в 5 месец, а в болнични съм от 3месеца.
преди няколко дни от работата ми се обадиха шефа каза да съм се връщала на работа хем щяла съ да бъда в болнични , хем щяла съм да работя!!! естествено че му обясних че това несхто няма как да стане, че няма да работя!! този човек има ли право да ме вика на работа предположение че съм в болнични до 45 ден ??!!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: bobo в 01.04.2018, 20:49
Естествено, щом сте в болнични няма как да работите официално.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: n_alex76 в 02.04.2018, 10:00
Не.Няма право.Особено, когато става въпрос за патологична бременност.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: zyzka8989 в 02.04.2018, 19:30
Работодателя има ли право да не ми взема болничния лист ? Ако това нещо се случи какви права имам , мога ли да съдя фирмата?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: n_alex76 в 03.04.2018, 08:34
Работодателят няма право да откаже приемането на болничния лист.
Отказ от работодател да приеме болничен (http://qwerty1/5261-otkaz-ot-rabotodatel-da-prieme-bolnichen/)
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Таня Попова в 03.04.2018, 11:17
Щом сте осигурена на 1000, значи от 1000. 80% от осигурителния доход. Проверете си все пак с ПИК на какво Ви осигуряват, ще Ви е важно и за майчинството /до 410ден/. Може да си занесете трудовата книжка да ви се нанесат корекциите.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Sondi в 20.12.2018, 17:58
Здравейте!
Ситуацията ми е следната:
В болничен съм при нов работодател (2 работни дни) и ще съм до края на бременността. Интересува ме на какъв процент ще ми се изплаща болничния и следователно как трябва да смятам тези месеци при изчисляването на майчинството.

Имам 4 м на борсата - как следва да смятам тях при изчисляване на майчинството?
Благодаря Ви предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 20.12.2018, 18:30
Болничния е 80% от средния осигурителен доход с вноски за общо заболяване и майчинство от последните 18 месеца.
Майчинството  е 90% от средния доход с осигуровки за  ОЗМ 24 месеца назад.
И в двата случая: За времето с платена борса както и за времено без осигуровки-се взема минималната работна заплата., а за периодите с болничен - сумата, от която е изчислен.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: emelkorkmaz в 25.12.2018, 13:01
Здравейте, по последните коментари за болничен за 45дни преди раждане, написалите сте че се вземат 24 мес. назад осигурителен доход, а ако сме били в болнични базата от която са изчислени тези болнични.При мен тази база  е 490 лв. за около 3 месеца, преди тези болнични осигурителният ми доход е мин.заплата. Искам  да разбера в какъв размер ще са ми болничните за раждане приблизително, нали пишат че не може да е по малко от средно дневната минимална заплата, и ако е така 90 процента от 560 лв ще ми е изчисли или ...от 440лв, както си смятам 24 месеца назад от минималните заплати и базата за болничните които в момента получавам/18,7/ на ден.Извинявам се ако нещо неясно съм написала
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: caspar1976 в 25.12.2018, 22:11

Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане
това е справка от страницата на НОИ по ЕГН и ПИК от НОИ,ако нямате такъв ПИК,можете да си вземете и там като влезете със ЕГН и ПИК,Ви излиза за 24 месеца
върху какъв осигурителен доход са внасяни осигуровките и какво нетно възнаграждение сте получили,пишете дата на термина и Ви изчислява какво ще получите

Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: vyolova в 13.01.2019, 19:47
Здравейте! В момента съм бременна и се осигурявам на минимална работна заплата. По здравословни причини излизам в болничен. Как ще се отрази това на майчинството през първата година?
Предварително благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 13.01.2019, 19:57
Цитат на: vyolova в 13.01.2019, 19:47
Здравейте! В момента съм бременна и се осигурявам на минимална работна заплата. По здравословни причини излизам в болничен. Как ще се отрази това на майчинството през първата година?
Предварително благодаря!
Щом Ви осигуряват на МРЗ, то дали сте били в болнични или не няма да се отрази на майчинството. Така и така ще вземате "не по-малко от" една минимална заплата. при Вас няма как да е повече.
Приемам, че последните 2 години сте била на МРЗ.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: viki11 в 15.01.2019, 21:21
Здравейте, бременна съм във втори месец. Въпроса ми е от кога мога да изляза в болничен. Работя в тази фирма от 4 месеца , преди това бях студентка, имам 6 месеца трудов стаж в друга фирма, но е преди 5 години. Пропуснах да кажа,че съм назначена на 6 месеца изпитателен срок,който изтича през март.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 15.01.2019, 21:31
Цитат на: viki11 в 15.01.2019, 21:21
Здравейте, бременна съм във втори месец. Въпроса ми е от кога мога да изляза в болничен. Работя в тази фирма от 4 месеца , преди това бях студентка, имам 6 месеца трудов стаж в друга фирма, но е преди 5 години. Пропуснах да кажа,че съм назначена на 6 месеца изпитателен срок,който изтича през март.
Можете да излезете в болничен във всеки един момент когто това се налага според личния или наблюдаващия Ви лекар. Щом вече имате 6 месеца стаж /нужен е осигурителен, а не трудов!/, то имате право на обезщетение за болничния.

За изпитателния срок: Това не е добре. През времето на този срок работодателят може да прекрати договора без предизвестие, независимо дали сте бременна, в отпуск, в болничен или в майчинство. Освен това срока на предизвестие се удължава с всяко отсъствие /отпуск, болничен,.../ и много вероятно е когато се върнете на работа след 3 години болнични+майчинство, все още да сте в изпитателен срок.
Още по-лошо е, ако трудовия договор не е сключен като постоянен /по чл. 67/, а като срочен /чл.68/
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Mariatodorova3232 в 26.02.2019, 16:20
Здравейте, наскоро разбрах,че съм бременна,ни не се чувствам добре и смятам скоро време да излезна болничен. Искам да попитам горе долу в какъв размер ще бъде болничният ми при положение,че трите дни за сметка на работодателя няма да ми бъдат платени и в последните 2 г ме осигуряват на 4 часа? Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна, защото работодателите ми казаха излезнали вднъж болничен наемат нов човек и връщане няма..евентуално чак след двете години майчинство живот и здраве,по мои сметки няма да надвишава 150 лв....и другият ми въпрос е ако премина на 8ч този месец и изяза болничен, след това осигуровките ми за бъдещите 2г на 8ч ли ще бъдат?Благодаря предварително!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: marpan_64 в 26.02.2019, 16:25
80% от осигурителния доход за 18 месеца назад, но не повече от нетното - болнични за общо заболяване.
За 45 календарни дни преди термина, за раждане и майчинство - 90% от осигурителния доход от 24 месеца назад, но не повече от нетното и не по-малко от МРЗ за страната.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Mariatodorova3232 в 26.02.2019, 16:31
Благодаря за бързия отговор! Значи съм права..няма такова нещо като минимален праг за болничен и тн. Ще се раздвам ако някой може да отговори и на другият ми въпрос 🤗
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: P.G.H.R. в 26.02.2019, 17:31
Ами тя marpan_64-чето е отговорила.
Имат значение осигурителните суми, а не дали ви ги плащат за 4 или 8 ч., освен това докато си гледате детето ще сте на 24 ч.  :wink1:
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Fildecor в 26.03.2019, 10:52
Здравейте,
Бременна съм в 6м и от два месеца съм в болничен без прекъсване. В дружеството се водя по ДУК, но искам да продам дяловете си от дружеството и да бъде назначен друг управител. За целта трябва да прекъсна болничния си, след като бъде назначен нов управител и той да ме назначи в дружеството по трудов договор и отново да изляза в болничен. Има ли някакъв срок, дни които следва да се водя по трудов договор за да мога отново да изляза в болничен?
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 26.03.2019, 10:59
По въпроса: 1 ден
Ама защо толкова сложно? Не е ли по-лесно да приемете друг съдружник, който да е И управител (по ДУ или като СОЛ), пък Вие си останете както сте си. За майчинството няма разлика между ДУ и ТД.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Fildecor в 26.03.2019, 11:16
Цитат на: ХХХХХ в 26.03.2019, 10:59
По въпроса: 1 ден
Ама защо толкова сложно? Не е ли по-лесно да приемете друг съдружник, който да е И управител (по ДУ или като СОЛ), пък Вие си останете както сте си. За майчинството няма разлика между ДУ и ТД.
Принципно е много лесно това, но аз не искам да съм в управлението на този фирма, нито като управител, нито като съдружник.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: mariqqq в 29.03.2019, 18:24
Здравейте, имам следния въпрос и казус. Бременна съм и поради рисковата си бременност болничните са от самото начало с известни прекъсвания с отпуски. Имам подписано допълнително споразумение към ТД от 20.02.2018г., влизащо в сила на 01.03.2018г., с което частта възнаграждение се увеличава от 01.05.2019г. и от 01.05.2020г. Въпросът ми е ще влезе ли в сила първото увеличение от 01.05.2019г. при положение че съм в болничен. И ако не за колко време трябва да се върна на работа, за да влезе в сила и да се използва при изчисляването на майчинство.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 29.03.2019, 18:45
Въпросът ми е ще влезе ли в сила първото увеличение от 01.05.2019г. при положение че съм в болничен.  - като сте в болничен, нали не получавате заплата ?
 Иначе: самото ДС влиза в сила от... подписването му, ако не е записана друга дата.  Самото увеличение ще има реален ефект само когато имате отработени дни /заплата/.
за колко време трябва да се върна на работа, за да влезе в сила и да се използва при изчисляването на майчинство. - колкото повече, толкова по-добре. Като се вземе предвид, че майчинството се изчислява от осигурителния доход през последните 24 месеца /около 500 работни дни/, то един отработен ден с 10 лв по-висока заплата ще увеличи майчинството с 2 стотинки. Преценете дали си заслужава да рискувате здравето си и това на бъдещото човече за някакви стотинки.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: mariqqq в 29.03.2019, 19:50
Много благодаря, ако наистина е така разбира се че не си струва.
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: i.todorinova в 06.08.2019, 15:16
Здравей, налага ми се от началото на бременността да съм болничен по медицински причини. Прочетох за тези 180 дни болничен, които може лекарят да ми даде. Само искам да попитам те за календарна година ли са или за цялата бременност? И ако си взема платен отпуск накрая вместо болничен ще се отрази ли прекъсването на размера на майчинството след това? Благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: Esper в 29.01.2020, 21:34
Здравейте, имам въпрос и ще се радвам, ако някой по - компетентен ми помогне.
Бременна съм в средата на 3ти месец и на скоро започвам нова работа, тъй като, когато напусках старата работа не знаех.
 Тъй като на новата работа ще съм на 6 месечрн изпитателен срок, а както се досещате, работодателя няма да толерира бременноста ми и се притеснявам, че ще ме уволнят и няма да имам право на майчиство. (Имам 8 години трудов стаж на пълни осигуровки).
 До колкото разбрах, единствения начин да не ме съкратят е да си взема болничен, когато започне да ми личи, без да се връщам на работа.
 Ще се радвам ако някой може да потвърди и да разясни това за мен. И ако е така, трябва ли болничния да е с диагноза "рискова бременност"
 Благодаря!
Титла: Re: Болничен по време на бременност
Публикувано от: ХХХХХ в 29.01.2020, 22:05
Болничният не Ви спасява от прекратяване на договора в изпитателния срок. За съжаление.
Изходът: работите докано можете и докато Ви държат. Ползвате болнични когато се налага /а и когато не се налага  това не трябваше да го казвам/. Ако прекратят договора - отивате на борсата или започвате нова работа. Ако трябва да се споразумеете с бъдещия работодател и това не трябваше да казвам. Важното е деня преди 45-дневния болничен да е отработен по ТД. Освен ако нямате друга възможност за осигуряване (собствена фирма, ЕТ , свободна професия...)