Автор Тема: Осигуряване като управител на 2 дружества  (Прочетена 1252 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lope

• Ентусиаст
  • **
  • Публикации: 17
Здравейте,
Съдружник и управител съм в ООД, където се осигурявам по ДУК на минималния праг. Сега регистрирам ЕООД, където ще се осигурявам като самоосигуряващо се лице. В този случай нужно ли е да се осигурявам и в 2-те дружества.
Някъде прочетох, че  самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания /например като управители в различни фирми/, внасят осигуровки за едно от основанията по избор на лицето/ т.е. могат да се осигуряват само в едната фирма/. Но за горепосочения случай не знам дали важи това.

Ще се радвам някой ако сподели мнението си!

Неактивен Таня-ЛС

• Moderator
  • Почетен член
  • Публикации: 1533
Re:Осигуряване като управител на 2 дружества
« Отговор #1 -: Януари 19, 2011, 18:31 »
НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА И МОРСКИТЕ ЛИЦА (ЗАГЛ. ИЗМ. ДВ - БР. 2 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2010 Г.)
Чл.2
(3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Промяната на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването, се декларира по реда на чл. 1, ал. 2.
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон

Неактивен lope

• Ентусиаст
  • **
  • Публикации: 17
« Отговор #2 -: Януари 19, 2011, 19:30 »
Благодаря за отговора.
Но както споменах в началото на запитването ми, в едното дружество се осигурявам по ДУК, а в другото като самоосигуряващо се лице. Описания от Вас вариант щеше да касае случая, ако се самоосигурявах и в 2-те дружества. Доколкото знам по отношение на осигуряването, ДУК е приравнен на трудовите договори...

Неактивен savina

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #3 -: Януари 28, 2011, 13:25 »
След като има ДУК има и осигуровки според мен, само да не превищи 2000 лв. на месец. Или прекратяваш ДУк в ТР и назначваш друг Управител

Неактивен lorenca

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #4 -: Януари 28, 2011, 17:28 »
След като има ДУК има и осигуровки според мен, само да не превищи 2000 лв. на месец. Или прекратяваш ДУк в ТР и назначваш друг Управител

И плащаш осигуровки на другия управител (тъпо).

Неактивен mtzekova

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 1
Re: Осигуряване като управител на 2 дружества
« Отговор #5 -: Февруари 02, 2012, 16:39 »
човек е назначен за управител на 5 фирми по ДУК , как би следвало да се осигурява след като надвишава максималния осигурителен праг от 2000лв.

Неактивен Таня-ЛС

• Moderator
  • Почетен член
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2012, 16:59 »
Ако ми отговорите как става "назначаването" по ДУК, тогава може и да се намери отговор на въпроса Ви?
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон

Неактивен KatiaLZ

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2012, 11:45 »
ДУК  се обявява   в НОИ и му се изважда осигуритекна книжка .ДУК е приравнен на  тр.договор.

Неактивен Таня-ЛС

• Moderator
  • Почетен член
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2012, 12:12 »
ДУК  се обявява   в НОИ и му се изважда осигуритекна книжка .ДУК е приравнен на  тр.договор.
Приравнен е само за осигуровките, за нищо друго не е приравнен.
Катон

Неактивен Мадам Божка

• БОЖЕСТВО
  • Пристрастен
  • Публикации: 915
« Отговор #9 -: Февруари 03, 2012, 12:32 »
ДУК не се обявява нито в НОИ нито в НАП
Vana sine viribus ira est.

* Последни теми

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal