Предложението за до 2% данък за общините отпада, за данък "смартфон" не е ясно

16.09.2015, 14:59 5380 0

16.09.2015, 14:59
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Цветан Цветанов обяви, че финансовият министър ще се откаже от намерението си да позволи увеличение на плоския данък с до 2%. Финансовият министър Владислав Горанов ще се откаже от идеята си за допълнително данъчно облагане на доходите на физическите лица в полза на общинските бюджети.

Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Народното събрание.

Решението за редакция на проекта за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане е взето след среща на коалиционните партньори с министрите от кабинета във вторник вечерта, съобщава Webcafe.

"Имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. След разговори с кметовете ни установихме, че това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", каза днес Цветан Цветанов, цитиран от в. "24 часа".

Идеята за допълнително увеличаване на плоския данък до 2% с решение на общините всъщност беше заложено в предизборната програма на ГЕРБ в кампанията през 2014 г.

Данък "смартфон"

От изказването на Цветанов обаче не става ясно дали ще отпадне и друго спорно предложение на Министерството на финансите, което възнамерява да задължи всички търговци да декларират пред НАП служебната си техника на стойност над 700 лева.

Законопроектът задължава всички фирми да декларират начина на ползване на услуги и служебната техника, които са стойност над 700 лева, за която им е приспаднато ДДС - автомобили, компютри, лаптопи, смартфони от по-висок клас и др. или интернет-достъп, ток, вода и други режийни разходи в офиси.

В случай че те се използват едновременно за целите на бизнеса, но и за лични нужди, данъчната основа на използваните стоки или услуги ще се разпределя пропорционално на степента на използването им за цели, различни от икономическата дейност.

Всяка недекларирана стока или услуга ще бъде отчитана като ползвана единствено за лични нужди и ползвания до сега данъчен кредит ще бъде дължим от регистриранато по ДДС лице.

Повече за това предложение тук.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група