Дисциплинарно уволнение

27.08.2015, 14:56 3328 3

27.08.2015, 14:56
Публикации: 6 / 0
Здравейте! Когато работодателя иска да уволни работник дисциплинарно като го наказва на основание чл.190 т.3 - системни нарушения на трудовата дисциплина, каква точно е процедурата преди да се наложи това уволнение? Трябва ли да има обяснителни записки от ръководителя на звеното до директора, за да може той съответно да го извика писмено да даде обяснения? И колко пъти трябва да е нарушил диспицлината и да е викан при директора, че да може да си наложи това наказание?
#1 | 27.08.2015, 15:09
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
дисциплинарното наказание се налага по определен ред. Като на първо място трябва да бъде поискано писмено обяснение от работника. И както споменахте обяснителна записка от ръководителя на звеното, би трябвало да има документ - дали ще е записка, писмо, или с някакво друго име. В закона не е посочено колко точно пъти трябва е извършено нарушението, за да се стигне до дисциплинарно наказание. Ако преди това са му налагани други дисциплинарни наказания, като забележка, и работникът не е поправил поведението си, може да му бъде наложено и по-тежко наказание. Като за нарушаването на трудовата дисциплина трябва да има доказателства. Зная от адвокати, че дисциплинарните наказания лесно могат да бъдат атакувани в съда, ако липсват надеждни доказателства за вината на работника, и документи свързани с нарушението.
#2 | 27.08.2015, 15:30
Публикации: 6 / 0
Благодаря за отговора, но ме  притеснява чл.189, ал.2 отКТ,че за едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание. Ако съм го наказвалас предупреждения за уволнение за същото провинение, може ли да го уволня, ако продължава?
#3 | 27.08.2015, 15:38
Публикации: 314 / 38
Може.
Нека има докладна от установилия нарушението до ръководството; искане на обяснения /добре е да са писмени/ от провинилото се лице; да представи обясненията /пак писмено/; и накрая заповед за налагане на съответното наказание.
Едно и също по вид нарушение = един вид наказание. След като за същото провинение има наложено вече наказание, значи налагате следващото.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група