Автор Тема: Калкулатор: Майчинство  (Прочетена 15577 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Даниела Николова

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 7
Привет!
« Отговор #80 -: Октомври 10, 2011, 02:27 »
На vanq_pm сте отговорили следното: " Можем да разберем, ако знаем сумата на болничните, които бихте получили от НОИ за октомври и ноември. Засега нямаме такъв калкулатор за болнични."  Но на dolphin преди това сте дали прогнозни стойности за септември и октомври 2011 г.(с болнични).  Възможно ли е и аз да изчисля предварително същия казус при положение,че съм самоосигуряващо се лице?
Предварително ви благодаря и поздравления!

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
  • Публикации: 520
    • Счетоводни услуги
Re:Калкулатор: Майчинство
« Отговор #81 -: Октомври 12, 2011, 18:42 »
Имате ли стойностите си на осигурителния доход по месеци? Калкулаторът изчислява майчинството и за самоосигуряващо се лице. Просто ги заложете.

Неактивен pk_nikolova

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #82 -: Октомври 12, 2011, 19:51 »
Искам да попитам само за времето през което съм била на борсата по труда в графа брутна заплата каква сума трябва да въведа- 240 или 0.

Благодаря!

• Чисто нов
  • *
« Отговор #83 -: Октомври 12, 2011, 23:44 »
Да,имам осигурителните доходи по месеци и ги залагам в съответната графа. Проблемът е,че искам да си изчисля предварително размера на болничния,ако изляза 1 месец преди 45-дневния период. В условния пример,който сте дали на dolphin се вижда,че сте посочили база 565 лв. (100%) за септември и октомври,защото брутното му възнаграждение през последните 18 месеца е било в размер на 565 лв.. При мен като самоосигуряващо се лице е аналогично,нали? Само че аз нямам константен доход за последните 18 месеца,затова си изчислявам средно аритметичното и го залагам като 100 %-ова база. Коректни ли ще са сметките по гореописания начин?
Благодаря ви за отзивчивостта! Бъдете здрави!

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #84 -: Октомври 13, 2011, 13:10 »
pk_nikolova,
Не е 0.
240 лева е МРЗ за периодите преди септември.2011. За следващите базата е 270. Например работни 3 дни през септември сте била безработно, то залагате: 3*270/21 и го събирате със заплата си за останалите дни. Ако периода е преди септември, то сметките са с 240. Ако цял месец сте била безработна, но направо пишете 240 или 270 в зависимост от месеца.

Даниела Николова,
Да, аналогично е и много добре сте се ориентирала. Понеже отдавна отговарях на другата майка, и честно казано не можах да си спомня точно нейния казус и болничния, ще е много лесно за мен, да прегледам Вашите сметки, както сте ги заложили в калкулатора. За да ми ги покажете, копирайте тук статичната връзка, която се намира точно под изчисленията Ви. Така аз ще мога да видя какво сте заложили и после по обясненията ще се ориентирам кога е болничният и дали е правилно заложено в калкулатора.

• Чисто нов
  • *
« Отговор #85 -: Октомври 13, 2011, 21:19 »
Забелязах,че в предишното си писмо съм смятала върху 18-месечен период,а всъщност при болничен преди 45-дневния период се гледа 12 месеца назад (счетоводителят ми каза :-) ). Затова за декември залагам средномесечното възнаграждение за 12 месечен период назад. Дано не Ви затруднявам.
http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=4afaad8189c74aa28c0f99a23cd79d9b3233220
Благодаря за отзивчивостта!

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #86 -: Октомври 14, 2011, 11:20 »
Да проверим сметките от линка със статичната връзка:

1. За болничните за Декември
Не се смята средномесечно, а среднодневно и полученото се умножава по броя работни дни в болничен през месеца. След това, за да получите сумата, която ще Ви изплатят от НОИ, то умножавате по процента 80% или 90% в зависимост от типа болничен - във вашия случай 80%.

Например за болничните за Декември, по така зададените данни аз получавам средно дневно 73.53 лева, което като се умножи по 21 (колкото са работните дни за Декември), то се получава база 1544.13, като Вие ще получите 80% от тях тоест 1235.30 лева. Но все пак, тъй като не съм сигурна, че сте заложила болничните за Март и Април правилно, а те влизат в 12 месечния период при болничните за Декември, то първо трябва да се установи правилно ли сте заложила болничните за Март и Април и пак ще смятаме болничните за Декември. И след това цялото майчинство отново.

2. За болничните за Март и Април
Ако нямате ПУК код от НОИ и не може да видите в персоналния си регистър какви са сумите, то за болничните за Март и Април има два подхода:
а) Да изчислите среднодневното за 12 месеца и да го умножите по работните дни в болничен по описания по-горе метод. Тогава избирате 100%
б) Да напишете в графа Болничен сумата, която сте получила в банковата си сметка от НОИ, като изберете 80%. Мисля, че този подход ще Ви е по-лесен.

Спомням си, че майката, на която сте гледали сметките по-горе ми беше изпратила справка от персоналния си регистър. Затова заложихме 100%, тъй като в персоналния регистър е показан осигурителния доход, тоест базата от която са изчислени болничните, а не самия болничен.

Хайде за Март и Април да уточним първо ...

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #87 -: Октомври 14, 2011, 11:27 »
Прочетох в по предходния Ви пост, че имате осигурителния доход по месеци. Тоест за Март и Април, ако взимате сумите от персоналния регистър на НОИ и сте заложила 100%, като процент е вярно. Тогава само за болничните за Декември заложете 1544.13 при 100% (като вие ще получите 80% от тях по сметката си)

Неактивен pk_nikolova

• Чисто нов
  • *
« Отговор #88 -: Октомври 14, 2011, 12:55 »
Blagodarq vi,

А Ако в периода, за които се определя размера за обезщетение за бременност и раждане  имам и месец, през който не съм получавала нито обезщетение от бюрото по труда, нито съм била на работа, в графата за осигурителен доход 0 ли трябва за запиша или отново МРЗ.

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #89 -: Октомври 14, 2011, 16:29 »
Мисля, че вече отговорих на този въпрос. Освен това точно над калкулатора е записано какво трябва да правите в този случай. Прочетете го. Няма смисъл да го копирам.
« Последна редакция: Октомври 14, 2011, 17:35 от kik »

• Чисто нов
  • *
« Отговор #90 -: Октомври 15, 2011, 00:14 »
 :thumbup:
Супер сте! Информацията за декември ми беше много ценна. Останалите изчисления са ми верни,но с вашия отговор вече съм спокойна,че не съм в заблуда.
Имам един допълнителен въпрос: защо паричното обезщетение за втората година е 240,а не 270 лв.? Изчетох КСО,но не срещнах тази информация.
Бъдете здрав/и и усмихнат/и!

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #91 -: Октомври 15, 2011, 00:48 »
След 01.09.2011 размерът на обезщетението за майчинство за първата година не може да бъде по-малък от МРЗ, тоест 270 лева. Но размерът на обезщетението за майчинство за втората година все още е 240 лева.

Това е така, защото размерът на обезщетението за майчинство за втората година се регламентира в Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (чл. 11). Въпреки, че размерът на това обезщетение негласно е обвързан с минималната работна заплата, но с промяната на МРЗ не беше актуализиран Закон за бюджета на ДОО. Той е все още 240 лева.

• Чисто нов
  • *
« Отговор #92 -: Октомври 15, 2011, 22:03 »
Е,все пак сме в България... :-)

Неактивен gkozuharov

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #93 -: Октомври 28, 2011, 10:53 »
Здравейте,
И аз имам въпрос, свързан с калкулатора за майчинство. В 18-месечния период за изчисление преди излизането в първия болничен, съпругата ми е била няколко месеца на борсата (безработна). Част от тези месеци попадат в периода след август 2010 г., когато изчисляването на размера на обезщетението за безработица беше изменено и реално тя не е получавала 240 лева, а 670 лева например. В тази връзка въпросът ми е кои суми трябва да се попълнят - 240 лева (при положение, че тя реално е взимала повече) или реалният размер на получаваните месечни обезщетения за безработица.
Благодаря Ви предварително!

Неактивен veni_kris

• Чисто нов
  • *
« Отговор #94 -: Ноември 01, 2011, 11:43 »
Добър ден,искам да задам един въпрос относно майчинството и ще съм Ви благодарна ако получа отговор.Аз съм на 16 години,досега съм учила,спрях училище заради бременността,никога до сега не съм работила и не знам дали имам право на възнаграждение след раждането и на майчинство.Какви са моите права и ако имам право на майчинство колко време ще го получавам и какво ще е то.Много ще съм благодарна ако науча това.

Неактивен svez_92

• Чисто нов
  • *
« Отговор #95 -: Ноември 03, 2011, 20:18 »
Здравейте!Искам да ви попитам понеже терминът ми е на 16.01.2012г.  колко майчинство наистина ще взема понеже имам осигорителен стаж или осигорителен доход само последните 5 месеца понеже бях ученичка ,а сега съм студентка задочно.На калкулатора ми изписва че ще взема пълно майчинство но всеки ми казва че ще е минималното - социално - 100лв.Ще съм ви много благодарна за отговорите ви.

Неактивен Elfy

• Чисто нов
  • *
« Отговор #96 -: Ноември 13, 2011, 21:12 »
  Само едно нещо не ми е ясно, написах си всичко, както си е, но тъй като няма да имам 18 месеца непрекъсван трудов стаж, калкулаторът пак ми изчислява, че ще взимам над тези 240 лв. първата година. То много хубаво така, обаче всички ми казват, че без тези 18 месеца няма как да получавам пълно майчинство през първата година. Къде бъркам?
  Благодаря! Усмивки и щастие на всички! ;D

Неактивен Katya

• Administrator
  • Пристрастен
    • Счетоводни услуги
« Отговор #97 -: Ноември 17, 2011, 11:59 »
Здравейте,

до gkozuharov: Както сме написали, попълва се осигурителния доход. Във Вашият случай това е 670. Попълнете тази цифра и във трите колони.

до veni_kris: Казусът относно Вашите права за майчинство е извън темата на калкулатора.

до svez_92 и Elfy Точно над калкулатора в описанието е изведена информация за вашите случаи: “Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Към датата на раждане трябва да сте осигурена по трудово правоотношение с работодател.”

На всички които задавате въпроси относно Вашите конкретни казуси за майчинството, моля спазвайте правилата на форума и темата. В темата е написано ясно следното:

Важно! Тук коментираме само този калкулатор. За въпроси, касаещи конкретни казуси по социално и данъчно облагане, молим ползвайте съответните раздели на форума. Мнения, които не са свързани с темата ще бъдат изтривани или премествани.

Което означава, че Вашият конкретен казус няма да бъде коментиран тук. Може да зададете всичките си въпроси в съответните раздели на форума. Тук идеята е да се пише само по въпроси свързани с работата на конкретния калкулатор, а не казуси от практиката, за да не се разводнява излишно. По този начин всеки който, има трудности с използването на калкулатора ще намери своето решение бързо и удобно.

В практиката има множество казуси с различни цифри. Ако всеки напише своя личен казус тук, задава въпроси и очаква отговор, то темата би станала неизползваема по предназначението, които ние сме определили. Дали сме възможност да задавате всички свои въпроси в съответните раздели на форума, като изрично сме подчертали, че темите за калкулаторите не са за конкретни казуси.

Ние се стремим да сме полезни максимално, като създаваме безплатно различни модули и калкулатори. Моля уважавайте това, като спазвате написаните правила на форума и темите.

Неактивен petko78

• Чисто нов
  • *
Re: Калкулатор: Майчинство
« Отговор #98 -: Декември 12, 2011, 13:02 »
Здравейте, кога може да очакваме актуализиран калкулатор за майчинските за 24 месеца

Неактивен petko78

• Чисто нов
  • *
Re: Калкулатор: Майчинство
« Отговор #99 -: Декември 12, 2011, 13:13 »
В закона за Бюджета за 2012 майчиските ща се изчисляват на база доходите за последните 24 месеца, не както досега на база 18 месеца

* Последни теми

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal