Земеделски производител и фирма - осигуряване

07.02.2014, 21:28 77816 64

#40 | 07.02.2014, 21:28
Публикации: 308 / 8
регистриран ЗП - физическо лице произвеждащ непреработена растителна продукция става съдружник в ООД, подава окД5, като избира да се  самоосигурява в ООД-то върху 420 лв. В ООД-то ще полага личен труд без възнаграждение.
Облагаемият доход на ЗП деклариран в ГДД ще се взема ли в предвид при определяне на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващото се лице в ООД-то или то ще продължи да се самоосигурява на 420 лв.?
Лицето няма други доходи освен декларираните от продажба на непреработена растителна продукция и следва да  не определя окончателен размер на осигурителния доход от тази дейност.
В образец 2004, таблица 1, колона 4, ще се попълни само осигур. доход от ООД-то?
#41 | 11.02.2014, 10:39
Публикации: 9 / 0
Здравейте! Регистриран ЗП-физическо лице внася осигурителни вноски за 01 и 02.2013 г. върху 240.00 лв. От 03.2013 започва дейност и като ЕТ, който не е ЗП  и се осигурява през него на 420.00 лв. И ЗП, и ЕТ имат дейност през течение на годината.
За мен възникват следните въпроси:
-при формиране на годишната данъчна основа в приложения 2 и 3 от ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ  разделям ли осигурителните вноски – за 01 и 02.2013 в приложение 3, а от 03 до 12.2013 в приложение 2?
-в табл. 1 и 2 към ГДД ,  равнявам дохода и на ЗП, и  на ЕТ ?
#42 | 11.02.2014, 11:01
Публикации: 6668 / 658
Каква е дейността на ЕТ-то?
#43 | 11.02.2014, 11:02
Публикации: 9 / 0
Също земеделска, но не е регистрирано като ЗП. Всъщност то е направено, за да се кандиданства по мярка 311. И дейността му през годината е точно във връзка със спечелено финансиране по мярката.
#44 | 29.01.2015, 11:55
Публикации: 244 / 6
Съдружник в ООД е регистриран като земеделски производител и е СОЛ. На какъв осигурителен доход е за 2015г? Той е вид осигурен с код "13".
#45 | 29.01.2015, 14:18
Публикации: 2027 / 254
регистриран ЗП - физическо лице произвеждащ непреработена растителна продукция става съдружник в ООД, подава окД5, като избира да се  самоосигурява в ООД-то върху 420 лв. В ООД-то ще полага личен труд без възнаграждение.
Облагаемият доход на ЗП деклариран в ГДД ще се взема ли в предвид при определяне на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващото се лице в ООД-то или то ще продължи да се самоосигурява на 420 лв.?
Лицето няма други доходи освен декларираните от продажба на непреработена растителна продукция и следва да  не определя окончателен размер на осигурителния доход от тази дейност.
В образец 2004, таблица 1, колона 4, ще се попълни само осигур. доход от ООД-то?

Отговаря Аспасия Петкова – експерт по социално осигуряване

    Въпрос: Физическо лице е регистрирано като земеделски производител по ЕГН. Лицето има доход от продажби на непреработена селскостапанска продукция и получени субсидии. В същото време лицето се явява като самоосигуряващо се лице, като съдружник в търговско дружество, като осигуряване се извършва върху 420,00 лв., като други доходи лицето не получава от дружеството. В този случай, като имам предвид, че регистрираните земеделски производител не изравняват осигуровки, как следва де се попълни Справката за определяне на
окончателния размер на осигурителния доход за 2012 г.?

   Отговор: Във връзка с реално получените доходи от трудова дейност, самоосигуряващите се лица определят окончателен размер на осигурителния си доход и годишен осигурителен доход за периодите на упражняване на трудова дейност в това им качество в рамките на календарната година.
Разпоредбите на чл. 6, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване, чл. 2, ал. 4 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица и чл. 3, ал. 2, 3, 4 и 5 от Наредбата на елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, уреждат реда за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и годишния осигурителен доход.
Самоосигуряващите се лица, които определят окончателен размер на осигурителния доход и годишен осигурителен доход са:
- лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
- лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества;
- регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция и получаващи доходи от положен труд без трудово правоотношение, както и произвеждащите преработена растителна и/или животинска продукция.
Изключения се допускат при:
- собственици или съдружници в търговски дружества и физически лица, членове на неперсонифицирани дружества, за които не е възникнало задължение за подаване на данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ
- регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази си дейност и не попълват Справка за окончателен размер на осигурителния доход, но подават годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ със съответното приложение.
Съдружник в търговско дружество упражнява трудова дейност само в дружеството, но не е получил възнаграждения през съответната календарна година. Същият няма задължение да подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, тъй като няма доход, който следва да декларира.
Окончателният размер на месечния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната 2012 година, определя се въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход.
Годишен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица се определя се за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година и се формира се като разлика между декларирания облагаем доход от упражняване на съответната трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.
Годишният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица за 2012 г. се определя в зависимост от характера на доходите според упражняваната трудова дейност, както следва:
1. За едноличните търговци, упражняващи трудова дейност, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи преработена растителна и/или животинска продукция, чийто облагаем доход се формира по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Облагаемия доход по чл. 26, ал. 1 от ЗДДФЛ, без да се намалява с размера на задължителните и доброволните осигурителни вноски, размерът на пренесената данъчна загуба по реда на ЗКПО и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" и застраховки "Живот", ако са свързани с инвестиционен фонд
2. За физическите лица, упражняващи трудова дейност като собственици или съдружници в търговски дружества или като членове на неперсонифицирани дружества - възнагражденията, изплащани от дружествата, без получените дивиденти
3. За самоосигуряващите се лица, регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност; регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи преработена растителна и/или животинска продукция, на които облагаемия доход се определя по реда на чл. 29 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица
Облагаемия доход, получен от упражняването на съответната дейност, след намаляването му с разходите за дейността по чл. 29 от ЗДДФЛ
4. За самоосигуряващите се лица, подлежащи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък по реда на Закона за местните данъци и такси - еднолични търговци или регистрирани като упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност - Дохода, получен от упражняването на съответната дейност, определен по условията на т. 1 и 3.
При определяне на годишния осигурителен доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи преработена растителна и/ или животинска продукция не се вземат предвид сумите, получени под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и от държавния бюджет. Тези средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
Съгласно чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по свой избор.
В цитираната наредба липсва нормативно основание самоосигуряващите се лица да внасят едновременно авансовите си вноски за всяко едно от основанията, за които са регистрирани. С оглед изложеното, след като лицето упражнява трудова дейност като самоосигуряващо се лице на две различни основания - съдружник в търговско дружество и регистриран земеделски производител, то следва да внася авансовите осигурителни вноски върху 420 лв., ако това е определения за него минимален осигурителен доход в качеството му на самоосигуряващо се лице.
Лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 определят окончателен размер на осигурителния доход на основание чл. 6, ал. 8 от КСО – за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/, като този доход не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход. Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, на основание чл. 6, ал. 9 от КСО.
Здравното осигуряване на посочените лица се провежда по реда на чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/. Те внасят авансово здравноосигурителни вноски върху месечен доход, който не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, и окончателно върху доходите от дейността и доходите по т. 3, през календарната година, съгласно справката към данъчната декларация по реда на чл. 6, ал. 8 от КСО. Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност.
Предвид гореизложеното, ако за съответната календарна година лицето има облагаеми доходи, придобити в резултат на посочената дейност като съдружник в търговско дружество и земеделски производител /без доходите от непреработена растителна и животинска продукция/, тези доходи подлежат на деклариране с ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ и следва да се вземат предвид при определяне на окончателния размер на осигурителния доход съгласно чл. 6, ал. 8 от КСО.
В конкретния случай считам, че като земеделски производител, който произвежда непреработена продукция, лицето не трябва да определя окончателен размер на осигурителния доход, а като съдружник в търговското дружество няма доходи, които трябва декларира в декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ.
#46 | 14.03.2015, 13:14
Публикации: 16 / 1
Здравейте, имам следния казус.

ФЛ се осигурява като СОЛ на 240 лева като ЗП през фирма, кандидатствала по програма "Млад фермер". През 2015 започва дейност и като собственик на ЕООД, което ще менажира кафе-бар. Следва да започне осигуряване като СОЛ на 420 лева през ЕООД. Какво става с осигуряването като ЗП, за да не попречи на програмата? Следва ли да спре осигуряване там, а да се внасят осигуровки през ЕООД и по какав код следва да го деклараирам това осигуряване в Д1? Или е по-правилно да се осигурява през ЗП на 420, а през ООД да се подаде ОКД 5 за започване на дейсност, но да не се вняся осигуровка там?

Благодаря на отзовалите се.
#47 | 14.03.2015, 13:22
Публикации: 6403 / 1129
И давта начина са правилни, но ако има съображения за изисквания, свързани с финансиренето по програмата, то нека остане осигуряването през ЗП, но на 420 лв.
#48 | 14.03.2015, 15:18
Публикации: 16 / 1
Благодаря Ви, Ирена. Може би ще се застраховам и ще пуснем осигуряване през ЗП на 420 лева.
#49 | 14.03.2015, 15:32
Публикации: 6403 / 1129
Благодаря Ви, Ирена. Може би ще се застраховам и ще пуснем осигуряване през ЗП на 420 лева.
:good:
В крайна сметка това винаги може да се промени в началото на годината, нали :smile1:
#50 | 14.03.2015, 18:11
Публикации: 16 / 1
 :good:
В крайна сметка това винаги може да се промени в началото на годината, нали :smile1:

Да, права сте. Но основанието за самоосигуряване през ЕООД ще е за периода март- октомври, защото после бара ще затвори (сезонен е) и фирмата ще преустанови дейност до следващото лято.
#51 | 14.04.2015, 12:19
Публикации: 16 / 1
Здравейте,

да подновя темата. По решение на управителя на ЕООД осигуровките ще се внасят от ЕООД, а не от ЗП. Когато подавам Д1 от ЕООД по кой код да го подавам 12 или 13? Притеснявам се да не попреча на проекта като ЗП.
#52 | 14.04.2015, 12:27
Публикации: 6668 / 658
Код - 12. Съмнявам се, че точно кода на т.12 от декларация 1 ще попречи за програмата.
#53 | 14.04.2015, 12:28
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Според мен трябва да го подавате през код 12, защото се осигурява на 420 лв. като СОЛ, предвид факта, че има задължение за осигуряване и като собственик на работещо ЕООД.
#54 | 14.04.2015, 12:45
Публикации: 16 / 1
Здравейте,
Според мен трябва да го подавате през код 12, защото се осигурява на 420 лв. като СОЛ, предвид факта, че има задължение за осигуряване и като собственик на работещо ЕООД.

Благодаря за бързия отговор. И аз така разсъждавам, но винаги е по-добре когато получиш подкрепа от умна главица. Хубав и усмихнат ден.
#55 | 20.05.2015, 18:48
Публикации: 2 / 0
Здравейте,може би не съм в подходящата тема (изинявам се ако е така),но бих искал да си пусна въпроса тук защото неспирно се лутам из сайтове,блогове,общини и т.н. Въпросът ми е следният : регистрирах се като ЗП, какви са сумите, които дължа за пенсионни осигуровки и здравни такива... благодаря Ви предварително. Лека вечер
#56 | 20.05.2015, 21:05
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Зависи от това дали, освен дейността като земеделски производител, упражнявате и друга дейност, за която подлежите на самоосигуряване.
http://www.kik-info.com/spravochnik/osigurovki-i-danaci-za-2015.php
Вижте тази таблица и текта под нея. Ако след това още имате въпроси, питайте пак :smile1:
#57 | 21.05.2015, 12:19
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора, но пак не ми е много ясно.Не, не извършвам друга дейност.Разбрах само, че здравните осигуровки, които дължа са 24 лв., но за пенсионните освен,че минималният осигурителен доход е 300 лв друго не ми стана ясно  . Хубав ден от мен и отново благодаря :)
#58 | 21.05.2015, 13:41
Публикации: 6403 / 1129
Размерът на вноските зависи от това дали искате да се осигурявате само за пенсия или и за болнични и майчинство.
Зависи и дали сте родени преди или след 60 година, но не вече за размера на дължимите осигуровки, а за тяхното разпределение по фондове.

                                                 Роден до 1960г.    Роден след 1959г.
За всичко (вкл. болнични)                   63,90                           48,90
   - ДЗПО (друг фонд или НОИ)               -                                15,00
Само пенсия                                          53,40                           38,40
   - ДЗПО (друг фонд или НОИ)               -                                15,00

Трябва да знаете още две неща.
1. Когато извършвате само земеделска дейност, няма да правите годишно доплащане на осигуровки дори да имате високи доходи.
2. Платените и дължими от Вас осигуровки ще се приспаднат от доходите Ви преди да се начисли годишния данък или преди да се начисли авансов данък за получен доход през някое тримесечие.

И последен съвет - намерете си счетоводител да Ви движи нещата, защото ще Ви е трудно само със съвети от форумите.
#59 | 24.07.2015, 14:52
Публикации: 4 / 0
Здравейте, и аз имам един въпрос. :noexpression: Имам нова фирма ЕООД, която се регистрира като ЗП, и кандидатства по мярка 6.1, стартирана е дейноста на фирмата 22.07.15 като СОЛ, обаче от Земеделие искат справка от НАП, че фирмата е стартирала дейност като земеделски производител а не като СОЛ.Какво да направя моля ви се дайте съвети?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група