Стартира регистрирането на фирмите за електронно подаване на болнични в НОИ

01.12.2015, 15:02 16890 5

01.12.2015, 15:02
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
150 000 фирми и самоосигуряващи се ще трябва да се регистрират в Националния осигурителен институт (НОИ), за да могат от 1 януари да подават документи за ползване на болничен на работниците и служителите си, според управителя на НОИ Бисер Петков, съобщава в. “24 часа”.

По електронен път вече ще се подават и документите за изплащане на обезщетения на жени, които ползват отпуск за раждане или за отглеждане на малко дете.

От началото на 2016 г. болничните листове ще са изцяло електронизирани.

Бисер Петков

Регистрацията на фирмите ще става изцяло по електронен път през сайта на НОИ. Регистрацията започва от 1 декември 2015 г. и ще се извършва онлайн чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ, обясниха от осигурителния институт.

При компаниите, които решат да упълномощят счетоводител да обработва от тяхно име болничните листа, ще се наложи отиване до гише в някое от териториалните поделения на НОИ, обясни Петков. Това е, за да се удостовери, че издаденото пълномощно е валидно и човекът наистина ще представлява компанията.

Компаниите, които изберат да ползват софтуера на НОИ, ще могат да подават документите си онлайн през страницата на осигурителния институт. При тях подаването на документите за всеки болен служител ще се извършва в реално време.

В НОИ вече няма да се приемат документи за болнични на гише. Прави се изключение само за много малките работодатели. Те ще могат да създават документите за своите работници по различно време в зависимост от това кога е занесен при тях болничният лист. Изпращането към НОИ пък ще може да става както в реално време, така и отложено, ако счетоводителят прецени, и софтуерът, който ползва фирмата, позволява.

От регистрация и подаване на болничните листове по електронен път са освободени само работодатели, които подават до 2 документа, обясниха от НОИ. Те ще могат да продължат да подават и офлайн, както досега. Това ще става на хартия или електронен носител в съответното териториално поделение на НОИ.

И за малките фирми обаче няма да има пречка да подават по електронен път документите, ако имат желание.Компаниите, които имат до 10 документа за подаване, също ще имат право на избор. За тях подаването на документите на хартия не важи.Те ще могат да изберат дали да занесат дискета или диск в НОИ, или да си пускат декларациите по електронната система. Работодателите с над 10 удостоверения и осигурителните каси ще ползват само електронното подаване на документи.

Отново НОИ ще предостави техническите изисквания към допълнителния софтуер, както и кодовете за връзването му с осигурителния институт.

От 1 януари 2016 г. се променят и образците на документи, които работодателят подава в НОИ, за да ползват работниците му обезщетения за болест или майчинство. Те са описани в нова наредба за обезщетенията на осигурителния институт и са съответно приложения с номера 9, 10 и 11, обясниха от НОИ. През януари вземат удостоверения на гише, но за болни от декември.

Въпреки че срокът за регистрация на работодателите в системата за електронните болнични е декември 2015 г., те ще могат да носят документи на хартия и през януари следващата година. Това обясни управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Хартиените документи обаче трябва да са за болнични, които са издадени от лекар или лекарска комисия до 31 декември 2015 г., уточни Петков.

Регистрация в системата за електронните болнични ще може да се прави и през всеки един месец от 2016 г. особено от работодатели, при които няма болни служители от началото на годината.

Реално с подаването на информацията от работодателите онлайн завършваме системата за въвеждането на електронния болничен лист, обясни Петков. През миналата и тази година течеше регистрация на лекарите и от 1 януари 2015 г. те започнаха да ги подават електронно към НОИ. От 1 юли 2015 г. пък лекарите престанаха напълно да издават хартиени болнични. Запази се обаче досегашният ред за работодателите през цялата 2015 г.

Намаляват с по пет дни сроковете за подаване на документи и за плащане

С по 5 дни се намаляват през 2016 г. сроковете за изплащане на болничните по сметките на хората и за подаване на удостоверенията от страна на работодателите.
Фирмите са задължени да подават всички документи за болните си работници към НОИ до 10-о число на месеца, който следва месеца, през който болният работник им е предал документите от лекаря. Тази промяна е предвидена в Кодекса за социално осигуряване и ще бъде приета от парламента заедно с бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. В момента срокът за работодателите е 15-о число на месеца.

С 5 дена ще бъде съкратен и срокът, в който НОИ изплаща обезщетенията, обясни управителят на института Бисер Петков. Това обаче ще стане от 1 юли 2016 г., когато се очаква всички работодатели да са се регистрирали в електронната система на НОИ.

В момента болничните се изплащат до 15 работни дни, след като в осигурителния институт са постъпили всички документи от лекаря и работодателя. Според Петков от 1 юли този срок ще бъде намален на 10 работни дни. Причината била, че вече няма да се губи време за ръчно въвеждане на данните на болните.
#1 | 02.12.2015, 11:14
Публикации: 31 / 0
А как ще се предават декларация за банкова сметка и удостоверение за IBAN?
#2 | 02.12.2015, 12:17
Публикации: 11932 / 2174
А как ще се предават декларация за банкова сметка и удостоверение за IBAN?

Нали банковата сметка я обявяваме в записа на документите към болничния - това ще е инфото за НОИ. Формулярите ще съхраняваме при нас.Ставаме "контрольори" на документите и ще има вече поле за проверки от НОИ за правомерно издадените и съхранени в досието на наетите документи. Така го разбирам аз.
#3 | 02.12.2015, 12:38
Публикации: 45 / 1
А защо след като пишеше , че регистрацията ми е успешна и съответно ми дойде писмо на мейла , сега функциите не са активни , самата употреба на приложението от 01.01.16 ли ще започне или от този месец?
#4 | 02.12.2015, 12:46
Публикации: 11932 / 2174
До 31.12.2015 всичко се подава по стария ред. Следва да се очаква и нова програма за болнични и обезщетения.
#5 | 03.12.2015, 16:50
Публикации: 2 / 1
Системата обаче не работи естествено!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група