Обезщетение на бащата до 15 дни при раждане на дете

05.12.2011, 12:37 55391 3

05.12.2011, 12:37
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ НА БАЩАТА ДО 15 КАЛЕНДАРНИ ДНИ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Нели Вангелова – н-к на отдел в НОИ
Правно основание на процедурата
Кодекс на труда - чл. 163, ал. 7.
Кодекс за социално осигуряване - чл. 40, ал. 3 и чл. 48а - 52.
Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО (НИИПОПДОО).

Цел на процедурата
При раждане на дете, за 15-дневния отпуск от раждането, на бащите се предоставят парични обезщетения, които заместват в определена част загубеното им трудово възнаграждение.

Страни по процедурата
Първа страна:
Правоимащите лица - бащите, осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или иначе казано за четирите фонда на ДОО – „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство”, „Трудова злополука и професионална болест” и „Безработица”; за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, т. е. за фондовете Пенсии” и „Общо заболяване и майчинство”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест – за фондовете „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство” и „Трудова злополука и професионална болест”, както и бащите, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, придобили право на парични обезщетения при раждане на дете преди ликвидацията или прекратяването.

Втора страна:
Осигурителят на бащата с право на обезщетение.

Трета страна:
Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където е регистриран осигурителят или самоосигуряващият се.

Описание на процедурата
1. Условия за придобиване право на парични обезщетения при раждане на дете:
- бащите трябва да са осигурени за общо заболяване и майчинство към началото на отпуска при раждане на дете;
- бащите трябва да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж към началото на отпуска при раждане на дете като осигурени за общо заболяване и майчинство.
- да е разрешен отпуск при раждане на дете. Правото на 15-дневния отпуск при раждане на дете е уредено в чл. 163, ал. 7 от КТ, а начинът за разрешаване - в чл. 45а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Този отпуск е строго фиксиран - 15 календарни дни от изписването на детето от лечебното заведение. Заявява се и се ползва в календарни дни. Може да се ползва наведнъж или на части, но в рамките на 15 календарни дни, които се броят от изписването на детето. Отпускът се разрешава от работодателя, със заповед, въз основа на подадено от лицето писмено заявление, към което се прилагат копие от акта за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Няма утвърден образец на документа, който се издава от лечебното заведение, необходимо е той да съдържа датата на изписване на детето. При раждане на близнаци, ако те се изписват от лечебното заведение по различно време, бащата има право на избор спрямо кое изписване да ползва полагащия му се 15-дневен отпуск.
15-дневният отпуск при раждане на дете се ползва от бащата на самостоятелно основание и не е във връзка с правото на майката на отпуск за бременност и раждане.
Бащата е длъжен да уведоми предприятието, ако по време на ползване на отпуска:
1. бракът бъде прекратен с влязло в сила решение;
2. бащата престане да живее в едно домакинство с майката на детето;
3. детето бъде дадено за осиновяване;
4. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
5. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
6. детето почине.
Ползването на отпуска може да бъде прекратено от бащата с писмено заявление до предприятието.
- отпускът при раждане да е разрешен, след като осигуряването е възникнало и не е било прекъснато или прекратено.

2. Необходими документи за изплащане на паричното обезщетение.
Това обезщетение се изплаща на правоимащите бащи срещу представени от тях следните документи:
- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл.50, ал. 6 от КСО по образец, приложение № 13 към НИИПОПДОО, заедно със заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска и от документа от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето;
- декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО – това е декларация за личната банкова сметка, по която ТП на НОИ ще преведе полагащото се парично обезщетение. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.
Когато правоимащото лице пребивава в държава –членка на Европейския съюз или в държава, с която РБългария има договор за износ на парични обезщетения, предоставяни от ДОО, обезщетението може да се преведе по посочена банкова сметка в държавата по пребиваване.

3. Ред и срокове за представяне на необходимите документи в съответното ТП на НОИ.
Осигурените бащи представят необходимите документи на осигурителя си, който ги завежда в отделен дневник. Документите се представят от осигурителя в съответното ТП на НОИ за всеки календарен месец не по-късно от 2 дни след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването.
Самоосигуряващите се лица представят необходимите документи в съответното ТП на НОИ не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
Съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества представят необходимите документи на дружеството, чрез което се осигуряват. Документите се представят от дружеството в съответното ТП на НОИ за всеки календарен месец не по-късно от 2 дни след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването.
За посочените три групи лица документите се представят в съответното ТП на НОИ с придружително писмо по образец, приложение № 8 към НИИПОПДОО, на хартиен носител и опис по образец, приложение № 9 към НИИПОПДОО. При едновременно представяне на повече от 5 броя основни документи – болнични листове и/или заявления-декларации, данните от придружителното писмо, описа и от декларациите за банковите сметки задължително се представят на електронен носител, изготвен с програмен продукт, предоставен от НОИ или по утвърден от НОИ формат. С едно придружително писмо и с един опис се представят общо не повече от 50 броя болнични листове и/или заявления-декларации.
Осигурените бащи, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя представят сами или чрез упълномощени лица необходимите документи в съответното ТП на НОИ, в 3-годишния давностен срок по КСО. За тези лица документите се представят без придружително писмо и опис, а с заявление по образец, приложение № 11 към НИИПОПДОО.
Когато лицето работи при повече от един осигурител, или е осигурено по повече от едно основание за осигуряване, то трябва да попълни и да представи по едно заявление-декларацията на всеки от осигурителите или за всяко от основанията. Заявление-декларацията, приложение №13 към НИИПОПДОО се попълва и представя в толкова екземпляра колкото са осигурителите или основанията за осигуряване.
При липсващи или нередовни документи съответното ТП на НОИ, приело документите изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, в срок от 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите. Липсващите и коригираните документи се представят в съответното ТП на НОИ в срок от 7 работни дни от получаването на уведомителното писмо.
Ако в срок от 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или в ТП на НОИ не бъдат представени липсващите или коригиращи документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетението се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните от информационната система на НОИ.

4. Начин на представяне на документите в съответното ТП на НОИ.
Необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения на бащите при раждане на дете се представят в съответното ТП на НОИ по два начина:
- от осигурителя, неговия клон или поделение, когато е самостоятелен осигурител; от осигурителните каси; от самоосигуряващите се лица и от осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя;
- чрез упълномощени от тях лица – не е необходимо да има пълномощно, а упълномощения приносител на документите да представи документа си за самоличност.
При промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения при раждане на дете лицата, попълнили и представили документите за изплащането им, попълват и представят по описания по-горе ред, в срок от 3 работни дни от промяната, декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения от ДОО по образец, приложение № 12. Тази декларация се представя в съответното ТП на НОИ по същия ред и начин, както и основните документи за извършване на плащанията на тези обезщетения, но в срок от 3 работни дни от получаването й.

5. Размер на обезщетението при раждане на дете.
Начинът за изчисляване на паричните обезщетения на бащите при раждане на дете е същият, както на майките /осиновителките/ и е уреден в чл. 49 от КСО и чл. 16 – 20 от НИИПОПДОО.
Дневното парично обезщетение при раждане на дете се определя по същия начин, както за бременност и раждане и е в размер 90 на сто от среднодневния доход на бащата за 12 календарни месеца, предхождащи месеца, в който е датата, считано от която е разрешен отпуска. То също се ограничава до среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено, но не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата.

6. Изплащане на паричното обезщетение при раждане на дете на бащите.
Паричното обезщетение се изплаща на правоимащите бащи, за които са подадени коректни документи и коректни данни за осигуряването им, в срок от 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното ТП на НОИ. Изплащането на обезщетението се извършва само по банков път. Полагащите се суми се превеждат от съответното ТП на НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.

7. Давност.
От 1 януари 2009 г. давността се определя по нов начин. Паричните обезщетения при раждане на дете могат да бъдат поискани от правоимащите лица в срок от 3 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят.

8. Санкции.
Който наруши разпоредбите на КСО или на нормативните актове по прилагането му или не изпълни задължително предписание на контролен орган, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв.
Който състави документ с невярно съдържание с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.
При повторно нарушение виновното лице се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.
Нарушенията на осигурителното законодателство се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

Необходими документи в зависимост от конкретния случай:
1. Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при раждане на основание чл. 50, ал. 6 за 15 календарни дни по образец, приложение № 13 към НИИПОПДОО;
2. Заверено от осигурителя копие от заповедта за разрешаване на отпуска;
3. Заверено от осигурителя копие от документа от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето;
4. Заверено от осигурителя копие от заповедта за прекратяване на правоотношението;
5. Документ за заверен трудов, служебен и осигурителен стаж;
6. Декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО.
#1 | 09.10.2015, 11:29
Публикации: 162 / 6
Здравейте,
относно обезщетението на бащата за раждане на дете, се интересувам споменатата по-горе декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и живеят в едно домакинство, в свободен текст ли е или има бланка.
#2 | 09.10.2015, 11:35
Публикации: 5497 / 371
Вижте това
#3 | 09.10.2015, 11:55
Публикации: 162 / 6
Благодаря, dalila.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група