kik info
»
Счетоводен форум
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Имаме
67960
регистрирани потребители, Последено регистриран:
Ivailoss
Форум
www.kik-info.com
Вход
»
Счетоводен и ТРЗ форум
»
ТРЗ форум
(Модератори:
Таня-ЛС
,
_Кети_
) »
Застъпено майчинство чл. 49, ал. 2 от КСО
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Надолу
Автор
Тема: Застъпено майчинство чл. 49, ал. 2 от КСО (Прочетена 1415 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
tupur_lupur
Чисто нов
Публикации: 10
Застъпено майчинство чл. 49, ал. 2 от КСО
«
-:
Януари 10, 2012, 16:19 »
Здравейте!
Имам дъщеря, която на 26.08.2011 г. навърши 1 година, веднага след това се върнах на работа, използвах платения си годишен отпуск и от 29.11.2011 г. съм в болничен за общо заболяване. На 08.02.2012 г. ми предстои издаване на 45 дневен болничен за майчинство. Въпроса ми е ако преди 45 дневния болничен си пусна отпуска за гледане на дете до 2 г. ще мога ли да се възползвам от обезщетението при първото майчинство? В закона пише само, че трябва към момента майката да е отпуска за гледане на дете, а не да е бил непрекъснат отпуск и колко време да е била майката в такъв. Но от НОИ ми казаха, че трябва да е непрекъснат, да не съм се връщала на работа и да не съм ползвала болничен за общо заболяване.
Имат ли правно основание да ми откажат изплащането на обезщетението от първото дете?
Благодаря Ви предварително!
Активен
Таня-ЛС
Moderator
Почетен член
Публикации: 1533
Re: Застъпено майчинство чл. 49, ал. 2 от КСО
«
Отговор #1 -:
Януари 10, 2012, 16:24 »
чл.49(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
Та кой Ви даде този отговор. Никъде не пише, че лицето не е трябвало да се връща на работа и колко време трябва да е в този вид отпуск.
Според мен нямат право да Ви откажат изплащане на обезщетението за второто детенце, да е с размера за първото, ако в момента на излизане в болничен за бременности и раждане, Вие се намирате в отпуск за отглеждане на дете до 2г възраст.
Активен
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон
Таня-ЛС
Moderator
Почетен член
«
Отговор #2 -:
Януари 10, 2012, 16:26 »
Задайте си въпроса в писмо към НОИ и вижте какъв отговор ще получите.
Активен
"Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина. "
Катон
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #3 -:
Януари 10, 2012, 16:28 »
Точно така го тълкуваме и ние. Но инспектора от НОИ, който отговаря за болнични и майчинство ми обясни, че мога да се възползвам от това обезщетение за първо дете САМО ако не съм се връщала на работа, няма ползван болничен за общо заболяване и отпуска за гледане на дете е бил непрекъснат - от единия в другия. Писах им и писмено запитване, но никой не ми е отговорил все още, за да го имам черно на бяло.
Активен
Таня-ЛС
Moderator
Почетен член
«
Отговор #4 -:
Януари 10, 2012, 16:30 »
Пишете тук, до дни ще имате отговор.
E-mail:
NOI@nssi.bg
Активен
Катон
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #5 -:
Януари 10, 2012, 16:39 »
Благодаря! Аз писах до
varna@nssi.bg
, но тук може повече да ми обърнат внимание
При получен отговор ще пиша и тук, за да се знае какви са възможностите.
Активен
Geogal
Чисто нов
Публикации: 3
«
Отговор #6 -:
Януари 16, 2012, 18:06 »
Здравейте,
Имате ли отговор? Аз съм в подобна ситуация - имам застъпване на двете майчинства и бих искала да се възползвам от чл.49, ал.2., но преди това да взема болничен за общо заболяване. По тълкувание на счетоводителите мога да изляза в болничен за общо заболяване за няколко месеца, като малко преди 45дневния се върна в майчиство и пак ще си имам застъпване. Инспекторите от НОИ обаче казват че не е сигурно как "системата ще изчисли обезщетението" при прекъсване на майчинството и ме посъветваха да не рискувам. Аз писах и до
benefits@sofia.nssi.bg
и от там не ми отговориха еднозначно: казват че мога да прекъсвам и пак да си подновявам майчинството когато си поискам, но не ми потвърждават че ще мога да получавам обезщетение като за първото дете. Дали няма някой, който вече да е бил в такава ситуация и да каже как е "сметнала системата" в този случай?
Активен
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #7 -:
Януари 16, 2012, 21:44 »
Писах и на двата адреса и отговор няма. Днес даже повторих запитването с въпрос и кога ще получа отговор. На мен ми споделиха, че дори и да не се "изчисли" както ние искаме майчинството, при подаване на жалба винаги се печели, защото няма правно основание да не е така.
Активен
Geogal
Чисто нов
«
Отговор #8 -:
Януари 17, 2012, 10:49 »
На този, на който аз писах
benefits@sofia.nssi.bg
ми отговориха на следващия ден. А Вие излязохте ли в майчинство отново? Ще Ви бъда благодарна, ако споделите какво е станало в крайна сметка. Може и на лично съобщение. Успех!
Активен
Geogal
Чисто нов
«
Отговор #9 -:
Януари 17, 2012, 13:16 »
Здравейте,
Получих отговор и от друго място - майка, която е била в същата ситуация. Първоначално от НОИ са започнали да й изплащат преизчислена сума за второто дете на основание, че има прекъсване в майчинските. В последствие тя е подала жалба и са я уважили и са започнали да й изплащат сумата като за първото дете и са й доплатили за период, в който е била на по-ниско обезщетение. Така че може би си има решение дори в първия момент да откажат.
Активен
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #10 -:
Януари 17, 2012, 13:21 »
От 24.01 ще изляза в отпуска за гледане на дете до 2 г., а след това от 8.02. в 45 дневен болничен.
И на мен ми бяха обяснили, че с обжалване става. Само ми е чудно защо трябва да е така, като не искат да изплащат парите да си променят закона
Активен
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #11 -:
Януари 23, 2012, 22:44 »
Задавам 4-то питане на 4 различни адреса на НОИ и никой не благоволи да ми отговори!!! Сега писах и до
benefits@sofia.nssi.bg
Една майка ми спомена, че в НОИ са и обяснили, че с подаване на 45 дневния болничен се подавала и молба в която е упоменато, че желаем да се вземе в предвид при изчисляване на обезщетението чл. 49, ал.2. За съжаление на мен не са ми го обяснили лично и не знам за какво точно става въпрос, та включих и това във запитването си. Дано този път някой благоволи да отговори, вече трета седмица чакам отговор
Активен
Таня-ЛС
Moderator
Почетен член
«
Отговор #12 -:
Януари 23, 2012, 22:52 »
От
NOI@nssi.bg
не Ви ли отговориха?
Активен
Катон
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #13 -:
Януари 24, 2012, 10:58 »
Изпратих запитване и до
benefits@sofia.nssi.bg
,
benefits@varna.nssi.bg
,
NOI@nssi.bg
i
varna@nssi.bg
като миналата седмица след запитване кога ще получа отговор ми върнаха, че не е постъпвало запитване - повторих го и все още си чакам ... Явно ги затруднявам с въпроса.
Активен
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #14 -:
Февруари 07, 2012, 15:47 »
07.02.2012 г.
Здравейте,
Ако към началната дата на новите болнични за бременност и раждане вие сте в отпуск по чл. 53 от КСО за гледане на малко дете до2г. Ще се приложи чл. 49 ал. 2 от Кодекса за социално осигруряване. Правилно са ви казали, че е нужно Заявление,, което е в свободен текст и се прикрепя към първия болничен лист или ако е по-късно се представя в деловодството на СУСО.
Хубав ден
Дойчин Дочев
Финансов ревизор
Дирекция "Краткосрочни плащания и контрол"
Столично управление "Социално осигуряване"
На 23.1.2012 г. 21:41, Деси Григорова написа:
Здравейте!
Предстои ми да изляза в 45 дневен болничен за втора бременност, като имам дете на 1 г. и 5 м. След навършване на 1 г. на детето се върнах на работа и след установяване на бременност се наложи използване на болничен за общо заболяване. От 23.01 съм в отпуска за гледане на дете до 2 г. В този случай майчинството води ли се застъпено и имам ли право да се възползвам от чл. 49, ал. 2, според който ще получавам обезщетение като за първото дете? Казаха ми, че с подаване на 45 дневния болничен трябва да подам и молба, в която да е упоменато, че желая да се вземе в предвид чл.49, ал. 2. Има ли някакъв образен на тази молба или е в свободен текст? И има ли правно основание да ми бъде отказано изпълнението на този член?
Благодаря Ви предварително!
След като написах и гневно писмо ЗАЩО не ми се отговаря след 10 мин. получих отговора! Дано да е от полза и за другите майки!
Активен
tupur_lupur
Чисто нов
«
Отговор #15 -:
Март 07, 2012, 11:11 »
Влизам да дам отчет, че майчинството ми е изчислено в предвид чл. 49 ал. 2 Мноооого им досаждах, писах им много запитвания и накрая стана на моето
Успех!
Активен
Мадам Божка
БОЖЕСТВО
Пристрастен
Публикации: 915
«
Отговор #16 -:
Март 07, 2012, 19:29 »
браво
Активен