Процедура за ползване на неплатен отпуск

05.12.2011, 14:24 62334 20

05.12.2011, 14:24
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА НЕПЛАТЕН ОТПУСК
Гошо Мушкаров - д-р по икономика
  1. Приложима нормативна уредба
* Кодекс на труда - чл. 92, ал. 2, чл. 160 - 161, чл. 165, чл. 167а, чл. 170, ал. 2 и 3, чл. 171, чл. 414, ал. 1
* Кодекс за социално осигуряване - чл. 9, ал. 2, т. 3
* Наредба за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) - чл. 47, чл. 48, ал. 3, чл. 49 - 49д, чл. 51, чл. 54, чл. 55, ал. 1

2. Цел на процедурата
Целта на процедурата е да се опише редът за ползване на различните видове неплатен отпуск по КТ и правните основания за това.

3. Страни по процедурата
Работник/служител и работодател. (Обяснението на двете категории е представено в Процедурата за сключване на трудовия договор.)

4. Осъществяване на процедурата

а) Обща характеристика на неплатения отпуск
Неплатеният отпуск е период от време, през който трудовото правоотношение съществува, но работникът или служителят не изпълнява уговорената работа или не се намира в платен отпуск. През неплатения отпуск работникът/служителят не получава трудово възнаграждение, парично обезщетение от ДОО или друго парично плащане.
Неплатеният отпуск с продължителност до 30 работни дни в рамките на една календарна година се признава за трудов и за осигурителен стаж, а над 30 работни дни - само когато това изрично е предвидено в нормативен акт (виж чл. 160, ал. 3 от КТ и чл. 9, ал. 2, т. 3 от КСО).
Работниците/служителите от растениевъдството и животновъдството, механизаторите в селското и горското стопанство и работещите от дърводобива в страната, които работят за неопределено време, когато поради неблагоприятни за работа климатични условия ползват неплатен отпуск, въз основа на заповед, издадена от ръководителя на съответното предприятие, неплатеният отпуск с продължителност до 60 работни дни в рамките на една календарна година им се зачита за трудов стаж (виж чл. 54 от НРВПО).
С цел да се осигури възможност за краткотрайна временна работа в европейски органи, от средата на 2008 г. е приета нова ал. 2 на чл. 160 от КТ. Тази разпоредба задължава работодателя да разреши еднократно ползването на неплатен отпуск до една година на работник или служител, който извън посочените в чл. 120а случаи се намира в правоотношение с институция на Европейския съюз. От същото право се ползват и работници и служители, които са в правоотношения с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор, както и с други международни правителствени организации.
Правната възможност за ползване на неплатен отпуск се поражда при сключване на трудовото правоотношение и не е обвързана с изискване за придобит трудов стаж. Неплатен отпуск може да се ползва само по искане на работника или служитетеля, с изричното съгласие на работодателя за всеки отделен случай.

б) Ползване на неплатен отпуск на общо основание (чл. 160, ал. 1 от КТ)
За ползване на неплатен отпуск по реда на чл. 160, ал. 1 от КТ се прилага следната процедура:
* Работникът/служителят подава до работодателя писмена молба (без утвърден образец), с която иска ползването на неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 от КТ, като не е длъжен да посочват мотивите или други основания за ползване на отпуска. В молбата задължително се посочва началната дата и размерът на искания неплатен отпуск (в работни дни).
* Работодателят по своя преценка разрешава или не разрешава ползването на неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 от КТ.
* Когато работодателят е съгласен лицето да ползва искания неплатен отпуск, той издава заповед за ползване на отпуска (без официално установен образец).

в) Ползване на неплатен отпуск за работа в европейски и други международни организации
Работодателят по силата на чл. 160, ал. 2 от КТ е длъжен да разреши кратковременен неплатен отпуск на негов работник или служител, който е в правоотношение с посочените в същата разпоредба международни официални, двустранни или многостранни междуправителствени организации.
Процедурата за ползване на такъв отпуск е определена с наредба на Министерския съвет.

г) Ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Процедурата е разгледана отделно.

д) Процедура за ползване на неплатен отпуск по чл. 92, ал. 2 от КТ за участие в конкурс по КТ
Правото на неплатен отпуск по чл. 92, ал. 2 от КТ за участие в конкурс по КТ е субективно право на работника/служителя, което може да бъде упражнено независимо от волята и преценката на работодателя по следната процедура:
* Кандидатът за участие в конкурс по реда на КТ писмено уведомява работодателя за датата на провеждане на конкурса и за желанието си да участва в него. Уведомлението се придружава от копия от документите, удостоверяващи кандидатирането за участие в конкурса.
* Работодателят издава заповед, с която разрешава неплатен отпуск за искания от лицето период.
* След провеждане на конкурса кандидатът представя на работодателя документи, удостоверяващи неговото участие в конкурса по дати. Ако лицето не представи такива документи, разрешеният отпуск се счита по реда на чл. 160 от КТ.
*
е) Ползване на неплатен служебен или творчески отпуск по реда на чл. 161, ал. 1 от КТ
Възможността за ползване на неплатен служебен или творчески отпуск се реализира със съгласието на работодателя по реда и процедурата, определени във вътрешен документ на работодателя за ползване на такъв отпуск (виж чл. 161, ал. 1 от КТ).

ж) Ползване на неплатен отпуск по чл. 161, ал. 2 от КТ от щатен синдикален деец
Щатният синдикален деец се счита в неплатен отпуск по основната си месторабота, от която е бил избран на щатна работа. В този период негов работодател е съответната синдикална организация (орган)
* Ползването на неплатен отпуск от синдикалния деец става с писмено уведомяване на работодателя, придружено с препис от протокол за избор на щатната синдикална длъжност.
* Ползването на отпуска по чл. 161, ал. 2 от КТ се прекратява по молба на синдикалния деец, който е загубил това си качество.

з) Ползване на неплатени отпуски по чл. 170, ал. 2 и 3 и по чл. 171 от КТ за обучение без откъсване от работа
Неплатените отпуски във връзка с кандидатстване, обучение и завършване на обучението без откъсване от работа се ползват по процедура, която е разгледана отделно.

и) Прекъсване ползването на неплатен отпуск
Ползването на започнал неплатен отпуск се прекъсва поради друго ползване на друг законоустановен отпуск или по взаимно съгласие на страните по следната процедура:
* Работникът/служителят подава до работодателя молба за прекратяване ползването на неплатения отпуск и я мотивира с причините, ако има такива.
* Работодателят по своя преценка дава или не съгласие за прекратяване ползването на неплатения отпуск, когато за това няма уважителни причини. Когато има уважителни причини, ползването на неплатения отпуск се прекратява.
* Работодателят издава писмена заповед за прекратяване ползването на неплатен отпуск, в която отбелязва колко работни дни отпуск е ползван и какъв трудов и осигурителен стаж трябва да се зачете по този отпуск.
Остатъкът от неплатения отпуск, разрешен преди прекъсване ползването му, може да се ползва по общия ред за същия вид неплатен отпуск.

5. Отговорност при неизпълнение на процедурата
За неизпълнение на процедурата не е предвидена отделна отговорност по КТ. Ако това е било свързано с нарушение на КТ, за него работодателят носи обща отговорност по реда на чл. 414, ал. 1 от КТ и подлежи на имуществена санкция в размер от 1500 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. На виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага глоба в размер от 250 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 2000 лв..
Работник или служител, който не спази процедурата за ползване на неплатен отпуск се счита неявил се на работа без уважителни причини и подлежи на десципленарно наказание, включително уволнение.

6. Документи
Прилагането на процедурата е свързано със създаването на следните документи:
* Молба за ползване на неплатен отпуск по чл. 160 от КТ (без установен образец)
* Заповед за разрешаване на ползването на неплатен отпуск по чл. 160 от КТ (без установен образец)
* Молба за ползване на неплатен отпуск за обучение без откъсване от работа (без установен образец)
* Заповед за разрешаване на ползването на неплатен отпуск за обучение без откъсване от работа (без установен образец)
* Молба за прекъсване ползването на неплатен отпуск
* Документи, обосноваващи прекъсването ползването на разрешения неплатен отпуск
* Заповед за прекъсване ползването на неплатен отпуск.
#1 | 11.09.2014, 00:09
Публикации: 76 / 0
Предстои ми явяване пред ТЕЛК..искам неплатен или платен отпуск до явяването ми пред ТЕЛК , но работодателя ми отказва..какво правя?..от ТЕЛК ми казват , че е длъжен...от ИТ ми казват , че не е..
#2 | 17.09.2014, 10:03
Публикации: 8 / 0
Здравейте! Искам да попитам ако лице на трудов договор ползва 10 дни неплатен отпуск /не е ползвал тази година неплатен отпуск/ по негово желание на общо основание осигуровките за дните на неплатен отпуск са 210/21р.д*10д.неплатен отпуск*8% или 8 лв за сметка на работника а останалите 11 р. д. са си с обичайните осигуровки?
#3 | 17.09.2014, 10:16
Публикации: 6668 / 658
Точно!
#4 | 17.09.2014, 10:26
Публикации: 8 / 0
Благодаря Ви! Много усмивки Ви желая! :wink1:
#5 | 05.02.2015, 21:06
Публикации: 4 / 1
Кой има право на творчески отпуск по чл.161 ал.1 от КТ? Освен сключено допълнително споразумение има ли други изисквания за ползването му?
#6 | 23.09.2015, 10:57
Публикации: 3 / 0
Здравейте, искам да попитам, когато работник или служител е в непрекъснат неплатен годишен отпуск от 2014г., и за 2014г. 30 дни са признати за трудов стаж, има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?. Благодаря Ви предварително. Хубав ден.
#7 | 23.09.2015, 11:08
Публикации: 18 / 0
Здравейте, искам да попитам, когато работник или служител е в непрекъснат неплатен годишен отпуск от 2014г., и за 2014г. 30 дни са признати за трудов стаж, има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?. Благодаря Ви предварително. Хубав ден.
:yes3:
#8 | 23.09.2015, 11:54
Публикации: 5497 / 371
има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?

Всяка календарна година има право на 30 дни неплатен със стаж

#9 | 23.09.2015, 14:07
Публикации: 9297 / 1557
има ли право през 2015г. отново 30 дена да му се зачитат за трудов стаж?

Всяка календарна година има право на 30 дни неплатен със стаж

Една малка корекция - това не е право, а правило. Не се изисква работникът да пожелае част от дните да се зачетат със стаж, а просто ТРЗ-то отброява първите 30 р.д. от първия и всеки следващ неплатен отпуск за годината до изчерпване на дните. След като Вашият чосек е бил в неплатен целия януари, февруари и т.н., то за стаж се зачита периода 01.01. - около 12.02.2015 и това е трябвало да бъде отразено в Д1.
#10 | 23.09.2015, 16:17
Публикации: 5497 / 371
Една малка корекция - това не е право, а правило. Не се изисква работникът да пожелае част от дните да се зачетат със стаж, а просто ТРЗ-то отброява първите 30 р.д. от първия и всеки следващ неплатен отпуск за годината до изчерпване на дните. След като Вашият чосек е бил в неплатен целия януари, февруари и т.н., то за стаж се зачита периода 01.01. - около 12.02.2015 и това е трябвало да бъде отразено в Д1.

 :good:
#11 | 07.10.2015, 16:06
Публикации: 6 / 0
Ако имам сключен трудов договор и съм в неплатен отпуск - 6 и повече месеца, същевременно сключвам граждански договор и работя от вкъщи, следва ли да ме осигуряват по ГД /сумата е под МРЗ/. Договора е за 4 месеца. В декларацията за осигуряването към ГД какво да попълня. Благодаря за отделеното време.
#12 | 07.10.2015, 17:32
Публикации: 261 / 41
Ако имам сключен трудов договор и съм в неплатен отпуск - 6 и повече месеца, същевременно сключвам граждански договор и работя от вкъщи, следва ли да ме осигуряват по ГД /сумата е под МРЗ/. Договора е за 4 месеца. В декларацията за осигуряването към ГД какво да попълня. Благодаря за отделеното време.

да, наличието на трудов договор поражда условие за осигуряване по ГД без значение на размера на получените суми
#13 | 08.10.2015, 10:04
Публикации: 6 / 0
Аз всъщност не попадам в кръга на осигурените лица /плащам само ЗОВ/, не би трябвало да имам осигуровки по ГД! Догодина през 30-те работни дни неплатен отпуск, зачетени за осигурителен стаж ще имам осигуровка по ГД.
Мисля че така е  правилно!? Благодаря... 
#14 | 20.04.2016, 13:59
Публикации: 1 / 0
Здравейте , имам следния въпрос: лице което е било в майчинство до 2 години на детето вече свършиха.Фирмата в която работи отдавна няма дейност няма приходи но не е заличена.Няма какво да предложим на майката осен прекратяване по вз съгласие.Тя не е съгласна и има да ползва 53 дни платен отпуск , които ние няма как да платим нито като обезщетение,Въпросът ми е може ли работодателя да я пусне в неплатен отпуск като се има в предвид гореизложеното?
Благодаря!
#15 | 20.04.2016, 14:01
Публикации: 5497 / 371
Въпросът ми е може ли работодателя да я пусне в неплатен отпуск
Ако има заявление от майката - да

няма как да платим нито като обезщетение
Рано или късно ще се наложи да плащате обезщетение.
#16 | 20.04.2016, 15:32
Публикации: 4365 / 719
Рано или късно ще се наложи да плащате обезщетение.

Да, по-добре сега, ще спестите лихви.
А платеният отпуск с какво ще помогне - не се сещам?!? Освен някакво отлагане в бъдещето, на което майката едва ли ще се съгласи.
#17 | 31.05.2016, 19:56
fety
Здравейте!
Аз съм учител и смятам да отида на работа в Англия през лятната ваканция, но ако ми хареса работата искам да остана за по-дълго. Там работодателя ще ми сключи трудов договор за този период, през който ще работя. Въпроса ми към Вас е , мога ли да ползвам неплатен отпуск в рамките на една година по чл.160, ал.2 ? Може ли директора на училището да ми откаже?  Подава се молба и копие на трудов договор ли и мога ли да го прекъсна този неплатен отпуск по всяко време?
Благодаря предварително !
#18 | 31.05.2016, 20:34
Публикации: 4365 / 719
КТ Чл. 160. (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.

Значи, може да разреши, може и да не разреши. 160 (2) мисля, че не важи в случая.

Само не знам заявление за колко дълъг отпуск ще подадете - за лятото ли, за година ли? Прекратяването, предполагам, става по реда на разрешаването, не открих нарочен текст в кодекса или наредбата (ама погледнах само по диагонал).
#19 | 31.05.2016, 20:38
fety
Заявление ще подам за лятото за платен отпуск, а след това ще  искам неплатен, ако стане де. А тази ал.2 по чл.160 кога може да се ползва?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група