Автор Тема: Ромче да си днеска  (Прочетена 555 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мадам Божка

• БОЖЕСТВО
  • Moderator
  • Пристрастен
  • Публикации: 915
Ромче да си днеска
« -: Януари 12, 2012, 11:20 »
Държавата ще плаща забавачката на ромчетата

Държавата ще плаща таксите за детска ясла и градина на ромчета, които са от социално слаби семейства, пише "24 часа". Това предвижда правителствен план за интеграция на ромите до 2015г.
Плащането на таксите е заложено за тази и следващата година, като средствата за тях са от заем за 40 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие. Част от него ще се харчи и за кампании сред ромските родители за ползите от предучилищното образование.

За да се обхванат максимален брой деца, ще се откриват почасови, сезонни и съботно-неделни групи в детските градини. Изрично обаче е записано, че трябва да започне поетапен прием на ромчета извън кварталите, в които живеят, за да се реализира образователната им интеграция.

Промяна се предвижда и при подготовката на учители за тях. В педагогическите специалности в университетите ще се изучават програми за работа в мултикултурна среда. Ще се изучават и билингвални технологии на обучение за деца, чийто майчин език не е български.

За да се гарантира продължителен интерес към образованието сред ромските деца, ще се разработва модел за целодневно обучение до VII клас. В часа на класния ще им се преподават знания, свързани с културата на етноса им.

С 15 млн. лв. от европейската програма за човешки ресурси пък ще се обучават роми над 16 г. Според плана социалното министерство обещава да осигури работа на 50 000 роми следващите 5 г., 12 000 да преминат курсове за професионална ориентация, а 2000 да научат и занаят. Държавата планира да подпомогне по различни програми 1500 роми да стартират свой бизнес.

До края на годината със заповед на премиера ще бъде създадена междуведомствената работна група за ресурсно подпомагане на интеграцията на ромите със средства от еврофондовете.

10 млн. лв. за изграждане на социални жилища за роми планира да похарчи правителството от 2012 до 2014 г. Средствата трябва да дойдат чрез европейската оперативна програма за регионално развитие. С други 5 млн. лв. от нея трябва да бъдат ремонтирани общинските жилища, в които сега живеят социално слаби роми. Същата сума е предвидена и за реконструкция на обекти, свързани с образованието на представители на етноса.

По около милион лева от бюджета си ще харчи здравното министерство следващите 5 г. за ромите. По 10 хил. лв. ще отиват за 250 беседи как да се предпазват от ранна бременност и още толкова с младите майки защо е полезно да ваксинират децата си. 200 000 лв. са заделени за 6000 акушеро-гинекологични прегледи с мобилни кабинети. 60 хил. лв. ще струва наемането на екипи, които да посетят ромите и да им направят задължителни имунизации.

http://news.burgas24.bg//318452.html
Vana sine viribus ira est.

Неактивен maikal

• Ентусиаст
  • **
  • Публикации: 84
Re: Ромче да си днеска
« Отговор #1 -: Януари 12, 2012, 11:40 »
Че харчим още мноооого....требе да ги интегрираме...НАЛИ????
Живота не се измерва с броя на вдишванията и издишванията, а с броя на миговете спиращи дъха!!!

Неактивен nean

• Редовен потребител
  • Публикации: 169
« Отговор #2 -: Януари 12, 2012, 11:42 »
Мани бегай, бегай мани .......................,
Нещо не ми е ясно кой е малцинство, кой мнозинство, кой дискриминиран, кой интегриран и т. н.
„Чудесата се случват на тези, които вярват в тях”.

Бърнард Беренсън

Неактивен Мадам Божка

• БОЖЕСТВО
  • Moderator
  • Пристрастен
« Отговор #3 -: Януари 12, 2012, 12:00 »
аз се чудя как още не са се сетили да направят кампания '' отгледай ромче''.. направо да ни ги дават от родилния дом, че по лесно ще става интеграцията

Неактивен premier7008

• Редовен потребител
  • Публикации: 328
« Отговор #4 -: Януари 12, 2012, 12:14 »
А какво е ромчеее?!?????? :umnik2:
Ако всички бяхме еднакви Земята щеше да е най-тъпото място за живеене!

Неактивен Таня-ЛС

• Почетен член
  • Публикации: 1533
« Отговор #5 -: Януари 12, 2012, 12:26 »
А какво е ромчеее?!?????? :umnik2:

Мангалче, циганче, как искаш тъй го разбирай
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон

Неактивен пасат

• Кибик
  • Редовен потребител
  • Публикации: 274
« Отговор #6 -: Януари 12, 2012, 12:33 »
Аааа, не само днес! .... и преди си беше хубаво да си ромче ! :)
Ако дългото ходене пеша беше толкова полезно, то пощальоните щяха да са безсмъртни

Неактивен premier7008

• Редовен потребител
« Отговор #7 -: Януари 12, 2012, 13:12 »
Да си призная при предишното преброяване исках да се пиша за "византиец", че да се облажа от привилетгиите на малцинствата, но не ми бе уважено правото на самоопределение. Не, не ме разбирайте неправилно - държавата само не го бе предвидила във формуляра, но все пак бе оставила празен ред за "други" ....ама преброителя беше женами и.....(май след това признание требе да си сменя ника на PodPremier7008) :declare:...ме върна в "правия" път.

Неактивен maikal

• Ентусиаст
  • **
« Отговор #8 -: Януари 12, 2012, 13:16 »
В една доста дебела КНИГА пише...да обичате ближния както себе си....
По дедукция....след като у нас ромчетата не са долюбвани определено...следва, че ние не обичаме себе си....НАЛИ???....или обичаме себе си, но пък не обичаме ближния си....което е доста кофти откъдето и да го погледнеш....а и те все пак са ХОРА ...НАЛИ????
Живота не се измерва с броя на вдишванията и издишванията, а с броя на миговете спиращи дъха!!!

Неактивен Таня-ЛС

• Почетен член
« Отговор #9 -: Януари 12, 2012, 13:22 »
НИКОЙ НЕ ОТРИЧА, ЧЕ СА ХОРА. А КАКВИ ХОРА СА ТЕЗИ, КОИТО САМО СИ ЗНАЯТ ПРАВАТА, А НЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА?
Извинявайте за главните букви, не викам, просто ме мързи да го препиша:(
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон

Неактивен пасат

• Кибик
  • Редовен потребител
« Отговор #10 -: Януари 12, 2012, 13:26 »
maikai каза:
а и те все пак са ХОРА ...НАЛИ

Абе, така си е ....но, май не са попаднали на правилното място :)))
Ако дългото ходене пеша беше толкова полезно, то пощальоните щяха да са безсмъртни

Неактивен maikal

• Ентусиаст
  • **
« Отговор #11 -: Януари 12, 2012, 13:35 »
И все пак....в основата на всички разсъждения трябва да бъде написаното в дебелата КНИГА!!!!!
....да обичате ближния както себе си....

:( :( :( :(

Неактивен Таня-ЛС

• Почетен член
« Отговор #12 -: Януари 12, 2012, 13:42 »
Е бАш кат мен си едва ли шА  ги заобичам ;)
Катон

Неактивен пасат

• Кибик
  • Редовен потребител
« Отговор #13 -: Януари 12, 2012, 14:04 »
+1

пп. сори - но нямам такава нагласа!
пп2. като гледам мен как ме е заобичал някой американец...та чак ме е взел да ме гледа и издържа :)

Неактивен _Кети_

• Кана Боила Колобър
  • Редовен потребител
  • Публикации: 464
« Отговор #14 -: Януари 12, 2012, 14:10 »
Докато не ни се оправят законите, така ще е - ще ги издържаме.
Преди време гледах по ТВ-то предаване за Китай. Как си решават проблема с високата раждаемост  - забранено е на семействата да имат повече от 1 дете, ако все пак решат да го направят / раждат нелегално, укривайки се от закона/ родителите биват уволнявани от работа, налагат им се направо непосилни глоби да заплатят и всякакви такива.
Да отбележа, че не само там се прави такова нещо. В една съседна нам държава /Македония/ по същия начин си решават проблема с албанците. Там раждаемостта при албанците средно е около 5 деца на семейство / както при нас ромите, не са образовани...абе същата история/ и затова имат закони само по 1 или 2 деца, спират им се помощи, задължително обществено полезен труд и т.н. /източник познати македонци/.
Та значи ако искаме да си решим проблемите може, всичко може, но никой няма изгода. Все пак това са доста голям брой гласове при избори и нормално да се отделят пари за обслужването им.
Подаваш ли ръка на приятел недей да свиваш пръсти в юмрук. Диоген

Неактивен FrogFoot

• Чисто нов
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #15 -: Януари 12, 2012, 15:20 »
Петгодишно ромско девойче моли баща си: "ай, да ме заведеш на детска градина, бе татее..." "Ай сиктир, ма - имаш си мъж, да те води той..."  ;D

Неактивен Мадам Божка

• БОЖЕСТВО
  • Moderator
  • Пристрастен
« Отговор #16 -: Януари 12, 2012, 18:25 »
Майкъл, а ромите респективно ромчетата дали ме обичат мен, ближната?

Неактивен premier7008

• Редовен потребител
« Отговор #17 -: Януари 13, 2012, 11:49 »
Абе нещо вече не вдявам какво всъщност коментираме тука като тя работата е ясна. В БГ отдавна не е важно какво правиш, а да прибереш парите по програмата. Сега има неусвоени пари по ромското включване и... - това е отговора. А реалната ситуация е ясна на всички ни - неотдавна телевизиите спасяваха майка с 2 деца без прозорци някъде из русенско и до колкото помня не бяха ромчета.
Да, дебелата книга е важна! Там някъде съм чувал, че пише "Децата са ангели" и каквото и да правят не им се счита за грях. Проблема е, че от парите, които сега ще "усвоим" никой не залага и не очаква ефекта като порасне това ромче и стане дърт циганин да не живее с детското самосъзнание че всичко му е предварително опростено.  :download: Някой ден обаче "балона ще стане на парчета" няма начин. И жалкото е, че тия дето сега го надуват най малко ще пострадат щото с парите, които сега ще усвоят ще си направят защитените замъци и пак обикновения гражданин ще го отнесе. :paladin:

Неактивен Мадам Божка

• БОЖЕСТВО
  • Moderator
  • Пристрастен
« Отговор #18 -: Януари 15, 2012, 11:32 »
Ключовия момент е: неусвоени пари по ромското включване

Защото едно усвояване ще доведе след себе си много екстри и може би ще реши  в по-голямата си част ромския проблем. При усвояването на тези пари, държавата трябва да постави определени условия-напр. Хасанчо трябва да завърши основно образование и за целта държавата от тези пари за интеграция подпомага на семейството да се случи това.. Следователно има учение-има пари, няма учение за Хасачно, няма пари.Тогава да видиш как всяко ромче ще посещава училище и утре когато стане дърт циганин, може би ще има друго съзнание

Неактивен maikal

• Ентусиаст
  • **
« Отговор #19 -: Януари 16, 2012, 10:12 »
Майкъл, а ромите респективно ромчетата дали ме обичат мен, ближната?

Това няма как да го разбереш ако не ги попиташ тях самите....
А иначе, такъв въпрос въобще не се задава. Това в дебелата книга е за безусловно обичане на ближния.... има ли условия, вече е някаква друга обич....да кажем сметкаджийска....счетоводителска и т.н.

* Последни теми

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal