Договор за заем между физическо и юридическо лица

27.09.2012, 03:08 14768 2

27.09.2012, 03:08
Публикации: 38 / 0
Искам да попитам. Понеже ми трябват средства за дейността на ЕООД в което съм управител и самоосигурявашо лице и искам да взема пари на заем от физическо лице, което не е управител на фирмата, но работи на трудов договор към нея/ или граждански/. Трябва ли да заверя този договор за заем пред нотариус и как се декларира и от двете страни? Става въпрос за около 20000 лв. главница. И ако има някой примерен договор ако може да ми даде като бланка.
Още пояснения: Физическото лице, което ще предостави парите на юридическото ще са като заем от банка. И то иска да му се плаща всеки месец размера на погасителната вноска по него. Може ли процента на договора на заема да е различен от този от банковия, т.е. по висок от банковия и разликата трябва ли да се отразява и декларира някъде? Също така и за юридическото лице искаме заема да мине като разход, как може да стане това и по какъв начин ще е законово? Физичекото лице трябва ли да издава някакъв документ за вноските?
#1 | 27.09.2012, 07:17
Публикации: 6403 / 1129
Трябва ли да заверя този договор за заем пред нотариус и как се декларира и от двете страни?
Можете да го заверите пред нотариус, но не е задържително.
ЕООД не го декларира, а го отразява в счетоводството си. Физическото лице го декларира с ГДД.

Може ли процента на договора на заема да е различен от този от банковия, т.е. по висок от банковия и разликата трябва ли да се отразява и декларира някъде?
Може процентът да е по-висок от банковия и това обстоятелство не подлежи на деклариране.

Също така и за юридическото лице искаме заема да мине като разход, как може да стане това и по какъв начин ще е законово?
Заемите не са разход, а привлечен капитал. Разход ще са извършените с тези средства покупки за дейността на дружеството, платените заплати и осигуровки (без вашите лични).

Физичекото лице трябва ли да издава някакъв документ за вноските?
Плащането на погасителните вноски е достатъчно да документирате с разходен касов ордер (ако е в брой), който се издава на името на ФЛ и то го разписва при получаване на парите. Или, ако ФЛ има банкова сметка, превеждате по нея вноските.
#2 | 27.09.2012, 12:03
Публикации: 38 / 0
благодаря
а някой имали някаква такава бланка за такъв договор, също и за погасителен план?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група