Указание на НАП относно вземания по недължимо внесени осигуровки

15.11.2013, 09:28 8820 3

15.11.2013, 09:28
Публикации: 6403 / 1129
Попаднах на това указание и го публикувам, защото мисля, че случай като този е често срещан в практиката и е полезно да знаем официалното становище на приходната агенция:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 23-29-41 от 26.06.2013 г. ОТНОСНО: Прилагане разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица, в сила от 01.01.2006 г. (Наредба № Н-8 от 2005 г.)
НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
Данъци
 
 В дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” … е постъпило ваше писмено запитване, прието с вх. № 23-29-41 от 26.04.2013 г., препратено от ТД на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители” относно прилагане разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица, в сила от 01.01.2006 г. (Наредба № Н-8 от 2005 г.).

   В запитването е изложена следната фактическа обстановка:

   Служител от дружеството не е представил болничния си лист преди начисляване на работните заплати за месеца, поради което е осигурен върху трудово възнаграждение за пълен месец, без да е отразен периодът на временната нетрудоспособност поради болест. В следващия месец лицето представя болничния си лист, който е реално ползван, поради което за предходния месец се формират недължимо внесени вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО) и допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО).

   Във връзка с възникналия казус е поставен следният въпрос:

   Има ли законово основание при плащане на задължителните осигурителните вноски от дължимите осигурителни вноски за текущия месец да се приспадат надвнесени осигурителни вноски от предходен месец?

   Предвид изложената фактическа обстановка, поставения въпрос и относимата към тях нормативна уредба, изразявам следното становище:

   В случай на представени болнични листове от работниците и служителите пред работодателя … ЕООД след внасянето на дължимите осигурителни вноски за съответния месец би могло да се формират вземания за недължимо платени социалноосигурителни и здравноосигурителни вноски.

   При недължимо платени осигурителни вноски задълженото лице ….. ЕООД може да направи самостоятелно искане за прихващане/възстановяване на същите в частта за осигурителя …. ЕООД по реда на чл. 129 от ДОПК. Тази част от недължимо платените осигурителни вноски се възстановява от компетентната териториална дирекция на НАП. За …. ЕООД това е ТД на НАП ГДО. Искането за прихващане/възстановяване се разглежда, ако е подадено до изтичането на 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на възникване на основанието за възстановяване, освен ако в закон не е предвидено друго.

   Преди да бъде поискано прихващане/възстановяване на недължимо внесените осигурителни вноски, в информационната система на НАП следва да фигурират коректно подадени данни с декларации обр. № 1 и декларации обр. № 6, приложения към чл. 2 на Наредба № Н-8/2005 г., включително за месеците, за които се иска прихващане/възстановяване на осигурителни вноски. В случаите, когато регламентираните срокове, в които осигурителите сами могат да извършат корекции на подадените от тях декларации образец № 1, както и корекции на декларации образец № 6 в посока намаление на данните са изтекли, следва да се обърнат към компетентната териториална дирекция на НАП за издаване разрешение за извършване на необходимите корекции.

   С въвеждането на една сметка за внасяне на данъци и осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, здравно осигуряване и вноски за фонд ГВРС (т.нар. „единна сметка”), от 01.01.2013 г. се променят редът и начинът за разпределяне на постъпилите средства в данъчно-осигурителната сметка (ДОС) на задълженото лице. Във връзка с измененията на чл. 169, ал. 4 от ДОПК са изменени ал. 8 и ал. 10 на чл. 7 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) и ал. 1 на чл. 41 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). В новите редакции на тези разпоредби са заличени текстовете, определящи наличието на отделни сметки, по които се внасят осигурителните вноски за ДОО и здравно осигуряване.

   Горният ред не се прилага за осигурителните вноски за допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Този вид публични задължения е определено да се внасят с отделно платежно нареждане по съответната сметка на ДЗПО на компетентната териториална дирекция на НАП.

   От 01.01.2013 г. в случай на извършени корекции в декларации обр. 6 в посока намаление на задължението за съответния месец частта от сумата, постъпила в НАП и послужила за погасяване на съответните задължения по Декларация обр. № 6, се възстановява в приходната страна на данъчно-осигурителната сметка на задълженото лице. Тя ще послужи за погасяване на бъдещи публични задължения по реда на чл. 169, ал. 4 от ДОПК.

   Настоящото становище е принципно и е въз основа на изложената в запитването фактическа обстановка. В случаите, когато в производство, възложено по реда на ДОПК, се установи фактическа обстановка, различна от посочената, вие не може да се позовавате на разпоредбата на чл. 17, ал. 3 от ДОПК.

   Директор на дирекция „ОУИ” – София: (п)

   (не се чете)

http://www.zakonnik.bg/document/view/pismo/142641/242236

#1 | 23.11.2014, 19:34
Публикации: 54 / 1
Здравейте, този месец за първи път правя електронно банкиране през райфайзен и направих грешка - два пъти пуснах платежното за доо собственик за м. Октомври. Фирмата е изряден платец и редовно и в скрок покрива дължимото, т.е. няма опасност да отидат за старо задължение. Чудя се необходимо ли е да пиша Молба до НАП с обяснение на грешката, или просто другият месец не пускам ДОО соб за Ноември с надеждата тези от октомври да се приспаднат някак "автоматично"  :noexpression: Благодаря на всички за съветите!
#2 | 23.11.2014, 19:36
Публикации: 54 / 1
Забравих да кажа, собственикът е СОЛ на 420лв, т.е. ДОО е еднакъв за всички месеци.
#3 | 23.11.2014, 20:05
Публикации: 9299 / 1558
просто другият месец не внасяте ДОО соб за Ноември и надвнесените от октомври ще покрият задължението "автоматично"
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група