Амортизация

26.11.2015, 15:22 14020 11

26.11.2015, 15:22
Публикации: 592 / 13
Здравейте !
Купува се сграда и машини ( производствено оборудване ).
В следващите 6 месеца има само ремонтни дейности в сградата.
Кога следва да започне начисляването на амортизацията на сградата - от датата на закупуване или след като е приключил ремонта и започне да се използва по предназначение ?
За машините -когато започнат да се използват, нали ?
#1 | 26.11.2015, 16:17
Публикации: 574 / 56
Начисляване и отчитане на амортизацията
6.1. Начисляването на амортизацията започва от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е придобит или въведен в употреба.
6.2. Начисляването на амортизацията се преустановява от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е изведен от употреба, независимо от причините за това.
6.3. Начислената амортизация се отчита като разход и като коректив за срока на ползване на амортизируемия актив.
6.4. При извеждане на амортизируем актив от употреба (без консервиране) отчетената амортизация се отразява счетоводно в намаление на отчетната стойност на актива.
6.5. Промени в отчитането на амортизациите се правят по изключение и могат да произтичат от:
а) определяне на нов метод за амортизация на група от сходни амортизируеми активи - при промяна в очаквания модел на икономическите ползи;
б) определяне на нов срок на годност - при промяна в параметрите, които предприятието е взело предвид при определяне на първоначалния срок на годност;
в) изменения в отчетната стойност на налични амортизируеми активи, които могат да бъдат:
- увеличения на отчетната стойност от извършени от предприятието подобрения, и/или
- увеличения или намаления на отчетната стойност по реда на друг счетоводен стандарт;
г) определяне на нова остатъчна стойност - при промяна в параметрите, които предприятието е взело предвид при определяне на първоначалната остатъчна стойност.
Амортизационна политика
7.1. Предприятието следва да разработи собствена амортизационна политика, съобразена с изискванията на този стандарт, в която да се посочи информация за:
а) възприетия подход за класифициране на активите като дълготрайни материални и нематериални и като амортизируеми и неамортизируеми;
б) възприетия подход при определянето на срока на годност на амортизируемите активи;
в) възприетия подход при определянето на остатъчната стойност на амортизируемите активи;
г) възприетия метод на амортизация по класове от сходни амортизируеми активи;
д) друга информация по преценка на предприятието.
7.2. Предприятието трябва периодично да преразглежда оценката за полезния срок на годност на дълготрайните материални и нематериални активи и ако очакванията се различават значително от предишните оценки, полезният срок на годност следва да се коригира, както и начислената амортизация за текущия и бъдещи периоди.
7.3. Прилаганият метод на амортизация следва периодично да се преразглежда и ако е настъпила значителна промяна в очакваните икономически изгоди от тези активи, методът следва да се промени. Промяната на метода на амортизация се осчетоводява като промяна в приблизителните счетоводни оценки, а амортизационните отчисления за текущия и бъдещите периоди трябва да се коригират.


Това е малка извадка от СС4 която трябва да ти изясни ситуацията!
#2 | 26.11.2015, 16:43
Публикации: 592 / 13
Значи ние може да си изберем : Начисляването на амортизацията започва от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е придобит или въведен в употреба.
Въведен в употреба какво точно значи - когато се черпи икономическа изгода (за сградата вече се извършва производствена дейност) или когато той е наличен и в момента има само разходи по него?
#3 | 26.11.2015, 17:02
Публикации: 11932 / 2174
Понеже не уточнявате за счетоводни или данъчни амортизации е питането :

данъчни амортизации : от датата на въвеждане в експлоатация

ЗКПО
.............
Начисляване на данъчни амортизации
Чл. 58. (1) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Начисляването на данъчна амортизация започва от началото на месеца, в който данъчният амортизируем актив е въведен в експлоатация или от началото на следващия месец. Датата на въвеждане в експлоатация следва да е документално обоснована.


счетоводни амортизации

от цитирания по-горе СС4

при покупка - от месеца, следващ месеца на придобиване
при придобиване по стопански начин - от месеца, следващ този на въвеждане в експлоатация

#4 | 26.11.2015, 17:29
Публикации: 11932 / 2174
само допълвам :

данъчни амортизации : от началото на месеца на въвеждане в експлоатация или от началото на следващия месец
#5 | 19.12.2015, 15:24
Публикации: 87 / 0
Здравейте, неоткрих друга тема за амортизации на ДМА и затова пиша тук.
Фирма с Дейност на лекари по дентална медицина закупува дигитален панорамен рентген. В коя група трябва да бъде осчетоводен?

1. машини, производствено оборудване, апаратура   30% или греша.

#6 | 22.12.2015, 17:08
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Здравейте,
Според мен, от данъчна гледна точка е медицинско оборудване, т.е. 30%, но от счетоводна гледна точка - реалният полезен живот на актива.
#7 | 22.12.2015, 18:18
Публикации: 87 / 0
Благодаря Ви за отговора. Притесняваше ме голямата стойност на амортизациите. Медицинската апаратура се смята за остаряла след 7 години употреба. Това значи ли,че реалния полезен живот на актива  трябва да бъде 7 години, и от това следва  счетоводните амортизации - 15 %.
#8 | 22.12.2015, 19:22
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Точно така. Ако приемате препоръка уточнете максимално точно полезният живот на актива - 7, 8, 9 години... Колкото толкова. В повечето случаи данъчните амортизационни норми са стимулиращи (например: малко фирми събарят сградите си на 25-та година :smile1: ) и изглежда много примамливо те да се използват, защото можете да излезете на данъчна загуба. От друга страна е възприето да се счита, че амортизацията, бидейки непаричен разход е реален паричен поток, което не е вярно! Амортизацията се превръща в реален паричен поток само чрез цената...
Мога да продължа темата защото е интересна, но в момента нямам време да пиша. Ако финансовите аспекти на амортизациите са Ви интересни, бих Ви препоръчал да посетите семинара „Счетоводство и финанси за нефинансови мениджъри“, на който съм автор и водещ. Там ще получите, като част от материалите, и моята книга с едноименно заглавие.
#9 | 22.12.2015, 20:04
Публикации: 11932 / 2174
Медицинската апаратура се смята за остаряла след 7 години употреба. Това значи ли,че реалния полезен живот на актива  трябва да бъде 7 години, и от това следва  счетоводните амортизации - 15 %.

Имайте пред вид, че чл.55 ЗКПО регламентира максималния размер на годишните данъчни амортизационни норми.

ЗКПО
Чл. 55.
(2) Годишните данъчни амортизационни норми се определят еднократно за годината и не могат да превишават следните размери:
.................

Вие бихте могли да определите  данъчна АН , която да е еднаква със счетоводната АН , ако не желаете те да са различни и това отговаря на Вашата счетоводна политика.
#10 | 22.12.2015, 20:46
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Колеги, личното ми убеждение е, че не е работа на счетоводителя самостоятелно да определя амортизационни планове (особено счетоводни!) и политики. Темата наистина е много интересна, но и продължителна във времево измерение.
#11 | 24.12.2015, 17:10
Публикации: 87 / 0
Приемам препоръката за  точното определяне на полезен живот на актива. Благодаря за разясненията,
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група