Новото Приложение 4 към ГДД по чл.92 от ЗКПО - II тема

05.03.2015, 11:40 283586 302

#280 | 05.03.2015, 11:40
Публикации: 266 / 5
И аз, мисля, като вас, званнах вчера в НАП и ми казаха да не се попълват, миналата седмица, когато им звънах по друг въпрос и между другото питах и за този, казаха да се посочват, затова и пиша тук, във форума, за да споделя мнение с хора, които наистина ще ми дадът верана насока, че на тези в НАП им нямам много доверие!!!!!!
#281 | 05.03.2015, 12:35
Публикации: 2966 / 392
Никога не вярвайте 100% на кол центъра им. Такива глупости съм чувала, че е несериозно. Винаги проверявайте поне от 2-3 източника информацията, за която не сте сигурни.
#282 | 05.03.2015, 14:08
Публикации: 266 / 5
За сега мисля да не го попълвам.
Благодаря ви за съдействието.
#283 | 12.03.2015, 15:05
Публикации: 104 / 14
* Мая Митева e дипломиран експерт счетоводител, регистриран одитор
касаеща 2014 г., бе утвърден със заповед № ЗМФ-1607 от 19.14.2014 г. и обнародван в ДВ, бр. 1 от 06.01.2015 г.
С новия образец бе въведена част VI "Деклариране на взаимоотношения със свързани лица", която замени приложимото при декларирането за 2013 г. приложение №4 към годишната данъчна декларация.
Съгласно текста на утвърдената част VI за 2014 г. ще подлежат на деклариране: приходите и разходите по взаимоотношенията със свързани лица, както и вземанията и задълженията към тях. Това е и основната разлика спрямо декларирането за 2013 г., когато се боравеше с термина сделки, който термин бе възможно да не бъде свързан с възникване на приход и/или разход, а само с движение на паричен ресурс (например при наличие на парични транзакции във връзка с усвоявания и погасявания по съществуващи договори за кредит).

Важно е да се обърне внимание

на указанията към част VI, третиращи въпроса за установяване на момента/периода на свързаност.

- Приходите и разходите се посочват в таблицата на част VI от декларацията (ред 1 и ред 2), когато лицата са свързани към момента на признаване (начисляване) на прихода, съответно разхода съгласно действащото счетоводно законодателство. - Вземанията от свързани лица и съответно задълженията към свързани лица следва да намерят отражение в данъчната декларация в случаите, когато лицата имат статут на свързани към 31 декември на съответната година. На редове 3 и 4 в таблицата на част VI от декларацията се посочва салдото (остатъка) на всички вземания и/или задължения (по смисъла на счетоводното законодателство) към свързаните лица.През призмата на казаното по-горе ще посочим примери за начина на отразяване в част VI "Деклариране на взаимоотношения със свързани лица" на различни видове приходи/разходи и съответно вземания/задължения, породени от взаимоотношенията между свързаните лица:

- Декларират се разходите за възнаграждения във връзка с правоотношенията със свързани лица, приравнени на трудови по смисъла на §1, т. 26 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ. Такива са: разходите за възнаграждения по договори за управление и контрол, сключени със собственици и разходите за възнаграждения във връзка с полагане на личен труд от собственици (съдружници, акционери и др.). При наличие на сключен договор за управление и контрол с лица, който управляват дружеството, но не са собственици на същото, разходите по такива договори не следва да бъдат декларирани в част VI от годишната данъчна декларация.

- При наличие на сключен трудов договор по Кодекса на труда със съдружник разходът и разчетът следва да бъдат декларирани. Независимо че взаимоотношенията между работодател и работник са изрично изключени, съгласно забележката в част VI "Деклариране на взаимоотношения със свързани лица" между тези лица е налична и друг вид свързаност, а именно по реда на точка 3 от §1 на допълнителните разпоредби на ДОПК.

- Декларират се задълженията/вземанията във връзка с допълните парични вноски по чл. 134 от Търговския закон. Не следва да се декларират самите парични транзакции във връзка с предоставянето и съответно връщането на тези парични вноски.

- Разходите за амортизации на активи, закупени от свързани лица, се декларират. Внимание, отразяват се начислените амортизации само за периода, през който лицата са били свързани.

Пример: ако при закупуването на даден актив лицата не са свързани, начислените амортизации до момента на възникването на свързаност не следва да се вземат предвид при декларирането. Ако при сключването на договор за покупко-продажба, както и при фактическото й реализиране, лицата са свързани, но впоследствие към момента на стартиране начисляването на амортизацията свързаността отпадне – то следователно разходите за амортизация не следва да намерят отражение в данъчната декларация.

- Декларират се разходи/приходи за лихви по заемни договори със свързани лица. В декларацията следва да намерят отражение съответните приходи и разходи за лихви за периода, през който е налична свързаност между лицата. Без значение е статутът на лицата към момента на сключване на договора или към момента на ефективното усвояване/погасяване на заема.

- Декларират се разходи за отписване на материални запаси (включително част от себестойност на продадена готова продукция и/или директната им продажба). В декларацията следва да намери отражение съответният материален разход за периода, през който е налична свързаност с лицето, доставчик на съответния материален запас. Без значение е статутът на лицата към момента на сключване на договора за доставка или към момента на самата доставка на материалния запас.

- Приходите от дивиденти се декларират. В случай, когато към края на съответната календарна година има неизплатен остатък по гласувано решение за разпределяне на дивидент, то този остатък следва да бъде деклариран като вземане от свързано лице в част VI от годишната данъчна декларация. Не се декларират изплатени дивиденти съгласно решения за разпределянето им. Разпределеният дивидент не представлява счетоводен разход. В случай, когато към края на съответната календарна година има неизплатен остатък по гласувано решение за разпределяне на дивидент, то този остатък следва да бъде деклариран като задължение към свързано лице в част VI от годишната данъчна декларация.

- Отчетените разходи за дейността по взаимоотношения със свързани лица следва да се декларират като такива в част VI от годишната данъчна декларация в момента на отчитането им като разходи съобразно действащото счетоводно законодателство. Следва да се обърне внимание на предплатените разходи, или така наречените разходи за бъдещи периоди, при които изходящият паричен поток не е от значение за данъчното им деклариране. За целите на данъчната декларация не следва да се взема предвид онази част от разхода, която е отложена за следващ период. Декларират се само разходите, който са отчетени и съотнесени като такива през текущия данъчен период.

- Декларират се провизираните разходи. В случаите, когато са налице разходи, които касаят текущия отчетен период (2014 г.), но за същите фактури са издадени в следващата година (2015 г.), то тези разходи следва да се начислят текущо през 2014 г. Така отразени, тези разходи следва да намерят отражение в част VI от годишната данъчна декларация за 2014 г.

- Декларират се вземанията и задълженията към края на 2014 г. в пълния им размер, независимо от датата на тяхното възникване и независимо от статута на лицата по време на възникване на съответния разчет. Необходимо условие за декларирането е лицата да са свързани към 31 декември на 2014 г. В случаите, когато лицата не са били свързани към датата на сделката, но към края на годината има наличие на свързаност, вземанията/задълженията подлежат на деклариране. В случаите, когато лицата са били свързани към датата на сделката, но към края на годината няма наличие на свързаност,  вземанията/задълженията не подлежат на деклариране в част VI от годишната данъчна декларация. Декларират се разчетите във връзка с участия в капиталовите дружества, като например вземанията по невнесени парични вноски.

Не се декларират в част VI за 2014 г. паричните потоци, породени от: погасяване и усвояване на кредитите; отпускане и възстановяване на допълнителни парични вноски; увеличения и намаления на капитала на дружеството; изплащането/получаването на дивиденти; плащания/постъпления от различни видове сделки с дълготрайни активи, материални запаси.

На практика се оказва, че при попълване на част VI "Деклариране на взаимоотношения със свързани лица" от годишната данъчна декларация следва да се направи обстоен преглед и анализ на всички разчетни сметки, използвани от дружеството.
------

* Мая Митева e дипломиран експерт счетоводител, регистриран одитор

#284 | 12.03.2015, 15:10
Публикации: 104 / 14
Колеги, излезнали някакво писмо на НАП. При мен повечето сделки със свързани лица са за стоки, които в последствие продавам. На първо четене ми се вижда просто невъзможно да отделя себестойността само на тези стоки, че да го запиша като разход в тази справка. Да не говорим, че някои от тези стоки може да се продават и три години, да не говорим, че едни и същи стоки купувам както от свързани така и от други лица, как по дяволите да знам коя джъджка съм продал свързаната или не свързаната.
#285 | 12.03.2015, 15:19
Публикации: 1223 / 70
Е,наближава вече крайният срок за подаване на декларациите и всякакви регистрирани и нерегистрирани експерти започват да си пишат писанията ,а тези от НАП дремят.
Да,има указание от миналата година,ама в прил.4 беше друго.И според това указание-сумите за ДУК,личен труд на собствениците,пък да не говорим за сумите по ТД на съдружници не се декларират.А според горецитираното мнение,пък и на Мермерска се декларират.Та вече не знам кое е вярно за тази година. Като измислят разни новости в декларациите,поне да са придружени от указания,че да не се чудим до 31.03.
#286 | 13.03.2015, 10:54
Публикации: 266 / 5
Деклариране на взаимоотношения със свързани лица през 2015 г.


1. Променена е формата на справката, сега тя е в ГДД, като част VІ и VІІ. През 2013 г. беше в самостятелно приложение.
 
2. Справката за 2014 г. има 4 реда:
 
- общ размер на счетоводните приходи от взаимоотношения със свързани лица
 
- общ размер на счетоводните разходи от взаимоотношения със свързани лица
 
- вземания от свързани лица - салдо/ остатък към 31 декември на съответната година
 
- задължения към свързани лица - салдо/остатък към 31 декември на съответната година.
 
Във всеки един ред има в т.ч. с лица от юрисдикции с преференциален данъчен режим.




ІІ. Свързани лица, за които се попълват данни

Свързаните лица, за които се попълват данни са лицата по §1 от ДР на ДОПК, от следните точки:
 
в) съдружниците;
 

г) лицата, едното от които участва в управлението на другото или на негово дъщерно дружество;
 

д) лицата, в чийто управителен или контролен орган участва едно и също юридическо или физическо лице, включително когато физическото лице представлява друго лице;
 

е) дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете или акциите, издадени с право на глас в дружеството;
 

ж) лицата, едното от които упражнява контрол спрямо другото;
 

з) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице или от негово дъщерно дружество;
 

и) лицата, които съвместно контролират трето лице или негово дъщерно дружество;
 

к) лицата, едното от които е търговски представител на другото;
 

м) лицата, които участват пряко или косвено в управлението, контрола или капитала на друго лице или лица, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните;
 

н)  местно и чуждестранно лице, с което местното лице е сключило сделка, ако:
 

аа) чуждестранното лице е регистрирано в държава, която не е страна - членка на Европейския съюз, и в която дължимият подоходен или корпоративен данък върху доходите, които чуждестранното лице е реализирало или ще реализира в резултат на сделките, е с повече от 60 на сто по-нисък от подоходния или корпоративния данък в страната, освен ако местното лице не представи доказателства, че чуждестранното лице дължи данък, който не е обект на преференциален режим, или че чуждестранното лице е реализирало стоките или извършило услугите на местния пазар, и
 

бб) държавата, в която е регистрирано чуждестранното лице, отказва или не е в състояние да обмени информация относно осъществените сделки или отношения, когато е налице сключена и влязла в сила международна данъчна спогодба.
 

За чуждестранно лице по смисъла на тази разпоредба се смята и всяко юридическо лице, независимо дали е местно за Република България, или не, върху което контрол упражнява лице, отговарящо на условията по букви "аа" и "бб".
 

За местни лица по смисъла на тази разпоредба се смятат и чуждестранните юридически лица, извършващи дейност в страната чрез място на стопанска дейност, и чуждестранните физически лица, реализиращи доходи от източник в страната чрез определена база за сделки, осъществени чрез мястото на стопанска дейност или определената база;
 

о) собствениците на местното юридическо лице и чуждестранното лице в случаите по буква "н".
 



ІІІ. Кои приходи и разходи трябва да включим в справката

 



1. Термините счетоводен приход и разход дават отговор на въпроса какво трябва да включим тези редове. Счетоводният принцип е начисляване, а не плащане, имайте това предвид когато се питате кои разходи да посочите: изплатените или начислените. Свързаността на лицата се установява към датата на сделката.

 



2. Какво би трябвало да включим в реда на счетоводни приходи: приходи от продажби на свързани лица.
 



3. Какво би трябвало да включим в реда на счетоводни разходи: заплати и осигуровки на свързаните лица (по ДУК, личен труд, доходи по чл.29 от ЗДДФЛ-граждански договори, авторски и др.); разходи от наем от свързани лица; командировъчни на свързани лица. Разход е и балансовата стойност на продадената продукция, и балансовата стойност на продадените активи, които са закупени от свързани лица.
 



ІV.  Кои задължения и вземания трябва да включим в справката
 



Тези вземания и задължения от свързани лица, които имат салда към 31.12.2014 г.  Свързаността на лицата се определя към 31.12.2014 г.
 
В задълженията могат да попаднат: по заеми, за дивиденти, за заплати и личен труд и други подобни.
 



Може да възникнат още много въпроси във връзка с тези данни, но в момента се сетихме за това.
 

ИНТЕР ОДИТ ООД





#287 | 13.03.2015, 11:10
Публикации: 266 / 5
ТОВА НАМЕРИХ, КАТО РАЗЯСНЕНИЕ ДАНО НА НЯКОЙ СВЪРШИ РАБОТА!
#288 | 13.03.2015, 11:51
Публикации: 1223 / 70
Имам съдружници ,назначени по ТД.От разните разсъждения и мнения вече разбрах-декларираме заплатите и осигуровките.
На същите тези съдружници заплатите за м.12.2014 са изплатени през м.01.2015г.,но пък осигуровките са внесени през м.12.2014г.
В този случай за задължение вписвам чистата сума ,която се дължи по ведомост за м.12.2014г.?
- Сума по ДУК за м.12.2014 ,платена през 2015г.,както и осигуровките-т.е задължение цялата сума ,заедно с осигуровките?
#289 | 13.03.2015, 13:31
Публикации: 232 / 5
Искат да кажат, че изплатеният на собственика дивиден също се включва в справката, или бъркам???
#290 | 13.03.2015, 13:41
Публикации: 1223 / 70
Ами според мен изплатеният дивидент не е разход,следователно не се вписва,но ако има неизплатена част,то тя би трябвало да се включи-като салдо.
#291 | 13.03.2015, 13:52
Публикации: 232 / 5
Да, като се поразмислих той реално е изплатен, няма как да е задължение или още повече разход. :blush:

Но разходите свързани с ДУК се декларират, както и гражданските договори.В това вече виждам логиката, но не виждам смисъл...
#292 | 16.03.2015, 17:54
Публикации: 200 / 6
ФЛ е попълнило касата на собственото си ЕООД, чрез сметка на собственика. Тази сума посочва ли се някъде в декларацията?
#293 | 16.03.2015, 17:59
Публикации: 11932 / 2174
В задължения към свързани лица - салдо към 31.12.2014 , ако сумата не е върната.
#294 | 18.03.2015, 11:19
Публикации: 52 / 1
Здравейте колеги, според вас декларират ли се сделките между дружества ООД-та на баща и син, като те не са съдружници в другото ООД./т.е/ бащата има ООД и не участва в дружеството на сина си и обратното.
Благодаря предварително!
#295 | 18.03.2015, 12:18
Публикации: 2966 / 392
Според мен да, защото макар тези роднински връзки да се изключени, става дума за юридическите предприятия на лицата. (колко глупаво звучи).... но истината е, че знае ли някой, освен този, който е я правил тази справка... :)
#296 | 18.03.2015, 12:22
Публикации: 186 / 19
 "но истината е, че знае ли някой, освен този, който е я правил тази справка... :)"
Според мен и те не знаят или не са се замисляли каква глупост са сътворили :)
#297 | 18.03.2015, 12:59
Публикации: 645 / 23
   Направих запитване до експерт счетоводител за попълване средства  в ЕООД от собственик по чл.134 от ТЗ и според него тези суми не се декларират.Не зная обърках се вече. А и собственици с ДУК само ако са чужди граждани тогава се включват възнагражденията/поне аз така разбрах като четох закона/Но като чета по форумите излиза ,че и техните възнаграждения трябва да намерят място.Съвсем се бърках.
#298 | 18.03.2015, 13:01
Публикации: 187 / 1
В общо разходи за възнаграждения по ДУК съм записала начислените заплати и осигуровки за сметка на дружеството за цялата 2014 г. Правилно ли е ?
#299 | 18.03.2015, 13:12
Публикации: 154 / 5
И аз това се питам!
кое да се посочи - личните вноски и изплатените възнаграждения или
това което вие посочвате!
Трябва ли въобще да ги разделяме или не?
Ако някой е наясно или е чел нещо по въпроса ,нека да пише моля!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група