Комисионен договор

03.08.2015, 12:09 8897 7

03.08.2015, 12:09
Публикации: 9 / 0
Може ли малко помощ аз съм управител на фирма и се водя самоосигуряващо се лице на 420лв. Но този месец подписах комисионен договор с една фирма но аз като физическо лице. Може ли някой да ми каже как да си сметна колко данък ще платя на тези пари по договора и какво точно трябва да правя кога да внеса парите и с каква декларация.
#1 | 03.08.2015, 13:49
Публикации: 186 / 19
Вие като самоосигуряващо се лице сте задължен/а сам/а да удържате и внасяте данъците си. Когато получите възнаграждение по договора ще ви бъде издадена СИС за сумата, която сте се договори БЕЗ да са удържани осигуровки и данък. Тук има спорен момент: едни колеги казват, че не трябва да се издава СИС, когато получател е самоосигуряващо се лице, други са на обратното мнение /СОЛ да издаде фактура или друг документ/. Аз лично издавам /изключително рядко ми се случва да имам такива случаи/ и прилагам писма от НАП относно този казус, един ден ако стане нещо да не ги търся ...
След това, вие трябва да си изчислите осигуровките, данъка, да подадете съответните декларации и да внесете парите в НАП.
Ако прочетете това, ще ви се изясни какво точно трябва да правите:
- чл.7, ал.4 от КСО
- ЗДДФЛ /няма как да гадаем какъв точно ще ви е дохода и други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъчната основа по ЗДДФЛ. В същият закон ще намерите и сроковете, в които трябва да подадете декларация за ав.данък и съответно плащането му
#2 | 03.08.2015, 15:32
Публикации: 9 / 0
Благодаря
#3 | 03.08.2015, 16:06
Публикации: 4367 / 719
...не трябва да се издава СИС, когато получател е самоосигуряващо се лице, други са на обратното мнение /СОЛ да издаде фактура или друг документ/...

Може би неправилно разбирам написаното, но издаването на СИС от възложителя и издаването на фактура от изпълнителя не са ли алтернативи? Тоест, издаването на фактура не е обратно на неиздаването на СИС.
#4 | 03.08.2015, 16:10
Публикации: 962 / 103
На бланката на сметката за изплатени суми си пише "Този образец не се попълва, когато получателят на дохода от друга стопанска дейност е самоосигуряващо се лице и е декларирало това обстоятелство с писмена декларация пред платеца на дохода"
#5 | 03.08.2015, 18:15
Публикации: 9 / 0
Нещо се пообърках какво трябва и с какъв документ трябва да платя данъка
#6 | 03.08.2015, 19:11
Публикации: 4367 / 719
На бланката на сметката за изплатени суми си пише "Този образец не се попълва, когато получателят на дохода от друга стопанска дейност е самоосигуряващо се лице и е декларирало това обстоятелство с писмена декларация пред платеца на дохода"

Тъй де.
>>"едни колеги казват, че не трябва да се издава СИС, когато получател е самоосигуряващо се лице" - съгласен.

>>"други са на обратното мнение /СОЛ да издаде фактура или друг документ/" - съгласен СОЛ да издаде фактура или друг документ, но то е част от процедурата (неиздаване на СИС + издаване на фактура), не е обратно мнение.
:)
#7 | 04.08.2015, 10:59
Публикации: 186 / 19
bobo, съгласна съм, ако дохода е изплаща за "друга стопанска дейност"...ако е за наем или нещо друго трябва.

5_53-04-315/10.04.2014 г.

Чл. 43, ал. 1 от ЗДДФЛ;
Чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ;
Чл. 9, ал. 3 от ЗДДФЛ

В дирекция ,,Обжалване и данъчно-осигурителна практика” …. е постъпило Ваше писмено запитване прието с вх. № ….2014 г. относно  прилагането на разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
В писмото не е изложена фактическа обстановка.
Поставен е следният въпрос:
Кое е нормативното основание за издаване на служебна бележка от платец на доход - юридическо лице на самоосигуряващо се лице?
Предвид изложената фактическа обстановка, въпросът  и относимата към тях нормативна уредба, изразявам следното становище:
В нормата на чл. 43 от ЗДДФЛ е регламентиран редът за авансово облагане на доходите от друга стопанска дейност, попадащи в обхвата на чл. 29 от ЗДДФЛ. На основание чл. 43, ал. 1 от ЗДДФЛ, лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29 от закона, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
 Размерът на дължимия авансов данък се изчислява като тази разлика се умножи по данъчна ставка от 10 на сто (чл. 43, ал. 2 от ЗДДФЛ).
В общия случай, на основание чл. 43, ал. 4 от ЗДДФЛ, когато платец на дохода от стопанска дейност е предприятие или самоосигуряващо се лице, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му.
Изключение от това правило е предвидено в новата ал. 5 на чл. 43, т. е. когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО и декларира това обстоятелство с писмена декларация пред платеца на дохода. В тези случаи, платецът на дохода не следва да удържа авансов данък при изплащането на дохода от стопанска дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ, а задължението за авансово облагане е на получателя на дохода, съгласно чл. 43, ал. 6 от закона.
Видно от цитираните разпоредби, за да се приложат нормите на ал. 5 и 6 от чл.43 е необходимо кумулативно да са спазени следните условия:
1.   Получателят на дохода да е самоосигуряващо се лице по смисъла на
КСО - съгласно изр. първо в ал. 2 на чл. 5 от КСО, самоосигуряващ се е
физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски за своя сметка.
2.   Получателят    на    дохода    е    представил    писмена    декларация    за обстоятелството по т. 1 пред платеца, когато последният е предприятие или самоосигуряващо се лице.
При наличието на гореизброените условия, платецът не удържа авансов данък и съответно не следва да издава „Сметка за изплатени суми" и „Служебна бележка" по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ. В тези случаи, документирането на придобития доход се осъществява от физическото лице по реда на чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ. Съгласно упоменатата разпоредба, данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. З (доходи от друга стопанска дейност) и т. 4 (доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество),  съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от Закона за счетоводството.
          Когато лицето не е декларирало писмено обстоятелството, че е самоосигуряващо се, няма да са спазени кумулативно условията по чл. 43, ал. 5 от ЗДДФЛ  и  в  този  случай  авансовото  облагане  ще  се  извърши  по  общия  ред  на цитираната данъчна норма, т.е. от Вас в качеството Ви на предприятие - платец на доход от друга стопанска дейност. В тези случаи, на основание чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ, за изплатените доходи и удържания данък, платецът издава „Сметка за изплатени суми" и „Служебна бележка" по образци, които предоставя на лицето придобило дохода, т.е. приложима е нормата на чл. 9, ал. 3 от ЗДДФЛ.
Имайте предвид, че разгледаният механизъм за авансово облагане и документиране на доходите на физическите лица е приложим единствено за доходите от друга стопанска дейност, попадащи в обхвата на чл. 29 от ЗДДФЛ.
В този смисъл нормата на чл. 43 от ЗДДФЛ няма отношение към другите видове доход (от трудови правоотношения по смисъла на т. 26, § 1 от ДР на ЗДДФЛ, от стопанска дейност като едноличен търговец и т.н.), изброени в чл. 10 от закона.
В случай, че предприятието е изплатило на самоосигуряващо се лице  доход от наем, задължително следва да издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл.31 от ЗДДФЛ сметка за изплатени суми и служебна бележка по образци, които предоставя на лицето, придобило дохода (чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ).

Служебните бележки по ал.4 се издават при поискване от лицето, придобило дохода, а когато лицето не е поискало издаването им – в срок до 15 април на следващата година (чл.45, ал.8 от ЗДДФЛ). На основание чл.45, ал. 9 от ЗДДФЛ, образците по ал. 4 се предоставят  на лицето, придобило дохода, или на упълномощено лице.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група