Данък “уикенд” бе отхвърлен от Комисията по бюджет и финанси

19.11.2015, 21:38 7708 2

19.11.2015, 21:38
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Споровете около ДДС-то на автомобилите и имотите, използвани за фирмени и лични цели породиха пълен хаос в комисията.

Комисията по бюджет и финанси към парламента отхвърли днес на второ четене предложението на Министерски съвет за 30%-ното орязване на данъчния кредит за служебните коли, използвани и за лични цели. Не бе прието и предложението регистрираните лица да начисляват обратно ДДС за фирмени имоти и автомобили по специална методика, определена на Министъра на финансите, в зависимост от дела на лично ползване.

Текстове породиха хаос и спорове на второ четене в комисия по бюджет и финанси днес. Депутатите от БСП, ДПС и Патриотичния фронт се обявиха против всички промени в тази част на ЗДДС, а от Реформаторския блок предложиха процента за непризнаване на данъчния кредит да бъде намален от 30% на 10%. За плоска удръжка от данъчния кредит настоя и председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ. В крайна сметка комисията отхвърли текстовете за промени в тази част на ЗДДС.

Очакванията са НАП да намери друг начин да контролира и санкционира приспадането на ДДС на фирмени активи, ползвани и за лични нужди, тъй като и в сега действащия закон има предвидени текстове за начисляване на ДДС за лична употреба.
Първоначална идеята на Министерство на финансите бе да се начислява ДДС за всички стоки и услуги със стойност над 700 лева, които се ползват едновременно за служебни и лични нужди. Предложеният режим предвиждаше регистрираното по ДДС лице да подава отделна декларация за всеки случай преди използването, на база на методика за пропорционално разпределение на направените преки разходи. След като идеята бе посрещната от множество критики от страна на бизнеса и счетоводителите, в крайна сметка внесените текстове бяха коригирани до някъде. Предвидено бе да се декларират служебните транспортни средства и недвижими имоти със смесено предназначение, които са със стойност над 5000 лв.

Във връзка с желанието на държавата да наложи ограничение за ползването на данъчния кредит за фирмените автомобили законопроектът предвиждаше да се признава само 70% от данъчния кредит за фирмени леки автомобили и разходите по тях, като горива поддръжка и ремонт. (Това не се отнасяше за леките автомобили, в които броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5, за които така или иначе не е налице право на данъчен кредит.) И тъй като европейската ДДС директива не допуска такова ограничаване на данъчния кредит, то правителството възнамеряваше да поиска разрешение от Европейската комисия, и чак след получаването му, измененията в ЗДДС да влязат в сила. Всички тези идеи бяха отхвърлени на днешното заседание на бюджетната комисия.

Комисията отхвърли и въвеждането на данък “градинка”. Предложението за него беше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, от догодина да плащат имотен данък. Не бе прието компромисно предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова данък да има само за нивите с данъчна оценка над 1680 лв. Надделя мнението, че изобщо не трябва да се въвежда такъв налог.

Предстои НС да гласува на второ четене пакета с промените в основните данъчни закони за 2016 година.
#1 | 25.11.2015, 14:10
Публикации: 1703 / 207
Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане, станала популярна с названието данък "уикенд", не успя да мине на второ четене в Народното събрание.

Източник: Депутатите не успяха да приемат окончателно "данък уикенд"
#2 | 25.11.2015, 20:45
Публикации: 825 / 178
Ами, щеше да излезе, че депутати, министри, шефове на агенции, държавни и общински служители, полицаи и военни ползват служебни автомобили за лични нужди през УИКЕНДА  и нямаше да плащат този данък, или поне не от от джоба си, докато за фирмите - нямаше да се размине. Абе, напоследък някои хора съвсем се взеха за патриции, а плебеите - непрекъснато да им поддържат увеличаващите се разходи за луксозен и охолен живот?!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група