НАП София събра принудително над 34 млн. лева от запори на плащания

08.10.2015, 17:51 4670 1

08.10.2015, 17:51
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Над 34 млн. лева просрочени задължения събра столичната дирекция на НАП от запори на плащания към нейни длъжници, съобщиха от приходната администрация. Става дума за плащания по договори на стойност от и над 100 000 лева с ДДС, по които платци са разпоредители с бюджетни средства.

Съгласно решение на Министерския съвет, от 1 декември 2014 г. преди извършване на преводи по такива договори, разпоредителите с бюджетни средства, задължително изпращат в НАП информация с данни за лицето получател на плащането, размера на дължимата сума, данни за банковата сметка, по която ще се прави превода и нейния титуляр. Целта на тази мярка е, ако сред получателите на средства по такива договори, има длъжници към хазната, НАП да наложи запор върху предстоящата за изплащане сума, до размера на просрочените публични задължения. Запорираната сума се превежда от платеца по сметките на приходната агенция, след получаване на разпореждане за изпълнение.

Част от събраната сума - 12.4 млн. лв., е  постъпила след проведен разговор със задължените лица и наложени обезпечителни мерки. Останалите 21.7 млн. лв. са събрани след принудителни действия на публичните изпълнители – запор на вземания от трето лице.

Същевременно, само през септември, след изпращане на уведомителни писма, в хазната са постъпили  4 млн. 252 хил. лева от длъжници с наложени вече обезпечителни мерки. Лицата побързали да платят доброволно задълженията си, след като столичната НАП ги уведомила, че ако публичният дълг не бъде погасен или не бъде предложен начин и срок за заплащането му, който да удовлетвори държавата, НАП ще пристъпи към публична продажба на запорираното вече тяхно имущество.
   
Продължават и акциите в търговски обекти, с цел изземане на касовата наличност от длъжници към бюджета.

През септември служители на столичната дирекция са направили  изненадващи проверки в 20 обекта в София и са иззели наличните в касите им пари. Посетени са 15 автосервиза и 5 магазина за хранителни стоки, които реализират приходи, но собствениците им системно не внасят задълженията си към бюджета.
#1 | 09.10.2015, 11:50
Публикации: 1703 / 207
От приходната администрация поясняват, че към тези действия на публичните изпълнители се пристъпва в случаите, когато длъжникът, въпреки че разполага с парични средства и значителни обороти, системно не се издължава към бюджета за данъци и осигуровки. Запорът върху средства в касата на длъжника и изземване на наличния оборот на търговски обект е част от обезпечителните мерки, посочени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс /ДОПК/.
От НАП - В. Търново приканват лицата с просрочия към бюджета, които изпитват временни затруднения, да посетят приходната агенция, за да договорят периодите и начините на погасяване на задълженията, тъй като проверките в обектите на неизрядните данъкоплатци ще продължат.

Източник: Данъчни иззеха 9500 лв. касова наличност от 15 търговски обекта
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група